De unde a plecat nebunia cu uleiul. Comenzi online de 1.000 de litri, semnalate de șeful ANPC

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 13.03.2022 - 15:01
Românii au cumpărat catități industriale de ulei în weekend, astfel încât unele magazine au impus o limită Foto: Facebook/ Avram Florea/Alin Tomoiagă
Românii au cumpărat catități industriale de ulei în weekend Foto: Facebook

Foarte mulți români au stat la cozi imense și au cumpărat cantități industriale de ulei de gătit în acest weekend. Șeful Protecției Consumatorului a spus că au fost observate mai multe comenzi online de 1.000 de litri. Totul a plecat de la o asociație a producătorilor de ulei.

SHARE

Isteria s-a declanșat după ce reprezentanții unei asociații a producătorilor de ulei vegetal (FEDIOL) din Uniunea Europeană a avertizat că rezervele de ulei din Europa mai ajung doar şase săptămâni, din cauza războiului din Ucraina, țară care este principalul producător din UE.

Citește și: OMS îl ajută pe Putin: somează Ucraina să distrugă agenții patogeni inventați de Lavrov

Potrivit unui comunicat de presă emis al FEDIOL, în fiecare an, rafinăriile de uleiuri vegetale din UE procesează între 35% și 45% materie primă semințe de floarea-soarelui din Ucraina.  Din cauza războiului este foarte posibil ca aceste cantități să nu mai fie livrate.

Citește și: Cât îți oferă România ca să fii voluntar și să-ți aperi țara în cazul unui război

Știrea a fost imediat preluată pe rețelele de socializare, iar românii au dat năvală în magazine și au cumpărat cantități foarte mari de ulei. Unele hypermarketuri au pus afișe în care au spus că există stocuri suficiente, dar acest lcru nu i-a liniștit pe cumpărători. 

În unele magazine a fost impusă și o limitare a cantității de ueli pe care o poate cumpăra o singură persoană.

Citește și: VIDEO Un alt convoi rusesc lovit de o dronă Bayraktar, în Ucraina. Imaginile sunt de mare precizie

Comenzi de 1.000 de litri, online

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, a spus că au fost observate comenzi online şi de 1.000 de litri de ulei.

„Asistăm în aceste zile la acţiuni sau atitudini menite să iasă din sfera umanului şi aici mă refer la umplerea cărucioarelor cu ulei sau alt produs sau la comenzi fie şi online de 1,000 de litri, făcând astfel imposibila achiziţionarea unei unităţi de către omul de lângă noi. Limitaţi achiziţia doar la strictul necesar şi nu goliţi rafturile magazinelor, dacă produsul nu va este absolut necesar!” a scris Anghel pe Facebook.
Și purtătorul de cuvânt al Guvernului a intervenit și a spus că nu există nici o problemă de aprovizionare cu ulei sau alte alimente și a ținut să-i liniștească pe clienții magazinelor, speriați că războiul din Ucraina ar putea duce la penurie.

Asigurări oficiale că avem ulei destul

"România produce în fiecare an o cantitate de floarea soarelui suficientă pentru a acoperi de zece ori nevoia de consum intern", a declarat sâmbătă și secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise.

 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te