În ce se pot refugia românii de criza provocată de Trump? Aur, obligațiuni, economii la bancă?

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.04.2025 - 11:22
Trader uitându-se consternat, pe 10 aprilie, cum toate graficele de evoluţie indică o bursă New York Stock Exchange pe roşu - Foto: Profimedia Images
Trader uitându-se consternat, pe 10 aprilie, cum toate graficele de evoluţie indică o bursă New York Stock Exchange pe roşu - Foto: Profimedia Images
Mii de locuitori din Minnesota s-au adunat la protestul 'Hands Off My Democracy'', din St. Paul, Minnesota - Foto: Profimedia Images
Mii de locuitori din Minnesota s-au adunat la protestul 'Hands Off My Democracy'', din St. Paul, Minnesota - Foto: Profimedia Images

Care sunt domeniile în care se pot refugia românii de criza provocată de Donald Trump: să fie aurul, obligațiunile, economiile la bancă?

SHARE

Adică: ce face omul inteligent, atunci când vede că se apropie un astfel de val de criză şi vrea să treacă cu bine prin el, pentru a putea merge mai departe.

Mai întâi, e bine să înţelegem că lumea în care trăim trece prin astfel de cicluri de creştere-descreştere şi că acum suntem pe un ciclu de permanent pericol de intrare în criză, din diferite motive.

A venit Donald Trump şi a pus acest cearcăn puternic. A pus capac. Şi acum, după ce am rezistat la coronacriză, apoi la criza declanşată de războiul din Ucraina, ne întrebăm: de data asta, cum oare ne descurcăm?

În ce se pot refugia românii de criza provocată de Trump: aur, obligațiuni, economii la bancă?

„Încercăm să ne protejăm împotriva inflației. Încercăm să ne conservăm capitalul și încercăm să avem mai multe surse de venit, să avem și un apartament de închiriat, eu știu, sau alte surse", spune Adrian Morar.

Morar este un expert în pieţe, cu o experiență de peste 30 de ani în tranzacționare, training financiar și dezvoltare de programe, în cadrul Institutului Bancar Român.

Bine, dar foarte concret cu economiile noastre, pe care le avem astăzi, cum anume procedăm în criză? „Putem", spune expertul, „să avem un depozit în dolari de exemplu, unde dobânda e ceva mai mare, în prezent.

Citeşte şi: „Cuplul” Trump–Musk a pierdut 140 miliarde $ pe burse. Tesla s-a prăbușit cu 50%, Trump Media, -41%

Și atunci ne-am proteja și de riscul valutar. Avem și niște obligațiuni (n.n.: în care s-ar putea investi). Randamentul lor nu știu dacă va mai crește, pentru că cererea pentru obligațiuni crește, în aceste condiții, în care bursa scade".

Aşa cum am mai explicat şi în alte dăţi, obligaţiunile sau titlurile de stat sunt plasamentele cele mai sigure, primele care, la maturitate, sunt plătite de stat investitorilor.

Dar mai sunt şi cele cu un profit pe potrivă de mic, având în vedere cât de puţin riscă statul cu ele. În timp ce mediul de business încearcă să îşi protejeze portofoliile, există domenii de plasament în care şi firmele, şi persoanele fizice pot investi.

Citeşte şi: Trump lovește în Zelenski, Franța reacționează fără rețineri anti-Trump: „Declarații incoerente”

"Mai ales dacă avem investiții la Bursă, reactive, de refugiu, dar vedem că și aurul a corectat, nu mai este la 3000 de dolari sau chiar peste 3.000 dolari uncia.

Francul elvețian, iarăşi, e o monedă de refugiu, are stabilitate. Dolarul probabil că va intra într-un declin și hegemonia sa începe să scadă.

Aceasta chiar dacă l-am avut aproape la paritate cu moneda euro și atunci un portofoliu valutar diversificat, și cu euro, și cu dolar, și cu francul elveţian, poate chiar și cu yeni, completat cu acțiuni, care dau dividend, cum sunt cele de la BVB" este soluţia de criză, explică Adrian Morar.

Citeşte şi: Trump taie "cornul și laptele" pentru școlari. Hillary Clinton "Trump îi va ucide pe americani"

Expertul se referă la două lucruri: coşul de economii sau coşul valutar este primul. Dacă ai economiile în diferite valute, nu cad toate deodată decât dacă e un crah global.

Pe urmă, avem monede de refugiu, dintre care francul elveţian este cea mai stabilă. Dar există şi metalele preţioase, aurul fiind cel mai cumpărat.

