De ce e bine sa cumpărăm acţiuni la Hidroelectrica. Depinde ce fel de investitor eşti

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.07.2023 - 12:05
De ce e bine sa cumpărăm acţiuni la Hidroelectrica - Foto: Pexels/Artem Podrez

Acţiunile H2O, de la Hidroelectrica, sunt listate de ieri, la Bursa de Valori Bucureşti. Ele creşteau ieri cu 10,4%, pe un rulaj de 484 de milioane de lei, ceea ce este de două ori peste lichiditatea întregului segment de acţiuni de la BVB,

SHARE

Compania ajunge la o capitalizare de 51,66 miliarde de lei. Aproape toţi indicii de la Bursă afişau creşteri. BET şi BET-NG erau pe plus cu 2,3%, respectiv 3,2%.

Cu aproximativ 6% se apreciau acţiunile producătorului de energie electrică, în prima sesiune de trading de la Bursa de Valori Bucureşti, la 110 lei pe acţiune, înregistrând tranzacţii în valoare de circa 220 de milioane de lei, în primele 15 minute de tranzacţionare, arată datele BVB, conform ZF.

De ce e bine sa cumpărăm acţiuni la Hidroelectrica

Sorin Dinu, analist economic, spune că, în cazul în care investeşti în acţiuni, pe Bursă, trebuie văzute perspectivele pe care le au acestea.

"Nu cumperi acţiuni că e cel mai mare IPO (n.n.: ofertă publică iniţială). Depinde care sunt fundamentele de creştere", explică Dinu.

Citeşte şi: Hidroelectrica, în zodia recordurilor. Ce urmează pentru piața de capital din România?

"Vrei să faci o speculaţie? Sau vrei să-ţi faci un portofoliu pe termen lung, dar profitul poate fi variabil, poate să fie mai mic. Preţul acţiunilor poate să scadă, depinde", a spus acesta Newsweek. 

Acţiunile H2O au avut până acum un mexim de 115 lei pe acţiune şi un minim de 109 lei pe acţiune.

"Nu este obligatoriu să cumperi acţiuni şi să fie şi profitabile, depinde de foarte mulţi factori. Depinde şi de lichiditate. Investitorul ar trebui mai degrabă să se uite la acţiuni, să vadă ce perspective au acestea", a explicat Sorin Dinu.

Citeşte şi: Hidroelectrica are bugetat pentru 2023 un profit net de 3,6 miliarde lei

"Problema este de ce investeşti. Poţi investi în acţiuni H2O pentru că preţul va fi stabil şi astfel îţi conservă investiţia. Dacă vreaau să fac o specualţie şi să mă bazez pe o creştere a preţului acţiunii şi atât, s-ar putea să nu am acelaşi succes", a detaliat Dinu.

"Depinde ce ffel de investitor sunt. Depinde şi de planul de afaceri. Când investesc, nu mă uit la trecutul, ci la viitorul companiei în ale cărei acţiuni fac investiţia, pe piaţa de capital".

Asigură stabilitatea sistemului energetic

Punctele tari la Hidroelectrica sunt costurile mai mici de producţie. Este o sursă de energie regenerabilă. