EXCLUSIV Șeful ANRE a cerut ANI secretizarea salariului. A ascuns venituri de 11.000 €/lună

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.02.2022 - 10:19
EXCLUSIV Șeful ANRE a cerut ANI secretizarea salariului. A ascuns venituri de 11.000 €/lună / energynomics

Dumitru Chiriță a obținut de la Agenția Națională de Integritate ca publicul să nu aibă acces la veniturile sale.

SHARE

Dumitru Chiriță a fost numit numit președinte al ANRE în noiembrie 2017, când PSD avea o largă majoritate în Parlament.   

În 2019, șeful ANRE a cerut ANI secretizarea salariului.

Anul 2018 a fost cel dintâi în care Dumitru Chiriță a câștigat salariu de președinte al ANRE în toate cele 12 luni. În declarația de avere din anul 2019, Dumitru Chiriță ar fi trebuit să declare veniturile încasate pe întreg anul 2018 în care a fost șeful Autorității Naționale de Reglementare a Energiei.

Nu a făcut-o după cum reiese din documentul de mai jos.

Așa cum se vede din facsimilul de mai jos, în locul unde ar fi trebuit să se precizeze „venitul încasat”, Chiriță nu  menționează nimic.

Dumitru Chiriță nu a explicat pentru Newsweek România de ce a ales să își țină salariul la secret în acel an. Este posibil să se fi jenat de faptul că ridica 15 salarii medii pe economie.

Citește și: Absent pe piața energiei, șeful ANRE câștigă mai mult ca managerul unei firme americane din sector

Chiriță s-a considerat, timp de un an, excepție

Anonimizarea veniturilor din Declarațiile de avere sunt o excepție care se aplică unor categorii foarte restrânse de angajați. Spre exemplu, angajații din poliție și jandarmerie pot cere anonimizarea veniturilor și soldelor, lucru prevăzut clar în lege.

Agenția Națională de Integritate a răspuns Newsweek România precizând că Dumitru Chiriță a fost cel care, în anul 2019, a cerut să îi fie anonimizat salariu. (vezi facsimil jos).

„În acest sens, menționăm că, în urma solicitării Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Agenția Națională de Integritate a procedat la publicarea declarației de avere depusă în anul 2019 de către Dumitru CHIRIȚĂ, în calitate de Președinte al Autorității, prin anonimizarea veniturilor”, precizează ANI.

„Șeful facturilor” nu este excepție

Președintele ANRE nu intră în excepțiile prevăzute de lege care i-ar da dreptul că își ascundă veniturile. Demersul lui Chiriță nu este unul legal. Probabil, înțelegând acest aspect, un an mai târziu, în Declarația de avere din 2020, Chiriță nu a mai cerut să îi fie ascunsă averea de către ANI.

„În ceea ce privește declarațiile de avere depuse de Dumitru CHIRIȚĂ în anii 2020 și 2021 facem precizarea că ANI nu a procedat la anonimizarea veniturilor realizate întrucât nu a existat o astfel de solicitare din partea A.N.R.E”, ne-a precizat ANI.

Astfel, am aflat că, în 2019, Chiriță a câștigat 11.300 euro pe lună, iar în 2020 a luat un salariu de 11.700 euro/lună.

Newsweek România i-a adresat o serie de întrebări șefului ANRE în legătură cu declarațiile de avere. Am fost îndrumați, telefonic, să le căutăm pe site-ul instituției.  

Pe site-ul ANRE, în declarațiile de avere apar sumele încasate de Chiriță. Nu știm dacă salariul încasat în 2018 a fost completat retroactiv.

Citește și: Șeful cu studii juridice al ANRE: fost electrician, lider sindical și membru PSD cu 11.700 euro/lună

 

Când se pot anonimiza salariile de bugetar

În conformitate cu dispozițiile art. 3, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare „Declarațiile de avere se întocmesc pe propria răspundere și cuprind drepturile și obligațiile declarantului, ale soțului/soției, precum și ale copiilor aflați în întreținere, potrivit anexei nr. 1”.

Declararea tuturor datelor solicitate prin formularul prevăzut la Anexa 1 a Legii nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare este obligatorie pentru toți deponenții, scopul urmărit de legiuitor prin adoptarea acestui act normativ fiind acela de a permite Agenției Naționale de Integritate să efectueze o evaluare a datelor și a informațiilor care privesc elemente de respectare a legislației din materia dobândirii averii de către persoanele ce dețin funcții sau demnități publice, cum sunt cele prevăzute la art. 1 în Lege.

Pentru fiecare caz în parte, pe baza unei cereri de anonimizare, însoțită de documente justificative, anexate declarației de avere, din care rezultă confidențialitatea veniturilor, inspectorii de integritate se vor pronunța cu privire la anonimizarea informațiilor privind veniturile realizate și, ulterior, declarațiile de avere vor fi publicate cu anonimizarea acestora.

În cazurile în care există norme speciale sau clauze privind asigurarea confidențialității veniturilor declarantului sau ale membrilor familiei sale, este obligatorie dovada acestor aspecte, prin anexarea la declarația de avere a unei adeverințe salariale prin care se confirmă existența clauzei, respectiv prin indicarea normelor speciale care instituie obligația de confidențialitate, situație în care se poate dispune anonimizarea informațiilor privind veniturile realizate, se arată într-un răspuns primit de la ANI.

Ce nu îl recomandă pe Chiriță să conducă instituția care reglementează piața de energie

Dumitru Chiriță a fost, înainte de 1989, un deceniu Electrician Şef tură la IDEB - Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electric. Timp de 11 a condus Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "Univers" și Sindicatul Liber Independent "Energia". Urmează o perioadă de trei ani în care este Vicepreşedinte - Blocul Naţional Sindical. Între 2004 - 2008 este Vicepreşedinte - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Este ales deputat în patru rânduri pe listele PSD: 2000 – 2004, și 2008 până în 2017 când este ales președintele ANRE. A terminat dreptul la privat Chiriță nu are studii care să îl îndreptățească să conducă ANRE. El are doar studii juridice. A terminat Universitatea Nicolae Titulescu - Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale. Are un master la Universitatea București în "Relaţii de muncă şi industriale". Nu se precizează anii în care a termninat aceste școli.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te