Euroins a ajuns la rating junk. Fitch Ratings a retrogradat ratingul Euroins România la ''CC''

DE Alexandru Pop | Actualizat: 29.03.2023 - 11:29
Maşină distrusă în accident - Foto: Pixabay/Akent879 / Imagine cu caracter ilustrativ

Fitch a revizuit în scădere, de la "B plus" la "CC" (foarte vulnerabil) ratingul de soliditate financiară (IFS) Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A., în categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii) şi a plasat ratingul sub supraveghere, în evoluţie.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Agenţia de rating a plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative (RWN), restul ratingurilor Euroins Insurance Group (EIG), Insurance Company Euroins AD (Euroins Bulgaria) şi Insurance Company EIG Re AD (EIG Re).

Fitch a trimis Euroins la rating junk

Decizia vine după ce pe 17 martie Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din România a anunţat că a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a precizat Fitch.

Agenţia menţionează că decizia ASF reflectă opinia instituţiei fondurile de capital Solvency II ale Euroins România vor scădea cu 2,17 miliarde de lei (aproximativ 441 milioane de euro) sub cerinţa de capital Solvency II şi cu 1,75 miliarde de lei (aproximativ 355 de milioane de euro) sub cerinţele minime de capital. În oponia Fitch, aceste acţiuni au sporit probabilitatea ca Euroins România să nu-şi poată îndeplini obligaţiile. 

Citeşte şi: Euroins pe drumul City Insurance. Balul de dinaintea falimentului

Deficitul de capitalizare este determinat în principal de în principal de nerecunoaşterea de către ASF a unui contract de reasigurare în cadrul grupului, încheiat între Euroins România şi EIG Re. ASF a numit Fondul de Garantare a Asiguraţilor ca administrator interimar al Euroins România.

Aceasta înseamnă că Euroins România nu mai este sub controlul proprietarului EIG, conform Agerpres.

În consecinţă, Fitch a revizuit în scădere importanţa strategică a Euroins România pentru EIG la "importanţă limitată" de la "importanţă de bază", astfel încât ratingul Euroins România nu mai este legat de cel al EIG RE şi Euroins Bulgaria.

Citeşte şi: Conducerea ASF vine în Parlament pentru a da explicații cazul Euroins, intrată în faliment

Plasarea ratingului Euroins România sub supraveghere în evoluţie este determinată de incertitudinile substanţiale privind soarta companiei şi probabilităţile relative.

Deşi un faliment ar putea apărea, alte scenarii pe care nu le putem exclude sunt restabilirea licenţei sau o lichidare ordonată.

Conducerea Eurohold susţine că decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară privind Euroins reprezintă "o preluare ostilă a activelor filialei din România" şi anunţă că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.

Eurohold vrea acţiune în instanţă

"BERD, care este acţionar al companiei noastre, este de partea noastră. Îi vom acţiona în instanţă pentru o investiţie eşuată de zeci, dacă nu sute de milioane de euro, dacă nu înapoiază licenţa", a afirmat preşedintele Consiliului de Supraveghere al grupului Eurohold, Asen Christov.

El a explicat că decizia autorităţii de reglementare din România va reprezenta cea mai mare pagubă reputaţională a companiei holding, iar în următoarele 2-3 luni "va fi mai dificil pentru noi să mergem pe piaţa datoriilor, deşi acest lucru nu va fi necesar".

El a adăugat că nu există plăţi considerabile ale companiilor grupului scadente până la finalul anului. Anterior, Comisia de Supervizare Financiară din Bulgaria anunţase că retragerea autorizaţiei de funcţionare a Euroins România nu va afecta clienţii din Bulgaria ai Euroins Insurance Group.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te