Guvernul majorează impozitul pe dividende la 10%. Premierul Ciolacu promisese că nu măreşte taxele

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.07.2024 - 13:04
Guvernul majorează impozitul pe dividende la 10%. Premierul Ciolacu promisese că nu măreşte taxele - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Guvernul majorează impozitul pe dividende la 10%. Premierul Ciolacu promisese că nu măreşte taxele - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Guvernul majorează impozitul pe dividende la 10%. Premierul Ciolacu promisese că nu măreşte taxele - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Guvernul majorează impozitul pe dividende la 10%. Premierul Ciolacu promisese că nu măreşte taxele - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Guvernul majorează impozitul pe dividende la 10%. Premierul Ciolacu promisese că nu măreşte taxele. Guvernul a adoptat deja o serie de măsuri fiscale, dar o altă parte urmează să fie adoptate.

SHARE

Guvernul majorează impozitul pe dividende la 10%. Premierul Ciolacu promisese că nu măreşte taxele. Guvernul a adoptat deja o serie de măsuri fiscale, dar o altă parte urmează să fie adoptate, printre care majorarea impozitării dividendelor de la 8%, la 10%.

Executivul mai pregăteşte şi taxarea altor forme de capital, dar şi eliminarea stimulentelor fiscale pentru angajaţii din Construcţii.

Guvernul majorează impozitul pe dividende la 10%. Premierul Ciolacu promisese că nu măreşte taxele

Executivul are în vedere în schimb creşterea deducerilor personale de bază. Măsurile au fost deja introduse într-un document oficial, redactat la nivelul Guvernului.

UPDATE: Ministerul Finanţelor a recunoscut că are un proiect de majorări, dar Guvernul, prin premierul Marcel Ciolacu, susţine că nu intenţionează să facă astfel de modificări fiscale. Oricum, astfel de modificări fiscale ex-abrupto sunt interzise de Codul Fiscal. Ele pot fi făcute cu cel puţin şase luni de la momentul anunţării lor. De regulă totuşi astfel de schimbări fiscale se fac imediat, prin derogare.

Printre acestea sunt enumerate, alături de măsuri deja introduse, eliminarea stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul Construcţiilor;

De asemenea, creşterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%, corelată cu impozitarea majorităţii celorlalte forme de venit din capital, precum şi creşterea în continuare a deducerilor personale de bază, conform Profit.ro.

Citeşte şi: Consiliul Uniunii Europene a decis: România rămâne în procedura de deficit excesiv

Angajaţii din Construcţii (10% din forţa de muncă ocupată) sunt în prezent scutiţi de la impozitul pe veniturile personale şi de o parte din contribuţiile sociale obligatorii, respectiv contribuţia la Pilonul II de pensii, care este pentru ei opţională.

Impozitul pe dividende a fost majorat de la 5%, la 8%, dar şi această cotă este considerată prea mică, atât de instituţiile financiare internaţionale, cât şi de partea social-democrată a Guvernului. În privinţa deducerilor personale, Guvernul promite abia pentru anii următori deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de Sănătate şi Învăţământ.

Problema este că, în momentul în care tot tu, guvern, ai instituit aceste excepţii de la regulă, pentru un număr de ani, ai încheiat un contract social cu cei vizaţi astfel, pe care acum îl încalci.

Citeşte şi: Taxa pe lux intră în vigoare în România. Dacă ai casă și mașină de această valoare ești bun de plată

Încă de acum nouă luni, premierul Marcel Ciolacu promitea că nu va creşte taxele şi impozitele anul acesta şi nu va introduce noi taxe şi exact aceasta face acum. Vineri, Ciolacu justifica aparent ceea ce se pregăteşte acum să facă, prin exigenţele impuse de Comisia Europeană. 

"Nu poţi să dai excepţii, să spui sunt excepţii pe viaţă, fiindcă atunci nu mai ai Cod Fiscal. Şi normal că acest lucru ni l-a spus Comisia, domnule, nu puteţi trăi într-o lume de excepţii, în funcţie de interesul unui grup de oameni sau o abordare sau o datorie a unui partid sau altul", a declarat Ciolacu, conform News.ro.

Citeşte şi: Semnal de alarmă, pentru România! Deficitul, peste 7% în 2024. Urmează creșterea TVA și a taxelor

Pe 21 noiembrie anul trecut, şeful Executivului declara: "În 2024 nu creștem taxele și impozitele și nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români și mediul de afaceri", conform Digi24.

Pe 27 februarie anul acesta, Marcel Ciolacu repeta promisiunea: "Este nevoie de garanţii ferme şi de predictibilitate. De aceea, vin astăzi în faţa dumneavoastră cu o dublă garanţie, atât fiscal-bugetară, cât şi de ordin politic.

Nu mărim taxele! Nu ieşim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR! Nu ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică".

Cauza: România va avea deficit bugetar excesiv istoric

Cauza acestor zbateri bugetare, având ca obiect nivelul taxelor, este că în Guvern se ştie deja că vom avea deficit bugetar excesiv, la cote istorice negative.

Corecţia acestui deficit se face ca la carte prin consolidare fiscală. Aceasta înseamnă că micşorezi cheltuielile, ajustându-le la nivelul veniturilor despre care ştii că vor exista la buget.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Dar Executivul nu va micşora cheltuielile nici anul acesta, pentru că este an electoral, nici anul viitor, pentru că şi-ar  ridica astfel ţara în cap. Şi atunci măreşte taxarea, calculând matematic că astfel va mări veniturile.

Nouă reeşalonare

În timpul unei declarații publice, la jumătatea acestei luni, premierul Marcel Ciolacu a spus că va parafa un nou acord cu Comisia Europeană, pentru reducerea deficitului bugetar, timp de şapte ani, cu 0,74 puncte procentuale pe an, până când deficitul va ajunge la 3% din PIB. 

Punctul de plecare al negocierilor ar fi de 8,18% din PIB - deficit bugetar în acest an, adică 140 de miliarde de lei. Ultimul record a fost înregistrat în anul 2020, când România a bifat un deficit de 9,6%, în anul pandemic. însă în valori absolute deficitul a fost de numai 102 miliarde de lei.

Dar o reducere a deficitului cu 0,74% anual ar duce la încadrarea României în deficitul bugetar de 3% în 7 ani, ori peste 4 ani vor fi din nou alegeri, deci este greu de crezut că atunci cheltuielile electorale nu vor reîncepe. Asta dacă vor fi vreodată oprite.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te