Erdogan l-a presat joi pe omologul rus Vladimir Putin să declare o încetare a focului "unilaterală" în Ucraina. Și nu este vorba despre o încetare a focului legată de sărbătoarea Crăciunului după calendarul iulian.
"Apelurile pentru pace și negocieri ar trebui să fie susținute de o încetare unilaterală a focului și de o viziune pentru o soluție echitabilă", a declarat Erdogan, citat de biroul său, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Putin.
Erdogan urma să discute separat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski mai târziu în cursul zilei de joi.
Liderul turc a încercat în repetate rânduri să îi aducă pe Putin și Zelenski în Turcia pentru un summit de pace.
Apelul lui Erdogan pentru o încetare a focului a urmat unei propuneri făcute mai devreme joi de liderul spiritual al Rusiei, Patriarhul Kirill, pentru un armistițiu ortodox de Crăciun în această săptămână.
Potrivit Kremlinului, Putin și Erdogan au discutat, de asemenea, despre acordurile încheiate la Istanbul pentru exportul de cereale ucrainene și deblocarea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte.
Citește și
Putin declară unilateral încetarea focului în Ucraina pentru Crăciun. Zelenski îl ignoră
„Al treilea înger” al lui Tate rămâne învăluit în mister. „Nu a fost arestată în dosarul de trafic”
Tot joi, Erdogan a declarat că este momentul ca liderii Rusiei, Turciei și Siriei să discute despre pacea în regiunea bogată în petrol și gaze, pe care Moscova și-a „asigurat-o” ținându-l la putere pe președintele Bashar al-Assad.
În schimb, Assad a dat Rusiei monopolul asupra exploatării gazelor din Mediterana, iar rușii și-au asigurat portul Tartus pentru operațiuni.
Turcia încearcă acum, când armata rusă este tot mai slăbită de războiul din Ucraina, să taie o felie cât de mare din gazele siriene din Mediterana.
„În funcție de evoluții, s-ar putea să ne întâlnim, ca lideri rus, turc și sirian. Așadar, scopul nostru este de a stabili pacea și stabilitatea în regiune", a declarat Recep Tayyip Erdogan, adresându-se reuniunii extinse a șefilor de provincii din cadrul Partidului său Justiție și Dezvoltare (AK), în capitala Ankara.
Miniștrii turci, ruși și sirieni ai Apărării și șefii serviciilor de informații s-au reunit la Moscova, a spus el, adăugând că și miniștrii de externe se vor reuni într-un format trilateral.
În cadrul reuniunii au fost abordate criza siriană, problema refugiaților și eforturile comune de combatere a terorismului împotriva tuturor grupărilor teroriste din Siria.
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că o a doua reuniune ar putea avea loc la jumătatea lunii ianuarie.
Erdogan se grăbește să stabilizeze cele două regiuni-cheie pentru exploatarea și transportul gazelor - Siria și Ucraina - pentru că vrea să facă din Turcia un hub internațional de gaze.
Putin însuși a declarat în repetate rânduri că interesele Rusiei în Siria și ucraina sunt la același „pachet”.
Președintele turc i-a promis lui Putin că acest centru de gaze naturale în Turcia ar putea oferi Rusiei o modalitate alternativă de a aproviziona Europa cu combustibil.
Biroul lui Erdogan a declarat că Turcia "a consolidat și va continua să consolideze infrastructura" hub-ului propus și să implementeze proiectul cât mai curând posibil.