Industria Germaniei se distruge, încetul cu încetul. Sunt reduceri de mii de locuri de muncă. Motorul economic al Europei are probleme cu evoluţia spre următorul model economic postindustrial.
Pentru că asta este miza: sectoarele industriale mari consumatoare de energie se comprimă, iar aceasta afectează mâna de lucru din aceste zone ale economiei.
Industria Germaniei se distruge, încetul cu încetul. Sunt reduceri de mii de locuri de muncă
Noi nu avem problema asta? Da, nu o avem, pentru că suntem în urmă. Germania e deja câteva stadii de dezvoltare economică peste noi.
„Putem încă opri pierderile de locuri de muncă care au loc în industriile consumatoare de energie de trei ani”, a declarat Jürgen Kerner, șeful adjunct al IG Metall.
Sunt necesare acțiuni urgente dacă Germania, fosta putere industrială a Europei, dorește să-și depășească turbulențele economice și să prevină dezindustrializarea care a cunoscut deja mii de reduceri de locuri de muncă, a avertizat șeful adjunct al celui mai mare sindicat din țară.
Citeşte şi: CRIZĂ Europa refuză mașinile electrice. 54.000 de angajați concediați, inclusiv în România
IG Metall reprezintă 2,2 milioane de lucrători din sectoare, inclusiv industria auto, mașini, oțel și industria electronică şi nu prea are vreo legătură, ca mod de acţiune şi scopuri, cu sindicatele din România.
Mai multe firme au anunțat reduceri de locuri de muncă, în ultimele luni, inclusiv cel mai mare producător de automobile din Germania, Volkswagen.
De asemenea, la fel şi cel mai mare producător de oțel, ThyssenKrupp, cu o istorie care vine de la începutul epocii industriale, și câțiva furnizori de automobile.
Citeşte şi: Planeta e îndatorată cu 100.000 de miliarde $. FMI anunță o criză iminentă!
Jürgen Kerner, liderul adjunct al sindicatului, a declarat pentru Euractiv că UE și viitorul guvern „pot încă opri pierderea locurilor de muncă” printr-o „acțiune concertată”.
"În prezent, avem o criză a cererii și o criză, în ceea ce privește transformarea industrială. Din punctul nostru de vedere însă avem în continuare posibilitatea de a contracara acest lucru", spune Kerner.
"Putem încă opri pierderile de locuri de muncă din industriile consumatoare de energie, de trei ani, de exemplu", continuă liderul sindical.
Citeşte şi: Cum investești în vremuri de criză financiară
El arată: "Putem și trebuie să lucrăm la creșterea din nou a ponderii industriei în PIB-ul Germaniei. Dar acest lucru necesită o acțiune concertată din partea politicienilor, precum și un comportament responsabil din partea angajatorilor".
Este foarte discutabil că ponderea industriei în PIB-ul Germaniei poate să mai crească. Şi, chiar dacă acest lucru ar fi posibil, mai există şi factorul AI, care în primul stadiu închite forţa de muncă.
Ca şi în cazul revoluţiei postindustriale, în stadiile ulterioare va duce la crearea de locuri noi de muncă în sectoarele de asistenţă colaterală AI, dar nu toţi lucrătorii concediaţi pentru a fi înlocuiţi cu roboţii industriali vor putea să se recalifice, ca să lucreze aici.
Industria Germaniei se distruge. Industriile sunt interconectate, ca o panglică
Este criza industrială din Germania mai profundă decât în restul Europei? "Avem", spune Jürgen Kerner, "o criză în toate țările industrializate din Europa, dar Germania are una dintre cele mai mari ponderi în industrie".
Iar industriile sunt toate "interconectate la nivel internațional, așa că, atunci când industria germană slăbește, ea trece ca o panglică, prin Europa Centrală, de la Est la Vest".
Asta înseamnă că şi România e afectată. În prima jumătate a anului 2024 schimburile comerciale dintre România și Germania au depășit cu 3,9% volumul schimburilor din aceeași perioadă a anului trecut.
Panglica care se subţiază ajunge şi în România
Importurile și exporturile dintre România și Germania au însumat în perioada ianuarie – iunie 2024 21,7 miliarde de euro. Creșterea este de 3,9%, față de aceeași perioadă a anului trecut (primele șase luni 2023: 20,5 miliarde de euro).
Astfel, exporturile către România s-au ridicat la 11,8 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 6%, față de perioada similară din anul 2023. Importurile Germaniei, din România, au însumat 9,93 miliarde de euro, în creștere cu 1,4%, față de primele șase luni ale anului trecut.
Aceste rezultate plasează România pe locul 16 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei privind exporturile și pe locul 19 privind importurile. Per total, potrivit datelor comerciale din prima jumătate a acestui an, România urcă pe locul 16, în topul partenerilor comerciali ai Germaniei.
America First atacă economia germană
La sfârșitul anului 2023, țara noastră se afla pe locul 17, iar în 2022 pe locul 21. (Sursa: Biroul Federal de Statistică German Destatis)
"Provocările sunt aceleași peste tot: piețele nu mai sunt la fel de deschise ca înainte – gândiți-vă la „America First” și la politica industrială din China – iar costurile ridicate ale energiei nu sunt doar o povară pentru Germania; și alte țări europene se confruntă cu acest lucru", explică Kerner.
Industria Germaniei se distruge, încetul cu încetul. Sunt reduceri de mii de locuri de muncă - Foto: Profimedia Images
Aici, intră în conflict două concepţii economice. Una spune că în viitor toţi vom trăi în paradigma "ne tundem unul pe altul", adică vom trăi în economia serviciilor, asigurându-ne reciproc prosperitate şi confort.
Liderul sindical spune altceva, în contradicţie:
"Trebuie să recunoaștem că dezindustrializarea, de exemplu în America sau Anglia, nu a dus la o societate mai bogată, ci mai degrabă că mulți oameni sunt angajați în servicii din care nu își pot plăti dările.
Proporția serviciilor de înaltă calificare nu este suficientă pentru a înlocui locurile de muncă industriale. Ca sindicat, trebuie să lămurim clar că nu toți putem trăi din tăierea părului".