G7 a decis oprirea finanţărilor pentru proiectele din domeniul cărbunelui care emit dioxid de carbon

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.05.2021 - 10:07
G7 a decis oprirea finanţărilor pentru proiectele din domeniul cărbunelui care emit dioxid de carbon. / Foto: thailand-construction.com
G7 a decis oprirea finanţărilor pentru proiectele din domeniul cărbunelui care emit dioxid de carbon. / Foto: thailand-construction.com

Cele mai dezvoltate şapte naţiuni ale lumii (G7) au convenit să oprească finanţările internaţionale ale proiectelor din domeniul cărbunelui care emit dioxid de carbon, până la sfârşitul acestui an.

SHARE

De asemenea, G7 a decis eliminarea treptată a finanțărilor pentru toţi carburanţii fosili, în vederea respectării ţintelor legate de schimbările climatice convenite la nivel mondial, transmite Reuters.

Oprirea finanţării proiectelor pentru combustibili fosili este văzută ca un pas major pentru a limita creşterea temperaturilor globale cu 1,5 grade Celsius peste nivelul perioadei preindustriale, despre care oamenii de ştiinţă spun că ar evita cele mai devastatoare efecte ale schimbărilor climatice.

Citește și: Certificatul verde digital pentru COVID-19, operaţional de la 1 iulie în interiorul Uniunii Europene

Atragerea Japoniei pentru a pune capăt finanţării internaţionale a proiectelor din sectorul cărbunelui, într-un interval de timp atât de scurt, înseamnă că alte ţări, precum China, care încă susţin cărbunele, sunt din ce în ce mai izolate şi s-ar putea confrunta cu mai multe presiuni pentru renunţarea la acestea.

Investiţiile internaţionale în cărbune cu emisii nelimitate trebuie să se oprească

Grupul celor Şapte naţiuni - Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia - plus Uniunea Europeană au afirmat într-un comunicat că ”investiţiile internaţionale în cărbune cu emisii nelimitate trebuie să se oprească acum. (Ne) ne angajăm să luăm măsuri concrete către oprirea în totalitate a unui nou sprijin guvernamental direct pentru producerea internaţională de energie termică internaţională din cărbune termic cu emisii nelimitate, până la sfârşitul anului 2021, inclusiv prin asistenţă oficială pentru dezvoltare, finanţare a exporturilor, investiţii şi sprijin financiar şi pentru promovarea comerţului.”

Citește și: FOTOREPORTAJ EXCLUSIV Condamnații ultimelor cariere de cărbune din România

Cărbunele este considerat cu emisii nelimitate atunci când este ars pentru energie sau căldură fără a utiliza tehnologie pentru captarea emisiilor rezultate, un sistem care nu este încă utilizat pe scară largă în generarea de energie.

Alok Sharma, preşedintele summitului COP26 privind clima, a făcut din oprirea finanţării internaţionale a cărbunelui ”o prioritate personală”, pentru a contribui la încetarea dependenţei lumii de combustibilii fosili, solicitând ca summitul ONU din noiembrie să fie cel ”care transmite cărbunele în istorie ".

Naţiunile G7 au convenit, de asemenea, ”să colaboreze cu alţi parteneri globali pentru a accelera desfăşurarea vehiculelor cu emisii zero”, pentru a decarboniza ”semnificativ” sectorul energiei electrice în anii 2030 şi a renunţa la finanţarea internaţională a combustibililor fosili, deşi nu a fost stabilită o dată specifică pentru acest obiectiv .

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te