FOTO & VIDEO Moștenirea PSD: cozi de kilometri pe drumul Sibiu – Pitești. Se circulă cu 40 km la oră

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.07.2020 - 12:22

Traficul de camioane și vehicule comericale ușoare (care asigură legătura între granița de vest și București, pentru a ajunge apoi la Constanța și Giurgiu) se desfășoară pe un drum îngust, cu o bandă pe sens, străjuit de munte, de o parte, și de Olt, de cealaltă.

SHARE

Autostada Sibiu – Pitești a fost promisă de toți politicienii. Una dintre cele mai vechi însemnări ale Ministerului Transporturilor stipulează că: Tronsonul Pitesti-Sibiu este "în pregătire", finalizarea în 2011-2013.

În perioada mai sus menționată autostrada nu a primit nici măcar studiu de prefezabilitate.

 

Apoi, la putere a venit PSD care a condus țara din 2012 în 2019. După 7 ani de zile de putere absolută lucrările la autostrada Sibiu – Pitești nu începuseră. Autostrada a fost promisă în Programul de Guvernare a lui Ponta (2013) și a lui Dragnea (2016).

Lucrurile s-au deteriorat și mai mult. Între Sibiu și Vâlcea (FOTO & VIDEO) drumul este suspendat pe mai multe viaducte care au nevoie periodic de reparații. Când a fost construit drumul, în anii 70, nu era proiectat să susțină un trafic atât de ridicat și de mare tonaj. Apoi, între Vâlcea și Pitești drumul este plin de serpentine și pe alocuri una dintre benzi a alunecat.

 Distanța de 122 de kilometri dintre Sibiu și Pitești a foat parcursă, duminică seara, în 3 ore și 10 de minute, din cauza semafoarelor care făceau ca traficul să se desfășoare alternativ.

În aceste condiții, viteza medie a fost de 40 de kilometri pe oră.

Sibiu – Pitești și Centura București sunt bucățile lipsă pentru a avea o autostrada de la est la vestul României. Sibiu - Pitești a fost, în 2014, pusă în capul listei de autostrăzi necesare României, potrivit Materplanului pentru Transporturi.

Unde suntem acum

Traseul autostrăzii Sibiu - Pitești a fost împărțit în 5 loturi: Sibiu-Boița, Boița-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeș și Curtea de Argeș-Pitești. Singurul șantier deschis este lotul de 13 kilometri al secțiunii Sibiu - Boița, iar lucrările începute în luna martie ar trebui finalizate 2023.

Potrivit documentelor de la CNAIR, consultate de Nnewsweek România, se lucrează pe un singur sector:

Autostrada Sibiu - Pitesti, Sectiunea 1: Sibiu - Boita, km 0+000 - km 14+150, Lot 1: km 0+000 - km 13+170. În data de 19.04.2019 a fost semnat contractul de proiectare și executie.

Stadiul execuției este 2,9%, iar plăți s-au făcut pentru 6,4% din lucrare. Cea mai mare problemă semnalată este „scoaterea din fondul forestier”.

O evaluare reală arată că Autostrada Sibiu – Pitești nu se poate finaliza înainte de 2030.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.