Degeaba îţi radiezi de la ANAF PFA. Ce se întâmplă cu datoriile este uşor de înţeles

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.06.2023 - 14:42
Degeaba îţi radiezi de la ANAF PFA - Foto: Pixabay/MoldovanCristian

Transferul datoriilor fiscale de la o PFA radiată, la titularul persoană fizică, a fost clarificat recent prin decizie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această situaţie s-a dovedit de multe ori problematică în practica instanţelor judecătoreşti.

SHARE

Judecătorii au stabilit că, la radierea PFA din evidența Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), datoriile acesteia sunt transferate către fostul titular persoană fizică, nu anulate complet.

Degeaba îţi radiezi de la ANAF PFA

Este vorba despre interpretarea și aplicarea art. 266, alin. (4^1), din Codul de procedură fiscală, care se referă la anularea obligației fiscale datorate de debitorul persoană fizică, în desfăşurarea de activități în mod independent.

Totul, ca urmare a radierii debitorului din registrul în care a fost înregistrat, potrivit legii. Această radiere nu împiedică preluarea obligației fiscale, de către persoana fizică, în condițiile art. 23, alin. (3) și (4) din Codul de procedură fiscală.

Aşa scrie în Decizia ICCJ 20/2023 (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept), care a apărut în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Ce schimbări fiscale pentru persoanele fizice, juridice și PFA-uri aduce 2023. Lista completă

Din 27 iunie 2023, decizia cu această interpretare a ICCJ a devenit obligatorie, atât pentru instanțele din România, cât și pentru autoritățile statului și contribuabili.

Aceasta înseamnă că, de acum, practica judecătorească pe această chestiune ar trebui să fie uniformă.

În linii mari, judecătorii au explicat că principiul legalității ar fi afectat dacă radierea PFA şi anularea creanţei ar înlătura răspunderea debitorului persoană fizică ce e titular al PFA. 

Citeşte şi: Efectul crizei: Numărul firmelor și al PFA falimentare a crescut cu 10% în primele 9 luni din 2022

O asemenea abordare ar duce la existența unui tratament diferit față de persoanele juridice.

„Cu alte cuvinte, operaţiunea de radiere a persoanei fizice ce şi-a desfăşurat activitatea într-una din formele reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 şi anularea creanţei pentru contribuabilul radiat nu pot înlătura răspunderea debitorului persoană fizică (...), altfel, s-ar aduce atingere principiului legalităţii. (...)

În acest sens, obligaţia constituţională de a contribui la cheltuielile publice nu poate fi dezactivată prin radierea contribuabilului, urmată de anularea creanţei, atât timp cât există posibilitatea executării silite, prin angajarea răspunderii.

Discriminare fiscală

Mai mult, s-ar crea un tratament diferit faţă de contribuabilii persoane juridice, în raport cu care continuarea executării silite, prin atragerea răspunderii altor persoane, constituie o regulă reglementată (...)”, este motivat în decizia ICCJ. Conform alineatului 4^1 al articolului 266 din Codul de procedură fiscală,

„Obligațiile fiscale datorate de debitori, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau profesii libere, precum și asocieri și alte entități fără personalitate juridică, radiați din registrele în care au fost înregistrați potrivit legii, se anulează după radiere, inclusiv în situația în care obligațiile au fost preluate de alți debitori în conformitate cu prevederile art. 23.”

Persoana fizică răspunde

La alineatele 3 și 4 ale articolului 23 din Cod, scrie, conform Avocatnet, că „Persoana fizică care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent într-una din formele prevăzute de [OUG 44/2008] răspunde pentru obligațiile fiscale datorate ca urmare a exercitării profesiei sau activității cu bunurile din patrimoniul de afectațiune.

Dacă acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea creanțelor fiscale, pot fi urmărite și celelalte bunuri ale debitorului. (...) 

Preluarea obligației fiscale potrivit prezentului articol se realizează prin comunicarea unei decizii către persoanele care devin debitori.”

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te