ECONOMIA ÎN 2019 Dragoș Anastasiu: Încrederea este la minimul istoric

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 23.01.2019 - 13:03
Dragoș Anastasiu

Dragoș Anastasiu crede că mai degrabă din lipsa de încredere vor veni efectele negative asupra economiei românești, în condițiile în care inclusiv la nivel mondial situația nu e tocmai roz.

SHARE

„O economie nu poate funcționa fără încredere. Iar, în momentul acesta, încrederea este la minimul istoric. Statul nu are încredere în antreprenori, antreprenorii nu au încredere în stat, populația nu mai are încredere în nimeni, investitorii privesc cu tot mai multă neîncredere România“, a declarat Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană și unul dintre cei mai mari investitori români în turism.

Acesta crede că mai degrabă de aici vor veni efectele negative asupra economiei românești, în condițiile în care inclusiv la nivel mondial situația nu e tocmai roz. „Nu știu, deocamdată, care vor fi efectele ordonanței de urgență promovate la finalul lui 2018. Dar, pe termen mediu și lung, investitorii străini ar putea să nu mai fie interesați de România.

Mai ales că economia mondială a început deja să se contracte, la fel cea a Germaniei, cea mai puternică țară din Europa. Știți cum se spune, când strănută Germania, România răcește“, a menționat Dragoș Anastasiu.

Acesta a arătat că, în ultimii doi ani, Guvernul a luat și măsuri bune, precum introducerea voucherelor de vacanță, scăderea TVA-ului pentru turism sau mărirea salariilor la bugetari, măsuri care au dus la creșterea consumului.

Dar, din nou, pe termen mediu și lung, asta nu e suficient. „Nici unde pe planetă, un proiect nu stă în picioare dacă nu discuți cu toate părțile implicate. Or, acum nu există un dialog între stat și antreprenori, nu stă toată lumea la masă pentru a vedea dacă o lege e proastă, cum o schimbăm sau dacă o lege e încălcată, cum aplicăm sancțiuni.

În economie se lucrează delicat, nu se dă cu barda. Iar acum guvernul lucrează cu toporul“, a precizat președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană.

Investitorii germani nu vin în România pe termen scurt, a explicat Dragoș Anastasiu. Iar profiturile, în general, se reinvestesc în aceeași țară.

„Dar numai dacă investitorul are încredere. Investitorii germani, pe care îi reprezint, au trecut acum la următorul nivel, nu mai caută muncă ieftină, ci bine calificată. Și pentru asta ne trebuie un sistem de educație bun. Inițial am crezut că programul de guvernare al PSD e inaplicabil. Acum cred că s-ar putea aplica, dar numai dacă economia duduie“, a arătat investitorul român din turism.

Dar economia a început să gâfâie.

Asociația Română a Băncilor: Ne îndreptăm spre recesiune

„Efectele acestor acte normative vor grăbi instalarea unei recesiuni economice care va presupune deprecierea cursului de schimb valutar, scăderea pieței imobiliare, impact negativ asupra locurilor de muncă, scumpirea finanțării“, se arată într-un document trimis de Asociația Română a Băncilor (ARB) către CSAT, Guvern și Banca Națională a României.

ARB se referă la introducerea taxei pe activele financiare ale băncilor și la pachetul de legi privind plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit, retroactiv.

Asociația Română a băncilor susține că rezultatele acestor măsuri au început să fie resimțite deja „prin deprecierile de piața de capital (între 2,5-3 miliarde de euro pe bursele interne și internaționale)“, la momentul redactării adresei, la sfârșitul lunii decembrie.

„Dacă e să ne referim și la reforma sistemului de pensii private (...) este puțin probabil ca piața de capital din România să mai poată aspira la categoria de piață emergentă. (...) Aceste legi promovate vin în contradicție cu recomandările la nivel european“, avertizează ARB.

Citește toate analizele despre cum va arăta economia românească în 2019

Va fi sau nu va fi... criză

Lăcomia PSD aruncă economia în haos

Aterizarea dură care ne așteaptă

Cum să pui o economie pe butuci

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te