Factura de energie electrică se va mări, luna aceasta. Care este cauza?

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.10.2024 - 13:09
Factura de energie electrică se va mări, luna aceasta. Care este cauza? - Foto: Profimedia Images
Factura de energie electrică se va mări, luna aceasta. Care este cauza? - Foto: Profimedia Images

Factura de energie electrică se va mări, luna aceasta. Care este cauza? Începând cu facturile emise pentru consumul de energie electrică aferent lunii octombrie 2024, va fi inclusă și contribuția pentru contractele pentru diferență (CfD)

SHARE

Factura de energie electrică se va mări, luna aceasta. Care este cauza? Începând cu facturile emise pentru consumul de energie electrică aferent lunii octombrie 2024, va fi inclusă și contribuția pentru contractele pentru diferență (CfD), potrivit unui anunț al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

„Contribuția pentru contractele pentru diferență face parte din mecanismul de sprijin destinat producției de energie electrică utilizând tehnologii cu emisii reduse de carbon.

Factura de energie electrică se va mări, luna aceasta. Care este cauza?

Includerea acestei contribuții în facturile consumatorilor de energie electrică se realizează în baza Ordinului ANRE nr. 51/2024, care aprobă Metodologia de determinare și colectare a contribuției aferente contractelor pentru diferență.

De asemenea, Ordinului ANRE nr. 66/2024, care stabilește valoarea contribuției pentru contractele pentru diferență (CfD) la 0,000128 lei/kWh, fără TVA”, arată Asociația.

„Aceasta reprezintă a opta componentă din factura consumatorului de energie electrică pe care furnizorul este obligat să o colecteze, fiind expus în mod artificial unor riscuri și costuri suplimentare,” a declarat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației.

Citeşte şi: Românii vor ceda companiilor energetice controlul asupra electrocasnicelor? Unde se întâmplă deja

România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă în această toamnă, conform Economica.net.

„România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că în urma unor licitaţii se vor determina preţuri fixe pentru 15 ani de zile pentru investitori pentru vânzarea de energie electrică.

Deci un investitor care va câştiga aceste licitaţii competitive va putea să vândă energia electrică la un preţ astfel fixat timp de 15 ani.

Citeşte şi: Agenţia Internaţională a Energiei: Cererea în creștere de curent, imposibil de acoperit fără cărbune

Predictibilitate, sprijin pentru investiţii şi energie verde, pentru că anul acesta licitaţia vizează 1.500 de megawaţi, 1.000 eolian, 500 solar şi avem încă 3.500 de megawaţi preconizaţi pentru anul viitor, o nouă licitaţie, unde vom vedea câţi se vor duce către eolian şi câţi către solar.

În momentul acesta ar fi 2.000 solar şi 1.500 eolian, dar mai discutăm anul viitor, în funcţie şi de cum merge această licitaţie”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Contribuția CfD din factură merge la Transelectrica, cea care se ocupă de funcționarea viitoare a schemei, și acoperă cheltuielile ei. Finanțarea efectivă a schemei, evaluată la 3 miliarde de euro, timp de 15 ani, se face exclusiv din bani europeni, din Fondul pentru Modernizare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te