Fabrica de succes. Elis Pavaje: „Construim mai repede decât obținem autorizațiile“

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.06.2018 - 13:18
Emil Goța, directorul companiei Elis Pavaje

Boom-ul economic din Sebeș a ajutat o inițiativă de familie să ajungă la afaceri de milioane de euro. Patronul și directorul companiei Elis Pavaje, Emil Goța, știe cel mai bine povestea.

SHARE

Newsweek România: De ce ați decis să investiți în acest domeniu?

Emil Goța: Prin 1991, tatăl meu a fost în Germania și a văzut că există un produs - pavele - care are căutare. El, înainte, făcea monumente funerare și fântâni. S-a întors, a improvizat un utilaj care era de fapt o presă de vulcanizare cumpărată de la fabrica de hârtie din Petrești, pe care a adaptat-o. Și ne-a pus pe toți la treabă. Cu trei mașini realizam 17 metri pătrați de pavaje într-o zi. Acum, facem într-o zi 15.000 mp, de o mie de ori mai mult. Între timp, am investit zeci de milioane de euro. 

Cum s-a dezvoltat afacerea?

Primii ani nu a cumpărat nimeni, oamenii nu știau ce e cu produsul ăsta. Ne-am amenajat curtea și oamenii au putut vedea pe viu la ce e bun produsul nostru. Am avut noroc cu sașii care au început să se întoarcă și să își amenejeze o curte, un trotuar. Cea mai importantă lucrare am luat-o în 1993, sediul unei bănci. Au fost 3.000 de mp la care am lucrat trei luni de zile. Acum i-am putea termina, la capacitatea unei fabrici, într-o singură zi. Până în 1997, afacerea s-a desfășurat în curtea noastră. Un moment important a fost în 2005, când am adus un utilaj care realiza 1.000 mp de pavele pe schimb. 

Ați lucrat și pentru alte companii din Sebeș?

Sigur. Faptul că Sebeșul s-a dezvoltat atât de mult are plusuri și minusuri. Plusuri – avem de lucru, pentru că oamenii au câștigat mai mulți bani, și-au amenjat curțile. Partea negativă o reprezintă concurența pe muncitorii calificați. Este o bătălie pe oameni. Noi îi specializăm la locul de muncă ca motostivuitoriști, operatori stație de betoane, montatori de pavaje. Dar nu ai ce le face dacă îți pleacă a doua zi. 

Cum vedeţi anul 2018?

Un an ciudat. A început destul de bine. Dar, și anul trecut a început foarte bine şi în adoua parte a scăzut cererea.

Ce lucruri vă încetinesc business-ul?

Birocrația. Toate instituțiile din România îți cer hârtii peste hârtii. La fiecare dosar, ți se mai cere ceva de natură birocratică. Orice autoirzație ceri, o primești după o durată lungă de timp. Eu pot construi mai repede decât pot întocmi hârtiile. 

V-aţi gândit să aduceţi muncitori de afară?

Am și adus 20 din Vietnam. Le asigurăm cazare, mâncarea și salariu. Probabil vom mai aduce. Sunt disciplinaţi, muncitori. I-am adus în urmă cu o lună şi sunt câţiva care vorbesc engleză. Cu ceilalți, ne ajută tehnologia.

Există un boom imobiliar?

Este mult de lucru. Sunt câteva zone în țară unde se construiește foarte mult. Noi am crescut după ce oamenii, care au câștigat bani, au investit în amenajarea unei curți, unor alei, de exemplu. La acest moment nu avem multe lucrări în infrastructură, unde investițiile statului sunt mai scăzute. Aș estima că produsele noastre merg doar în proporție de 20-25% spre primării sau alte instituții. Restul produselor sunt achiziționate de firme, particulari, platforme, centre logistice.  

Elis Pavaje în cifre

Angajați - 600
Cifră de afaceri - 161 milioane lei
Profit - 9 milioane lei


Citește dosarul complet despre miracolul economic din inima Transilvaniei:


Cum a devenit un orășel din Ardeal polul de business al României


Orașul fără asistați social și cu investiții de 2 miliarde de euro


Ciserom, cum să te reorientezi după ce ai pierdut piața sovietică


Daimler, cum alegi locul perfect pentru business


Autostrăzile ar scădea cu 15% cheltuielile cu transportul

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te