Același pachet de unt, cu aceeași consistență costă în România de două ori mai mult decât în Germania. Și laptele este considerabil mai scump în România.
Salariul minim brut este de 2.080 euro/lună în Germania și de 3.000 lei/lună în România, adică de 600 euro.
Dar, un neamț își permite să cumpere, de exemplu, 1.496 de pachete de unt cu 82% grăsime sau 1.664 litri de lapte de 3,5% cu salariul minim brut, în timp ce un român în aceeași situație poate lua cel mult 250 de pachete de unt cu 82% grăsime ori 375 litri de lapte de 3,5%.
Același pachet de unt costă dublu în România față de Germania
Concret, în magazinele Edeka sau Aldi din Munchen, cel mai ieftin pachet de unt cu 82% grăsime costă 1,25 euro (6,25 lei). În România, cel mai ieftin pachet de unt cu 82% grăsime are un preț de 12-13 lei, respectiv 2,4 - 2,6 euro.
Mai mult, cele mai scumpe tipuri de unt cu 82% grăsime costă maximum 3 euro la Munchen. La București, sunt 19-20 lei pachetul, adică aproape 5 euro.
Și, atenție, prețurile alimentelor nu sunt plafonate și nici subvenționate în vreun fel în Germania.
Citește și: Lista cu prețuri din frumosul Paphos în Cipru. Țigările, pâinea, gheața mai ieftine ca la Cluj
Un exemplu de prețuri la unt în magazinele din România:
Litrul de lapte de 3,5% pornește la Munchen de la 1,25 euro, adică de la 6,25 lei/l. În România, cel mai ieftin lapte de 3,5% e circa 7 lei/litru și poate ajunge și la peste 9 lei/l.
Citește și: VIDEO Un câine a primit carne în foiță de la un restaurant din Cluj. Un platou costă 6000 de lei
Premierul Ciolacu a promis că va lua măsuri de reducere a preţurilor la alimentele de bază
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, la finalul primei şedinţe a Executivului în noua componenţă, că a împărţit colegilor din ministere primele proiecte de ordonanţă de urgenţă care vor fi citite la următoarea şedinţă a Guvernului şi care au în vedere măsuri pentru reducerea preţurilor la alimentele de bază, sprijinirea procesării alimentelor, schema de susţinere a industriei materialelor de construcţii, precum şi introducerea energiei verzi în fermele agricole.
am dat colegilor mei primele drafturi de ordonanţe pe care vrem să le citim în următoarea şedinţă de Guvern ca să putem să aplicăm cât mai urgent. E vorba de reducerea preţurilor la alimentele de bază, sprijinirea procesării de alimente, schema de susţinere a industriei materialelor de construcţii, plus introducerea energiei verzi în fermele agricole”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul primei şedinţei a noului Executiv.
El a mai spus că „primul şi cel mai concret rezultat al unei guvernări bune este ca inflaţia să scadă”.
„Oamenii să simtă asta în preţurile unor produse de bază. Asta vrem să facem imediat şi să acţionăm încă de săptămâna viitoare.
Alături de acest demers avem alte măsuri ţinţite pentru a susţine agricultura, construcţiile şi energia. Din punctul meu de vedere, sunt domeniile care fac diferenţa pentru oameni”, a completat prim-ministrul Ciolacu, potrivit News.ro.