Economia Chinei are o creștere explozivă profitând de criza de COVID din India

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 07.05.2021 - 12:23
Photo by Tom Fisk from Pexels

Redresarea economiei SUA şi problemele de producţie din alte ţări afectate de pandemia de coronavirus (Covid-19) au sprijinit majorarea cererii pentru bunuri "Made in China", susţin analiştii.

SHARE

China, a doua economie mondială, a extins în aprilie performanţa sa comercială impresionantă, în urma accelerării neaşteptate a exporturilor, în timp ce importurile au atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, transmite Reuters.

Citește și: Duduienii și clanul Sportivilor râmân fără mașinile furate din străinătate. 50 de percheziții

În dolari, exporturile au crescut în ritm anual cu 32,3% în aprilie, la 263,92 miliarde de dolari, a anunţat vineri Autoritatea vamală chineză, depăşind creşterea de 30,6% din martie şi estimările analiştilor, care se aşteptau la un avans de 24,1%.

Citește și: VIDEO Giani din Las Fierbinți a copilărit cu Mircea Nebunu. Cum a încercat să vândă o bară de mașină

"Creşterea exporturilor Chinei a surprins din nou în mod pozitiv", a apreciat Zhiwei Zhang, economist şef la Pinpoint Asset Management, adăugând că doi factori - redresarea semnificativă a economiei SUA şi criza COVID-19 din India - au dus la mutarea unor comenzi către China, contribuind probabil la nivelul ridicat al exporturilor.

Citește și: O bandă de români a cerut ajutor divin la un templu budist din SUA, apoi au furat tot



"Ne aşteptăm la un avans solid al exporturilor chineze anul acesta, efectelor celor doi factori se vor menţine probabil. Anul acesta, exporturile vor fi un pilon cheie pentru creşterea economiei chineze", a declarat Zhang.

Şi importurile au urcat cu 43,1%, cel mai rapid ritm de creştere din ianuarie 2011, după un avans de 38,1% în martie. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 42,5%, în urma majorării preţurilor materiilor prime.

Excedentul comercial al Chinei s-a situat în aprilie la 42,85 miliarde de dolari, faţă de estimările analiştilor de 28,10 miliarde de dolari.

Avansul economiei chineze ar putea încetini în trimestrul doi

Analiştii se aşteaptă ca avansul economiei chineze să încetinească în trimestrul doi din 2021, pe fondul efectelor pandemiei, a deficitului de cipuri, şi după ce Guvernul şi-a îndreptat atenţia spre limitarea riscurilor financiare în anumite părţi ale economiei, unde există riscul de supraîncălzire, cum ar fi piaţa imobiliară şi sectorul financiar.

PIB-ul Chinei a crescut cu 18,30% în primul trimestru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, când au început să se simtă efectele crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19), iar economia s-a contractat cu 6,80%. În trimestrul patru din 2020 creşterea a fost de 6,50%.

Analiştii se aşteptau ca statul asiatic să înregistreze un avans de 19% în primele trei luni din acest an. Totuşi, este cel mai rapid ritm de creştere de la începutul publicării datelor trimestriale, în 1992.

Analiştii se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Chinei de 8,60% în 2021, mult peste ţinta anuală a Guvernului, de peste 6%.

PIB-ul Chinei a urcat cu 2,30% anul trecut, statul asiatic devenind astfel singura mare economie din lume care a înregistrat creştere în 2020, pe fondul crizei globale provocate de pandemie.

Totuşi, ca urmare a impactului global al pandemiei pe plan global, ritmul de creştere al PIB-ului Chinei în 2020 este cel mai slab din 1976, ultimul an al Revoluţiei Culturale care a afectat semnificativ economia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te