Sondaj: Multinaționalele sunt sceptice cu privire la schimbările legislative

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 31.07.2018 - 12:33
Dan Bădin, coordonator Servicii fiscale și juridice, în cadrul companiei Deloitte România

Companiile multinaționale sunt preocupate de schimbările legistlative anticipate, dar și de creșterea poverii de conformare cu noile reguli de raportare internațională și a controalelor fiscale, arată un sondaj realizat de Deloitte.

SHARE

Sondajul este realizat anual de Deloitte la nivel global, începând din 2014, pentru a analiza impactul implementării planului de acțiune privind combaterea erodării bazei de impozitare și a transferului profiturilor – “Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)*” inițiat de Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OCDE).
„Primele schimbări legislative majore care vor afecta cu adevărat companiile la nivel global vor intra în vigoare în 2019-2020. Între timp, grupurile multinaționale se pregătesc să-și reducă eventualele riscuri sau dispute cu autoritățile deoarece se anticipează că BEPS va avea implicații mai vaste decât se poate estima în prezent, pe diverse paliere: modelele de business, formele juridice de organizare a societăților, câștigurile sau fluxurile de numerar. Unele companii din România resimt deja implicațiile BEPS ca urmare a transpunerii în Codul fiscal, de la 1 ianuarie 2018, a directivei pentru combaterea evaziunii fiscale cunoscută ca directiva ATAD (Anti Avoidance Tax Directive) ale cărei prevederi derivă din BEPS. Este doar un exemplu care arată că evoluțiile fiscalității la nivel internațional trebuie să preocupe inclusiv companiile din România”, a spus Dan Bădin, partener coordonator Servicii fiscale și juridice, Deloitte România.
Respondenții se tem, în principal, de faptul că autoritățile fiscale vor crește numărul deb analize și controale indiferent de modificările legislative și sunt preocupați de interesul media, al politicienilor și al activiștilor față de taxarea companiilor, conducerea ajungând să fie activ implicată în dezvoltarea strategiei fiscale a companiilor.
De asemenea, mulți cred că structurile de taxare implementate în prezent se află sub control mai atent al administrațiilor fiscale decât în urmă cu un an și se așteaptă să apară impozitarea dublă, ca urmare a măsurilor economice luate unilateral de alte state, precum reforma fiscal din SUA.
„Respondenții la sondaj au considerat că, printre altele, una dintre ariile de schimbări semnificative asupra afacerilor produse de BEPS o reprezintă faptul că economiile mai mici ar putea deveni destinații mai puțin atractive pentru grupurile multinaționale, pe măsură ce regulile fiscale globale tind spre uniformizare. În acest context, așa cum am menționat și cu alte ocazii, România ar trebui să analizeze implicațiile inițiativelor fiscale internaționale pentru economia proprie și să ia măsurile de rigoare ca să-și mențină atractivitatea pentru investitori la nivel global”, a spus Dan Bădin.
„O altă observație de interes pentru companiile din România ar fi că liderii grupurilor multinaționale vor să aibă o privire de ansamblu clară asupra activității din fiecare jurisdicție în care operează: cum sunt obținute veniturile, profiturile și cum s-au plătit taxele”, a adăugat acesta.
În cadrul sondajului au răspuns 447 de persoane din 39 de țări, exclusiv România, majoritatea deținând funcția de director financiar.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.