Garda de Mediu poate amenda de azi milioane de români cu 10.000 lei. Ce trebuie declarat la primărie

DE Alex Darvari | Actualizat: 31.10.2022 - 14:26
Fosele sepctice trebuie declarate - FOTO: storia

Românii care au fose septice în gospodărie au avut termen limită până ieri, 30 octombrie să le declare la primărie. Alytfel, vor fi amendați cu o sumă mare de bani.

SHARE

Proprietarii de fose septice să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate până la 30 octombrie 2022.

 Statul vrea astfel să inventarieze gospodăriile care folosesc fose septice. O lege din luna mai a acestui an spune că dacă în localitate există canalizare, oamenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă.

Fiecare administraţie publică locală are obligaţia de a întocmi un registru al foselor. Iar cei care le deţin trebuie să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează. Apoi, în momentul în care în localitate va exista o reţea de canalizare, cetăţenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, proprietarii de fose septice au obligația de înscriere în Registru „în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate”.

În cazul celor care aveau o fosă septică sau o stație proprie de epurare la data aprobării hotărârii, termenul de înscriere în registru este de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Legea spune că fiecare administrație locală are obligația întocmirii acestui registru.

„Art. 2. – La nivelul unităților administrativ-teritoriale, după caz, a asociațiilor de dezvoltare intercomunitară se realizează și se aprobă o analiză a situației la nivel local, în vederea elaborării Planului urbanistic zonal, cu respectarea prevederilor art.47 alin.(2) lit.d) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, cu modificările și completările ulterioare, care stabilește zonele:

a) unde se prestează serviciul public de canalizare, cu respectarea Strategiei locale a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare;

b) unde se prestează serviciul public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate urbane, cu respectarea Strategiei locale de înființare, organizare, gestiune și funcționare a serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate din cadrul unității administrativ-teritoriale;

c) în care vor fi autorizate sistemele individuale adecvate.

Art. 3. – Sistemele individuale adecvate, indiferent de modul de epurare a apelor uzate, vor fi autorizate prin autorizația de construire emisă de autoritatea competentă, cu respectarea prevederilor art.3 alin.(1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.“

Începe Prima Conectare

Între timp, Administrația Fondului pentru Mediu anunță lansarea programului Prima Conectare, program prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar. Primii bani vor putea fi accesaţi începând cu data de 1 noiembrie.

Maximum 1900 de euro va deconta statul pentru racordarea fiecărei gospodării în parte. Banii nu vor ajunge direct la proprietari, ci vor fi decontaţi de stat companiilor care vor efectua lucrările. De asemenea, nu oricine poate beneficia de finanţare. Sunt eligibile persoanele singure sau familiile cu venituri modeste.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te