Fitch Ratings a upgradat ratingul a două bănci sistemice din România, de la negativ, la stabil

DE Alexandru Pop | Actualizat: 31.03.2023 - 09:24
Fitch Ratings a upgradat ratingul a două bănci sistemice din România, de la negativ, la stabil - Foto: Profimedia Images
Fitch Ratings a upgradat ratingul a două bănci sistemice din România, de la negativ, la stabil - Foto: Profimedia Images

Compania Fitch Ratings a upgradat ratingul a două bănci sistemice din România, BCR şi BRD, de la perspectivă negativă, la perspectivă stabilă. Fitch,, una dintre cele trei mari agenţii de rating, a confirmat ratingul la "BBB plus" pentru ambele bănci.

SHARE

Acţiunile vin după ce pe 24 martie tot Fitch a revizuit perspectiva ratingului suveran al României de la negativă la stabilă şi a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României, la BBB-/F3, pentru datoria pe termen lung şi scurt, în valută.

Fitch Ratings a upgradat ratingul BCR şi BRD

BCR şi BRD sunt două dintre cele nouă bănci sistemice din România, conform Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

Banca Comercială Română SA este pe poziţia a doua, iar  BRD – Groupe Societe Generale SA pe poziţia a patra.

Citeşte şi: Euroins a ajuns la rating junk. Fitch Ratings a retrogradat ratingul Euroins România la ''CC''

Confirmarea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung ale BCR şi BRD şi ratingurile de sprijin al acţionarilor (SSR) reflectă opinia Fitch că acţionarii lor, Erste Group Bank AG (rating "A"/cu perspectivă stabilă) şi Societe Generale S.A. (rating "A minus"/cu perspectivă stabilă) vor continua să aibă o disponibilitate semnificativă pentru a furniza sprijin subsidiarelor lor, conform Agerpres.

Citeşte şi: Oficial, ne merge bine: Perspectiva de țară a României, revizuită de la Negativă la Stabilă de Fitch

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale BCR şi BRD sunt limitate de plafonul de ţară al României, care include riscurile de transfer şi convertibilitate care ar putea limita capacitatea BCR şi BRD de a utiliza sprijinul băncilor mamă.

În lipsa acestor constrângeri, BCR ar avea un rating cu o treaptă sub cel al Erste, iar BRD ar avea un rating similar cu cel al Societe Generale.

Perspectivele stabile ale ambelor bănci reflectă perspectiva a ratingului suveran al României, apreciază Fitch.

Riscuri reputaţionale

Fitch crede că disponibilitatea Erste de a sprijini BCR este ridicată, datorită rolului strategic al BCR în grupul bancar austriac, a riscurilor reputaţionale ridicate pentru bancă şi franciza sa internaţională în cazul unei intrări în incapacitate de plată a BCR, şi a nivelul ridicat de integrare între banca mamă şi subsidiară.

De asemenea, Fitch apreciază că disponibilitatea Societe Generale de a sprijini BRD este ridicată, ţinând cont de includerea BRD în schema de soluţionare a grupului bancar francez şi a riscurilor reputaţionale ridicate pentru bancă în cazul unei intrări în incapacitate de plată a BRD.

Între mai bine şi mai rău

Orice sprijin solicitat pentru BRD poate fi acordat de banca mamă ţinând cont de ponderea activelor BRD în activele totale ale Societe Generale.

Printre factorii care, individual sau colectiv, ar putea duce la acţiuni negative de rating în cazul BCR şi BRD se află revizuirea în scădere a plafonului de ţară al României, retrogradarea cu mai mult de o treaptă a ratingurilor băncilor lor mamă şi dovezi ale unei disponibilităţi mai slabe de sprijin a BCR şi BRD de către Erste şi Societe Generale.

De asemenea, precizează Fitch, o revizuire în creştere a plafonului de ţară al României va duce la îmbunătăţirea ratingurilor BCR şi BRD.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te