Gaură PSD, în Sănătate. Orban: Nu sunt bani pentru salarii și programe

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.11.2019 - 10:52

Premierul Ludovic Orban a declarat într-o conferință de presă că Guvernul PSD a lăsat o gaură în domeniul Sănătății. ”Nu sunt suficienți bani pentru a încheia anul nici pentru programe de Sănătate, nici în ce privește bugetul Casei de Asigurări de Sănătate”, a spus Orban.

SHARE

„Cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pe programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei” a afirmat Ludovic Orban joi dimineaţă, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Sănătăţii de către Victor Costache, informează News.ro.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a subliniat că nu sunt bani ”nici pentru salarii. E vorba de aproximativ 4 miliarde de lei”.

”Pot să vă garantez că tot ceea ce înseamnă programe de urgență va fi prioritizat și dezvoltat. Concret, acum, dacă cineva face AVC, problemele sunt enorme. Nu este normal în România, țară europeană, să avem cel mai mic număr de centre de boli cardio-vasculare”, a mai spus Costache.


Orban a vorbit şi despre taxa de clawback, despre care spune că este „un inhibitor al dezvoltării pieţei”.
„Taxa clawback, aşa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor pentru dezvoltarea pieţei de medicamente (....) pentru că a ajuns la 26 – 27 la sută din cauza faptului că au crescut costurile pentru medicamentele compensate şi gratuite în condiţiile în care a fost menţinută aceeaşi anvelopă bugetară” a arătat primul ministru.
Acesta a spus că sunt peste 2000 de medicamente care au fost retrase de pe piaţă după aplicarea taxei „oarecum în pauşal”.


„Nu sunt specialist în domeniu, dar va trebui să facem o analiză serioasă şi să luăm nişte decizii”, a adăugat premierul.


De asemenea, primul ministru a spus că în opinia sa Agenţia Naţională a Medicamentului trebuie să ţină cont de realităţile de pe piaţă şi „să renunţe la discriminările care există între diferiţi actori de pe piaţă”


Trebuie eliminată orice discriminare între furnizorii privaţi de servicii medicale şi furnizorii publici de servicii medicale. Ministerul trebuie să fluidizeze toate procedurile, să înceteze să mai fie o frână prin tot felul de avize şi autorizaţii care sunt blocate cu lunile sau cu anii atunci când există iniţiative, în special iniţiative private în domeniul medicinei”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -