Dumitru Chiriță a fost numit numit președinte al ANRE în noiembrie 2017, când PSD avea o largă majoritate în Parlament.
Absent pe piața energiei, șeful ANRE câștigă mai mult ca managerul unei firme americane din sector
Chiriță nu are studii care să îl îndreptățească să conducă ANRE. El are doar studii juridice. Deși nu are studii pentru a conduce ANRE, Chiriță a încasat anul trecut suma de 707.028 lei, adică 11.700 euro/lună.
Citește și: Șeful cu studii juridice al ANRE: fost electrician, lider sindical și membru PSD cu 11.700 euro/lună
Salariul încasat de Chiriță rivalizează cu cel mediu al managerilor din industria energetică din SUA.
„Venitul mediu al unui manager din sectorul energiei din SUA este 142.867 dolari pe an (11.900 de dolari/lună). Bonusul mediu pentru un manager din sectorul energiei este de 16.391 dolari pe an, ceea ce reprezintă 11% din salariul lor. Majoritatea spun că primesc acest bonus”, potrivit unui studiu comparativ al veniturilor din industria americană.
Cum venitul mediu al unui manager din domeniul energiei din SUA este de 10.500 de euro/lună, Chiriță câștigă cu 1.200 euro mai mult.
Citește și: Șef la CAP și agronom, fratele lui Paul Stănescu este în Comitetul ANRE. Post plătit cu 9.000 €/lună
Cum se compensează facturile
Noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, nu retroactiv, iar coaliţia de la guvernare analizează ce măsuri va lua de la 1 aprilie, a afirmat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, potrivit Agerpres.
Ministrul a fost întrebat de când se vor aplica în facturi noile discounturi, întrucât existau informaţii că Guvernul are de gând să implementeze retroactiv noua schemă, de la 1 noiembrie 2021.
„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii", a afirmat Popescu.
El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.
Întrebat de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, el a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.
„Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni... Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii", a subliniat Popescu.
Citește și: VIDEO Cine este responsabil pentru creșterea facturilor la energia electrică și la gazele naturale