Economiștii CFA estimează o inflație de 8%, un curs de 5 lei/euro, dar nu văd recesiune în acest an

DE Lidia Moise | Actualizat: 19.04.2022 - 13:40
grafice economie. Sursa: Pixabay

Estimările analiștilor privind evoluția economiei sunt pesimiste, privind inflația, care ar putea atinge 8% la final de an și optimiste privind creșterea economiei, care poate încetini până la 3%, dar nu semnalizează recesiune, spune Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România

SHARE

Economiștii consideră că inflația va atinge un nivel de 8% peste 12 luni, moneda națională ar putea sări pragul de 5 lei pentru un euro, însă nu se așteaptă la o recesiune a economiei în acest an.

Indicatorul de încredere macroeconomică al analiștilor certificați internațional, membrii ai Asociației CFA România, descrie un scepticism mai mare privind evoluția economiei românești în următoarele 12 luni.

”Războiul influențează anticipațiile privind evoluția economiei. Estimările analiștilor sunt dominate de aversiunea față de riscurile momentului și, în consecință, prognoza privind creșterea economiei s-a redus cu jumătate de procent față de luna trecută, la 3%. Totuși această estimare, mai prudentă, de creștere a economiei cu 3% este mai optimistă decât consensul pieței, inclusiv față de ultima prognoză a Băncii Mondiale. În esență estimările analiștilor CFA sunt pesimiste, privind inflația și încă optimiste privind creșterea economică, care poate încetini, dar nu semnalizează recesiune”, ne-a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Jumătate dintre analiștii participați la sondajul CFA consideră că în acest moment condițiile mediului de afaceri sunt neutre, o treime (36,4%) semnalează o înrăutățire, în timp ce 13,6% le consideră bune. Însă, în perspectiva următoarelor 12 luni situația se schimbă: mai bine de jumătate dintre analiști (54.5%) văd o înrăutățire a condițiilor dn mediul de afaceri, mai mult de o treime (36,4%) le consideră neutre și numai 9,1% estimează condiții mai bune pentru afaceri.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a continuat sa crească, ajungând la o valoare medie de 8,03%, un nou maxim istoric consecutiv înregistrat de la inițierea sondajului”, a spus Codîrlașu.  Deși, în medie, estimările analiștilor CFA descriu așteptările ca inflația să fie de 8,03% peste 12 luni, în detalii aproape o treime (31,8%) prevăd că inflația se va stabiliza, 22,7% consideră că inflația se va tempera, și 45,5% văd o intensificare a creșterii prețurilor. Desigur rezultatul final, mai pesimist, este influențat de numărul mai mare de analiști care estimează o intensificare a inflației, dar trebuie să observăm că mai mult de jumătate dintre răspunsuri descriu anticipări de calmare a inflației.

Analiștii se așteaptă ca evoluția indicelui ROBOR la trei luni să fie în sensul creșterii acestuia până la 5,28% peste 12 luni.  

Participanții la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Națională la cel puțin 4,25%, în următoarele 12 luni”, a spus Codîrlașu.

Codîrlașu consideră că sentimentul pieței a fost dominat de războiul din Ucraina, care a intensificat incertitudinea, Totuși realitatea economică s-a schimbat mult mai puțin față de percepția intens pesimistă a analiștilor, ținâd cont și de realitatea că prețurile energiei erau deja mari înainte de declanșarea războiului din Ucraina.

În februarie indicatorul de încredere a avut o cădere masivă, din cauza declanșării războiului din Ucraina. A fost un șoc emoțional, amplificat de incertitudine. Apoi deși încrederea s-a deteriorat, totuși ritmul de scădere a fost mai mic.  De aceea credem că este posibil ca încrederea în economie să fi atins în martie un minim, însă totul depinde de evoluția  evenimentelor din teatrul de război”, spune Codîrlașu.

Datele inițiale privind evoluția economiei sunt încă bune în luna martie, cu excepția inflației, consideră Codîrlașu. ”De pildă în martie s-au înregistrat mai multe tranzacții imobiliare, iar prețurile au continuat să crească, ceea ce arată o soliditate a cererii, nu indică temerea unei crize iminente. Piața imobiliară descrie atât posibilitatea clienților de a cumpăra proprietăți, cât și deschiderea băncilor de a acorda credite”, a observat Codîrlașu. ”Șocul inițial de aversiune față de risc pare să se mai fi atenuat”, a adăugat Codîrlașu. ”În perspectivă trebuie să remarcăm că incertitudinea actuală a influențat așteptările.  Astfel s-a redus ponderea respondenților care cred ca prețurile proprietăților imobiliare rezidentiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (13,6%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participantilor care considera ca pretul va scadea (40,9%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020)”, a mai observant Codîrlașu.  

”În ceea ce privește cursul de schimb al monedei naționale toți participantii anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala), nefiind inregistrata nicio alta opinie. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0402 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,082 lei pentru un euro”,a observat vicepreședintele CFA România.

Analiștii mai semnalează o amplificare a deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022  până la 6,7% dintr-un PIB estimat să crească cu 3%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te