Execuția bugetară: Deficitul a scăzut masiv, încasările la buget au crescut

DE Valentin Mirică | Actualizat: 28.05.2021 - 11:06
Execuția bugetară: Deficitul a scăzut masiv Foto: Guvernul României

Execuția bugetară pe primele patru luni arată că situația s-a înbunătățit față de aceeași perioadă a anului trecut: deficitul a scăzut cu circa șase miliarde de lei, iar veniturile fiscale au crescut cu 25,3%.

SHARE

Potrivit datelor ministerului de Finanțe, deficitul pe primele patru luni este de 20,7 miliarde de lei, respectiv 1,81% din PIB. Anul trecut, după primele patru luni - din care două au fost în starea de urgență, când s-au adoptat o serie de amânări la plată, precum și alte măsuri de sprijinire a contribuabililor - deficitul era de 26,8 miliarde de lei, respectiv 2,54% din PIB.

CITEȘTE ȘI: Ce sancțiuni ar putea să-l usture pe Lukaşenko: exporturile de potasiu şi tranzitul gazelor ruseşti

Veniturile la buget au crescut, în primele patru luni ale anului 2021, cu 20,6% față de perioada similară din 2020, iar veniturile fiscale s-au majorat cu 25,3%.

Execuția bugetară: Deficitul a scăzut masiv

Colectarea TVA a crescut cu 40,1%. “Evoluția încasărilor din TVA a fost influențată atât de baza comparabilă a lunilor mar-apr 2020 - când au fost implementate măsurile de amânare a termenului de plată a TVA și accelerarea rambursărilor de TVA, pentru a asigura companiilor un nivel suplimentar de lichiditate pe perioada crizei, cât și de recuperarea parțială a TVA aferentă anului 2020“, explică ministerul de Finanțe în nota privind execuția bugetară.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 13,13 mld lei, în creștere cu 31,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Însă cheltuielile de personal au ajuns la 37,08 mld lei, în creștere cu 5,7% față de ianuarie-aprilie 2020. Ele reprezintă 3,2% din PIB, cu 0,1% mai puțin față de perioadă similară din 2020. 

Cheltuielile cu subvențiile au scăzut cu 30%. 

CITEȘTE ȘI: Cum face Becali bani pe spinarea statului român: păzește o ruină din Ucraina

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.