Şeful Fiscului a spus: "ANAF este parte din Ministerul de Finanţe, ca agenţie subordonată Ministerului de Finanţe, dar ANAF nu are competenţă legislativă. Ministerul de Finanţe este cel care iniţiază actele normative".
Executarea silită, mai eficientă
"Lucrăm intens pe modificări ale Codului de procedură fiscală. Sperăm că poate săptămâna viitoare să fie pusă în dezbatere publică o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului de procedură care să ducă la crearea de instrumente noi şi de posibilităţi noi de a face colectarea cât mai bună", a menţionat menţionat Lucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022.
Citeşte şi: Executarea silită ar trebui să fie mai eficientă. Heiuş lucrează la modificările pe proceduri
Heiuş spune că scopul său este "a face executarea silită cât mai eficientă şi de a creşte implicit veniturile către bugetul de stat", conform Agerpres.
El a subliniat că modificările vor fi direcţionate asupra mecanismelor de obţinere a înlesnirilor la plată, de impulsionare şi de crearea a unei executări silite cât mai flexibile şi cât mai eficiente.
Citeşte şi: Vineri încep controalele ANAF la persoanele fizice. Heiuș: „Avem în vizor 215 persoane”
De asemenea, vor fi create mecanisme prin care ANAF să aibă acces la bazele de date ale primăriilor pentru a vedea ce bunuri deţin persoanele juridice sau persoanele fizice în diverse colţuri ale ţării.