Importurile de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi rapiţă din Ucraina ar putea fi oprite

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.04.2023 - 09:18
Foto: Public Domain Pictures

Importurile de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi rapiţă dinspre Ucraina, în România, ar putea să fie oprite până pe 5 iunie, a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea. Pe de altă parte, se vor păstra culoarele de tranzit spre celelalte state.

SHARE

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că măsurile unilaterale luate de cele patru state în privinţa importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora.

Importurile de cereale ar putea fi oprite temporar

Aceasta pentru a se putea aplica propunerile Comisiei. România este primul stat UE din zonă care discută cu Ucraina şi cu Comisia Europeană, apoi ia măsuri, referitoare la protecţia fermierilor săi, ţinând cont de regulile Uniunii.

Măsura opririi exporturilor de cereale ucrainene ar putea fi luată la 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag.

Petre Daea a participat la o şedinţă de lucru, în format videoconferinţă, cu Valdis Dombrovskis, comisar european responsabil cu Politica Comercială, şi comisarul pe probleme de Agricultura, Janusz Wojciechowski, conform Agerpres.

Citeşte şi: Bulgaria introduce interzicerea temporară a importurilor de cereale din Ucraina

Reprezentanţii României au subliniat că ţara are în prezent cea mai mare expunere, în privinţa impactului negativ al importurilor din Ucraina, întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale, privind interzicerea acestora.

Ameninţare comercială

Totodată, aceştia au semnalat că România se vede ameninţată de un aflux şi mai mare de cereale ucrainene, întrucât punctele de ieşire din Ucraina, către celelalte state, sunt închise, iar ţara noastră a rămas principal culoar de tranzit, Portul Constanta devenind şi mai aglomerat.

"Vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat că măsurile unilateral luate de cele patru state europene (Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia) sunt ilegale, contravin tratatelor de aderare şi Acordului de Asociere, încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să şi le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica.

Citeşte şi: PSD susține reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina care se vând în România

Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin, pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări, compus din 100 de milioane de euro, sumă de la rezerva de criză a CE, urmând ca aceasta să fie repartizată în perioada imediat următoare, şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina.

Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui si seminţe de rapiţă.

Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag. "Statele care au luat acea decizie, de care Petre Daea spunea tot timpul, trebuie să fim atenţi şi să lucrăm în consonanţă cu interesele ţării, dar în bună regulă, din punct de vedere juridic, altminteri nu avem succes", a explicat Daea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te