Miza gazeiferă pe coridorul BRUA. Preşedintele Klaus Iohannis, în vizită oficială în Azerbaijan

DE Alexandru Pop | Actualizat: 02.02.2023 - 10:50
Miza gazeiferă pe coridorul BRUA. Preşedintele Klaus Iohannis, în vizită oficială în Azerbaijan - Foto: president.az

Preşedintele Klaus Iohannis face azi şi mâine o vizită oficială în Azerbaidjan, la invitaţia omologului azer Ilham Aliiev. Miza e pe gazele din Marea Caspica şi se referă la Coridorul BRUA de transport, de la azeri, pe la sud de Marea Neagră, până în Austria.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

În marja vizitei, cei doi preşedinţi vor deschide Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita lui Klaus Iohannis la Baku are loc în continuarea convorbirilor avute cu preşedintele Ilham Aliyev, la Bucureşti, pe 17 decembrie 2022 anul trecut, cu ocazia participării celor doi şefi de stat la ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei, privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Citeşte şi: Eni, nou zăcământ de gaze naturale descoperit în Mediterana, în largul apelor Egiptului

Azerbaidjanul este primul stat din Caucazul de Sud cu care România a ridicat relaţiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, în anul 2009, ambele state confirmând deschiderea şi interesul pentru aprofundarea acestuia, precum şi pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional, arată sursa citată.

În cadrul consultărilor politice de la Baku, cei doi preşedinţi vor discuta aprofundat despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum Energie, Transporturi, Ccomerţ, investiţii, digitalizare, Agricultură, Educaţie şi Cultură.

Citeşte şi: Erdogan l-a încolțit pe Putin. Îi ia „caimacul” în gestionarea gazelor din Siria și Ucraina

De asemenea, în continuarea discuţiilor de la Bucureşti, din luna decembrie 2022, va fi evaluat stadiul implementării proiectelor de interconectare regională precum cablul submarin de transport pentru energie electrică şi va fi abordată iniţierea de proiecte similare în domeniul digital.

Un alt subiect de discuţii vizează extinderea cooperării privind iniţiativele strategice între Europa şi Asia Centrală, folosind rolul de punţi de legătură al României şi al Republicii Azerbaidjan.

Cu prilejul participării la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, preşedintele Klaus Iohannis va exprima solidaritatea şi angajamentul ţării noastre pentru asigurarea securităţii energetice europene prin extinderea cooperării cu partenerii din regiune şi diversificarea surselor şi rutelor de transport pentru resursele energetice, precizează Administraţia Prezidenţială.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te