Dincolo de orice, simpla aruncare a unei priviri asupra graficului evoluţiei indicelui Robor 3M (la trei luni) în ultimul an este cât se poate de grăitoare.
În marea majoritate a timpului, Robor 3M a fost staţionar sau a scăzut de câteva ori. Cea mai importantă scădere a fost de -3,62%, pe 8 august anul trecut.
Creşterile au început cu 14 noiembrie 2024. Exact înainte primului tur al alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. De pe 23 aprilie a.c., a fost un platou, apoi ieri şi astăzi au fost două creşteri abrupte: cu 3.05% ieri şi cu 6,41% azi.
Indicele Robor și ratele au crescut abrupt. Instabilitatea politică scumpește creditele
Pieţele nu iubesc scandalul, iar afacerile se fac în linişte, într-o atmosferă de calm, certitudini şi previzibilitate. Actanţii lumii de business sunt foarte conservatori, din acest punct de vedere: ai au nişte planuri de afaceri, care se bazează pe anumite cifre.
Dacă ele nu sunt respectate, trebuie să-şi schimbe ţintele de business. Ratele profiturilor se schimbă, marjele şi deverul ţintite aşijderea. Totul depinde de o atmosferă previzibilă şi liniară.
Dacă George Simion anunţă că schimbă tot, rade lucrurile şi-l mai şi aduce la Palatul Victoria pe Călin Georgescu, atunci impactul pe criteriul politic este dezastruos.
Citeşte şi:
Plus că anunţul lui Simion, că merge până-n pânzele albe cu Călin Georgescu, riscând alegerile anticipate, este iarăşi un semnal foarte prost dat mediului de business, care iarăşi influenţează indicele Robor.
Robor a fost folosit pentru calculul dobânzilor la creditele cu dobândă variabilă până în anul 2019, când a fost înlocuit cu IRCC. Acesta are cam acelaşi comportament de piaţă ca Robor, dar decalat în timp, în urmă.
Banca Naţională a României a anunţat azi o nouă creştere semnificativă a indicelui ROBOR, care stă la baza costului creditelor de consum şi ipotecare cu dobândă variabilă în lei.
Citeşte şi:
ROBOR la trei luni a urcat de la 6,08% pe an, ieri, până la 6,47% pe an, iar indicele la şase luni a crescut de la 6,16%, la 6,53% pe an.
Potrivit datelor publicate de BNR, majorarea zilnică de 0,39 puncte procentuale, pentru ROBOR la trei luni, reprezintă cea mai mare creştere înregistrată de la începutul anului 2022.
În ultimele cinci luni, variaţiile zilnice ale acestui indice au fost în medie de doar 0,01 puncte procentuale, iar săptămânile de stagnare nu au fost rare.
Citeşte şi:
Purtătorul de cuvânt al BNR a declarat, conform antena3.ro, că presiunea asupra leului, alimentată de tensiunile din pieţele regionale şi de nivelul ridicat al inflaţiei, va determina creşteri ale ratelor dobânzilor şi, implicit, ale indicelui ROBOR.
Încă de anul trecut, din 7 martie 2022, nu s-a mai înregistrat o majorare cotidiană atât de abruptă: atunci, indicele ROBOR la trei luni sărea cu 0,22 puncte.
Ultima creştere importantă, de 0,16 puncte, avusese loc pe 22 noiembrie 2024, înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale.
Femeie arătând grafice, pe ecranul unui laptop - Foto: Pexels/energepic.com
În privinţa ROBOR la şase luni, creşterea de astăzi urmează avansului de luni, când indicele ajunsese la 6,16%. La şase luni, indicele influenţează direct dobânzile la creditele ipotecare cu dobândă variabilă, ceea ce înseamnă costuri mai mari pentru persoanele cu rate ajustabile.
Băncile comerciale vor aplica noile valori ale indicilor ROBOR începând cu prima zi lucrătoare după publicarea datelor BNR, ceea ce se va reflecta în scumpirea ratelor lunare ale împrumuturilor în lei.