Devine atractiv să joci bani la bursă, dar nu pe acţiunile marilor granzi, "în condițiile în care mari giganți nu dau sau dau 0,01, precum nVidia 0,01, insignifiant.

Măsuri absurde

Dar există acțiuni care nu au scăzut aproape deloc: cele bazate pe rate-uri, adică investițiile imobiliare. Dau randamente chiar peste 10%, 12%, 14% - 15%". Ele pot fi foarte profitabile, dacă ştii cum şi cât să investeşti.

Ce sunt aceste tarife lansate de Trump, care parcă vin din istoria comerţului global din sec. al XIX-lea?

"Sunt niște măsuri absurde și să sperăm că nu vor persista pe termen lung, pentru că ar duce întreaga economie globală într-o recesiune", susţine Morar.

Aceste majorări de tarife sau "tarife reproce", cum le-a numit președintele Trump, vor avea un impact negativ nu numai în Statele Unite, ci în toată economia mondială, crede expertul.

În ce se pot refugia românii, de criza provocată de Trump. Inflaţia "sticky"

"În primul rând pentru că vin într-o conjunctură în care încă avem, cel puțin în Statele Unite, o inflație "sticky", cum o numesc ei (adică persistentă), care se încăpățânează să nu coboare spre 2%, rămânând la 2,5%, 2,7%, chiar spre 3%", detaliază Adrian Morar.

Aceste tarife, explică Morar, bineînțeles că "vor pune presiune în prima fază asupra prețurilor, care vor crește și vor fi suportate nu de companiile importatoare din Statele Unite, ci de consumatorul final".

Este posibil ca și producătorii să înregistreze anumite scăderi și în exporturi, și în importuri. Schimburile internaționale se vor reduce și atunci bineînțeles că se vor lua măsuri.

În ce se pot refugia românii, de criza provocată de Trump. Care vor fi aceste măsuri?

Poate fi vorba chiar despre "concedieri, pentru că companiile mari nu vor să ia în considerare, în condiţiile în care oricum acțiunile lor au scăzut, pe Bursă, această scădere".

Atunci, vor face economie la alte costuri, mai ales că e și valul de intelgență artificială, aşa că vor încerca să înlocuiască mâna de lucru cu inteligenţa artificială.

Vor crește astfel șomajul, care și el este destul de ridicat, în Statele Unite, 4,1% - 4,2% şi în Europa este chiar și mai mare, până la 6%. Newsweek ştie că, din fericire, la acest capitol România stă bine.

În ce se pot refugia românii, de criza provocată de Trump. Posibilă recesiune

Aceasta dacă se poate numi "a sta bine" faptul că ai un deficit de forţă de muncă atât de mare, încât eşti un aspirator de forţă de muncă din Lumea a Treia.

"Și asta într-o conjunctură în care și în ţările din Uniunea Europeană creșterea este modestă. Și în Statele Unite", explică Morar, "s-a raportat în ultimul trimestru o scădere, față de celelalte trimestre, deci e posibil să ne apropiem de o recesiune.

E un fenomen economic mai rar întâlnit, am avut astfel de situaţii în anii 70, apoi în anii 80. Acest concept se numește stagflație. Asta înseamnă că PIB-ul începe să scadă şi ai şi inflaţoie mare și atunci e greu din partea băncii centrale.

În ce se pot refugia românii, de criza provocată de Trump. Dilema stagflaţiei

Ce să facă? Să scadă dobânda ca să stimuleze economia? Ar avea tot probleme cu inflația, în continuare. Să crească dobânda, ca să frâneze inflația? Economia ar suferi, pentru că nu ar avea lichiditate".

Care sunt speranţele mediului de business? Se speră, detaliază specialistul, ca, poate, "aceste măsuri să fie doar tranzitorii, adică să fie un șantaj comercial (n.n.: al lui Trump) pe termen scurt, ca să se obțină niște avantaje mai mari sau mai mici".

Mii de locuitori din Minnesota s-au adunat la protestul 'Hands Off My Democracy'', din St. Paul, Minnesota - Foto: Profimedia Images

Și, continuă Adrian Morar, "după o lună, două săptămâni, am văzut că le-a introdus, le-a redus, le-a scos, iar le-a introdus, iar le-a crescut... Un fel de poker, să spunem, în limbaj neacademic, cu aceste tarife, dublăm, dublăm și noi și așa mai departe".

"Să sperăm că se vor termina cât de curând aceste forme neconvenționale, de protecționism exagerat, numit până la urmă șantaj economic, și că impactul nu va fi dezastruos, adică intrarea economiei americane în recesiune", a concluzionat Morar pentru Newsweek.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te