Navele ucrainene, adăpostite pe partea românească a Dunării. Rusia bombardează la câțiva kilometri

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.09.2023 - 09:15
Chilia Nouă - Foto: martor (Imagine cu caracter ilustrativ)

Navele ucrainene sunt adăpostite pe partea românească a brațului Chilia într-o încercare de a le proteja. Rusia ar risca mai mult bombardând o țară NATO. În apropiere, rușii atacă dezlănțuit.

SHARE

Navele ucrainene sunt adăpostite pe partea românească a brațului Chilia pentru protecție. Rusia nu riscă să le atace pentru că ar face-o împotriva unui stat NATO. Pe partea celalată a Dunării, Rusia atacă dezlănțuit, foarte afectată fiind loclaitatea Chilia Nouă.

Citește și: Ucraina publică dovada că drona rusească a căzut în România. De ce nu recunoaște Bucureștiul

De mai multe săptămâni, transportatorii de cereale din Ucraina au început să îşi adăpostească navele pe partea românească a braţului Chilia în timpul nopţii, informează agenţia de presă DPA care îl citează pe Florin Vizan, directorul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, conform Agerpres.

Potrivit lui Florin Vizan, diplomaţi din Uniunea Europeană şi SUA au negociat această măsură de protecţie cu autorităţile române şi ucrainene în luna august.

Navele ucrainene, adăpostite pe partea românească a Dunării. La câțiva kilometri cad drone rusești

Ameninţarea atacurilor aeriene ruseşti a întrerupt deseori transferul cerealelor de pe o navă pe alta pe partea ucraineană a Dunării, a apreciat Florin Vizan.

"Ca măsură preventivă, ucrainenii îşi aduc, temporar, navele pe partea românească", a precizat Florin Vizan. Acesta este motivul pentru care, în prezent, exporturile de cereale durează atât de mult, a adăugat Vizan.

O mare parte din exporturile de cereale ale Ucrainei trec prin portul Constanţa, pentru că atacurile ruseşti au făcut imposibile exporturile prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Conform autorităţii portuare, în primele opt luni ale anului, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa, însă ritmul livrărilor a încetinit, pe măsură ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat. Comparativ, pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa.

Bombardamente în zonă

Mai mulți locuitori din Chilia Veche, România, au relatat că în noaptea de marți spre miercuri spre miercuri au avut loc explozii peste Dunăre, în orașul ucrainean Chilia Nouă, care au fost vizibile cu ochiul liber de pe teritoriul României.

Acest atac vine la numai o zi după Ucraina a arătat cu fotografii că o dronă care voia să atace porturile ucrainene de la Dunăre s-a prăbușit în România. 

Citește și: VIDEO Bombardament masiv la Chilia Nouă, la câteva sute de metri de Chilia Veche în România

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te