Ambasadorul SUA la Uniunea Europeană: România să devină „Huawei free”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 05.09.2019 - 20:21

Ambasadorul american la UE, Gordon Sondland, a explicat, într-o conferință de presă susținută la București, despre ce conține memorandumul semnat de România cu Statele Unite, în timpul vizitei președintelui Iohannis la Washington.

SHARE

România a promis că va evita contractele cu firmele chineze, în condițiile în care mai multe investiții chinezești se anunțau în viitorul apropiat, deși țara noastră nu este obligată să respecte acest act.

În acest caz prima mare lovitură pe care o primesc investitorii chinezi ar putea veni din faptul că România nu va implementa tehnologia 5G cu echipamentele Huawei. Măsura vine în urma unui scandal internațional în care Statele Unite a acuzat compania că a colectat informații pentru Beijing.

„România tocmai a semnat un memorandum de înțelegere cu Statele Unite care a fost semnat chiar înainte ca președintele Iohannis să se întâlnească cu președintele Trump și scopul acelui memorandum este ca România să devină, ca să zic așa, «Huawei free».

Citește și Ce prevede declarația comună adoptată de Iohannis și Trump

Vrem ca prietenii și aliații noștri să folosească orice echipamente vor să folosească în implementarea 5G, atâta timp cât respectă standardele guvernului nostru. Asta nu include împărtășirea de informații cu guvernul chinez și nu include o listă întreagă de lucruri la care ne opunem.

Cred că România s-a uitat bine la viitoarea tehnologie 5G și a decis că tehnologia chineză nu este soluția. Au semnat un memorandum de înțelegere prin care spun că se vor uita în altă parte pentru echipamente 5G", a declarat ambasadorul, într-o declarație de presă.

Citește și Huawei, go away! Spionaj chinezesc prin telefon

Despre posibiltatea ca firmele chineze să investească în construirea reactoarelor 2 și 4 de la Cernavodă ambasadorul a avut același răspuns.

„Încurajăm prietenii și aliații noștri să caute în ală parte pentru toate cerințele lor, nu numai în cazul 5G, ci inclusiv în privința investițiilor nucleare", a menționat Gordon Sondland.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -