EXCLUSIV Angajații Primăriei București, sporuri de 2 milioane euro. Loviți de unde electromagnetice

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.12.2022 - 21:14
Nicușor Dan - FOTO: FB

Deși se află într-o situație delicată, primăria București oferă angajaților sporuri de muncă de milioane de lei.

SHARE

Newsweek România atrăgea atenția că administrația condusă de Gabriela Firea a oferit, în anul 2019, angaților din Primăria Capitalei sporuri însemnate pentru condiții vătămătoare de muncă.

Citește și: Sporuri de computer și praf în Primăria Capitalei: consilier – 1.100 lei, director – 2.300 lei/lună

Pe baza unor măsurători, se constatase că viața și sănătatea a sute de angajați din primăria București sunt puse în pericol la locul de muncă. 

Doi ani mai târziu și după ce Nicușor Dan i-a luat locul Gabrielei Firea, aceste pericole mortale au rămas la locurile de muncă din primăria București. Angajații le „înfruntă” pentru sume cuprinse între câteva sute și 2.000 de lei pe lună pentru directori. Administrația Nicușor Dan a plătit, anul trecut, suma de peste 11 milioane de lei ca sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă. 

Din răspunsurile primăriei reiese că aceste sporuri vor fi acordate până în 2023 testele fiind valabile nu mai puțin de 3 ani. Este ca și cum un bolnav ia același tratament timp de 3 ani fără ca medicul să mai examineze bolnavul. 

Motivul pentru ca angajații primesc aceste sporuri: există o expunerea cronică a angajaților la unde electromagnerice care prezintă risc de îmbolnăvire profesională, respectiv Sindromul neuro – cardio – endrocrin.

Altfel zis, angajații sunt expuși la undele de la computer, imprimantă și antene care se găsesc prin București.

Newsweek prezintă răspunsurile complete ale primăriei București

Care este suma totală pe care Primăria o plătește anual angajaților drept „sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă” ? Câte persoane primesc acest spor ?

Suma totală plătită în anul 2021 pentru sporuri de condiții vătămătoare este de 11.145.379 lei pentru 974 de persoane (numărul angajaților la data de 31.12.2021).

 

Ce firmă a realizat măsurătorile/ buletinele de analiză pe baza cărora se acordă „sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă”?

În acord cu prevederile Regulamentului de Organizare și Funcționare, Direcția Managementul Resurselor Umane efectuează demersuri pentru acordarea sporurilor prevăzute de lege, în baza documentelor justificative transmise de către Serviciul Sănătate și Securitate în Muncă. Acest serviciu ia măsuri în vederea stabilirii locurilor de muncă pentru care se acordă sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, ca urmare a determinărilor sau după caz a expertizărilor de specialitate făcute de către organele abilitate în acest sens și efectuează demersurile necesare obținerii avizelor prevăzute de lege.

Până în prezent, au fost emise legi ale salarizării, Hotărâri de Guvern sau ordine de ministru pentru acordarea de sporuri pentru munca desfășurată în condiții vătămătoare. În conformitate cu acestea, angajații P.M.B. au primit sporuri salariale pentru condiții vătămătoare începând cu anul 2006.

În anul 2017, după aprobarea Legii salarizării nr.153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a fost aprobată HOTĂRÂREA nr. 569 din 4 august 2017 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții publice bugetare "Administrație" din administrația publică locală.

Ca urmare a acestei hotărâri, la nivelul P.M.B. s-a emis, în anul 2017, o Dispoziție a Primarului General pentru aprobarea ,,Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al Primarului General al Municipiului București și din aparatul permanent de lucru al Consiliului General al Municipiului București”.

Măsurătorile au fost realizate de către societatea care a participat și a câștigat procedura de achiziție derulată prin platforma electronică SEAP. Rezultatele măsurătorilor au fost interpretate și analizate de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Ultimele măsurători au fost efectuate în data de 26 octombrie 2020 și expiră în 26 octombrie 2023.

 

Ce factori care determină „condițiile vătămătoare de muncă” au fost depistați?

Conform Buletinului de Expertiză emis de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București la data de 03.12.2020, se întrunesc 5 criterii de la Art. 4 al Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al Primarului General al Municipiului București și din aparatul permanent de lucru al Consiliului General al Municipiului București.

Printre factorii de risc depistați care determină „condițiile vătămătoare de muncă” sunt undele electromagnetice, iar expunerea cronică a angajaților la acestea prezintă risc de îmbolnăvire profesională, respectiv Sindromul neuro – cardio – endrocrin, conform H.G. 955/2010.

Măsurătorile  pentru determinarea câmpului electromagnetic a fost făcute de TESTING TELECOM S.R.L., iar acestea au fost analizate de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București conform legislației în vigoare.

Factorii de risc au fost depistați în conformitate cu HG 569/2017.

Ca urmare, D.S.P.B. recomandă respectarea reglementărilor de acordare a sporurilor.

Ce măsuri a luat instituția dvs pentru dispariția acestor factori și, implicit, pentru a nu mai plăti sporurile de „condiții vătămătoare”?

Dreptul la spor de condiții periculoase sau vătămătoare de muncă decurge din Legea 153/2017. Aceste sporuri nu pot fi înlăturate decât printr-o modificare legislativă. Așadar, în ceea ce privește Primăria Capitalei, acordarea acestor sporuri reprezintă o obligație legală.

Acordarea sporurilor pentru condiții vătămătoare implică două documente, respectiv  ”Evaluarea Riscurilor de Accidentare și Îmbolnăvire Profesională” și ,, Planul de prevenire și Protecție”.

În ”Evaluarea Riscurilor de Accidentare și Îmbolnăvire Profesională” se face o evaluare a riscurilor pentru Securitate și Sănătate în Muncă pe categorii de personal și posturi de muncă. Metoda de evaluare folosită a fost cea dezvoltată de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Protecția Muncii,,Alexandru Darabonț”.

În clasificarea riscurilor s-a ținut seama de probabilitatea de apariție a acestora asupra lucrătorului și efectele maxime posibile asupra lucrătorului.

Instituția nu poate lua măsuri pentru eliminarea factorilor de risc, doar pentru diminuarea acestora.

Pentru a diminua efectele factorilor de risc, se pot lua măsuri tehnice sau organizatorice precum: programe adecvate de verificare și întreținere a instalației de iluminat, organizarea corespunzătoare a locului de muncă și a activității cu respectarea cerințelor de Securitate și sănătate la locul de muncă, efectuarea controlului medical periodic/la angajare/de adaptare, verificarea periodică a nivelului de radiații, adoptarea unor metode de lucru care să conducă la o expunere mai redusă la câmpurile electromagnetice etc.

Ce zice legea

Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii: a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă; b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective; c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te