Isărescu îi răspunde lui Vâlcov: „Ia uite cine ne dă nouă sfaturi”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.02.2019 - 16:42
Mugur Isărescu. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Banca Naţională a României (BNR) a fost ţinta unor atacuri „jalnice” în ultima perioadă, iar acuzaţiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase pentru stabilitatea economică, a declarat guvernatorul BNR.

SHARE

Banca Naţională a României (BNR) a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020, în contextul în care anticipaţii inflaţioniste pot fi rapid deteriorate în viitor, iar OUG-ul anunţat de Guvern la finalul anului trecut pune deja presiune pe inflaţie, a anunţat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia prezentării aportului asupra inflaţiei.

BNR a fost criticată, în ultima perioadă, pe teme legate de indicele ROBOR şi de cursul valutar. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Mugur Isărescu şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a declarat duminică, la Antena 3, întrebat dacă ţinteşte postul de guvernator BNR, că în opinia sa nici actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, nici el nu pot ţinti acest post. De asemenea, Vâlcov a apreciat că este necesară intervenţia BNR în cazul diferenţei mari între dobânda la credite şi cea la depozite.

Luni, Isărescu a susținut că aceste acuzaţii sunt periculoase. „Formulări potrivit cărora se joacă cineva cu dobanzile, că le manipulează, sunt periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcină aruncând o privire către rapoarte. Este dureros ca unii nu le citesc şi ies în presa cu acuzatii. (...) Am asistat la un atac jalnic asupra BNR”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul consideră că atacurile asupra BNR sunt iresponsabile, nu au justificare şi afectează stabilitatea macroeconomică a României.

„Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste. (...) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră iresponsabilă. Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a ironizat declarațiile lui Darius Vâlcov.

„Există o dorință a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor și cere asta Parlamentului, Guvernului. Și pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicita asta, și chiar imperativ! Păi să vină cu o OUG și să spunem să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania. Dacă nu, le punem o taxă”, a spus Isărescu, potrivit Hotnews.ro.

„Dânsul se întreabă de ce avem o rată a dobânzii de politică monetară mai mare ca în Cehia sau Polonia. Și se minunează! Dar chiar se minunează! Păi uitați-vă la soldul contului curent al Ungariei sau Poloniei. Sau la deficitele lor bugetare. Păi nu poți să iei doar cifrele care îți plac și să nu le vezi pe celelalte. (...) Domnul consilier nu știe nici tratatul unional. Noi nu avem voie să primim sfaturi”, a mai spus guvernatorul Băncii centrale.

Citește dosarul integral „BNR sunt eu”

BNR sunt eu

Lucian Isar: Politica monetară pentru sine și împotriva României

Specialistul lui Ceaușescu

Bogdan Glăvan: Cum arată un bun guvernator?

Andrei Caramitru: Nota 8,5 din 10

Răzvan Orășanu: Câteva condiții esențiale pentru o bancă națională independența și eficientă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te