Economisire vs. Investiție: Unde se duce venitul tău?

DE Newsweek România | Actualizat: 29.06.2023 - 16:55
Economisire vs. Investiție: Unde se duce venitul tău? - Foto: Inteligența Artificală
Economisire vs. Investiție: Unde se duce venitul tău? - Foto: Inteligența Artificală

Acum vine întrebarea eternă. Ți-ai instalat o aplicație, care îți arată pe ce cheltuiești și cum să bugetezi, te-ai hotărât că încă o cameră foto pe spatele telefonului nu merită investiția, gătești, mergi mai des pe bicicletă și ai vândut chitara la care n-ai cântat din 1999.

SHARE

 Articol susținut de Investimental

Îți e mai ușor acum să ai 20% din venit la dispoziție. Ce faci cu banii – îi investești sau îi economisești?

Atâta timp cât economiile tale nu înseamnă că ai o pușculiță sau un loc special sub saltea, atunci răspunsul e puțin diferit de ce ai crede. Fiindcă a-ți ține banii în bancă e tot o investiție. Diferit de un portofoliu de acțiuni, dar tot in categoria de investiții intră.

Fiindcă un depozit bancar e important – dacă vrei un fond de rezervă, urgențe sau pur și simplu o sumă de bani pregătită pentru alte investiții. Nu știi niciodată când prietenul tău patruped pierde o bătălie cu o viespe sau când îți apare o ocazie unică și ai nevoie de bani la care să ai acces ușor.

În același timp, banii se aseamănă cumva cu costumul „ăla bun” pe care îl porți odată la zece ani – nu face prea multe pentru tine stând în șifonier și se mai și demodează. Nu suntem experți în modă, dar, când vine vorba de bani, am spune că e bine să-i pui la treabă pentru câștiguri pe termen mediu sau lung. Și îi trimiți la lucru atunci când faci achiziții de acțiuni, obligațiuni sau când apelezi la fonduri de investiții.

Ca să-ți dăm și mai mult „yeah, science…!”, un reputat profesor de la Universitatea din Chicago a încadrat noțiunile de bază ale finanțelor personale pe o fișă, analizând câteva moduri simple de a crește șansele pentru a intra și a rămâne într-o formă financiară bună:

– Economisește pentru situații de urgență, înainte de a economisi pentru pensie (banii dintr-un fond de pensie tind să fie investiți în active mai puțin lichide, deci pot implica unele costuri mai mari pentru retragerea anticipată). Majoritatea consultanților financiari recomandă constituirea unei rezerve care să acopere 3 – 6 luni de cheltuieli.

– Alocarea activelor este cea mai importantă decizie a unui investitor; majoritatea profiturilor de-a lungul timpului provin din alegerea tipului de investiții (ex. acțiuni vs. obligațiuni), mai degrabă decât din alegerea acțiunii sau obligațiunii potrivite sau a momentului optim de a cumpăra sau a vinde.

– Cheltuie mai puțin decât câștigi; așa eviți să rămâi într-o spirală financiară descendentă. Aici intră reguli generale cum ar fi 50-20-30.

Desigur, nu orice e pentru oricine. Înotul poate fi cel mai bun sport din lume, dar dacă ți-e frică de apă, degeaba îl recomandăm. La fel e și cu investițiile. Dacă ai un orizont de timp suficient de lung și nu te aștepți ca lucrurile să se întâmple mâine, dacă ești onest cu ce înseamnă toleranța ta la risc – nu vrem să faci un atac de cord dacă îți vezi portofoliul scăzând în valoare cu 15% și mai ales – dacă nu te ghidezi doar după „trăiesc în prezent” și ai dispoziția, energia și dorința de a-ți gândi situația financiară în mod active, de abia atunci îți putem spune că investițiile tale se pot transforma într-o poveste cu happy end.

---------

Mai e foarte puțin până vei avea acces la tot ce înseamnă Investimental, primul broker autorizat pe bursa din România din ultimii 14 ani. Până atunci, dacă vrei sa citești astfel de materiale, te invităm să te abonezi la newsletterul Investimental.

Nu credem în ceasuri rele, credem în oportunități de învățare și creștere așa că, în fiecare marți, îți trimitem ultimele știri și evenimente de pe piața bursieră și le punem în context.


Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081
Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!
 
Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te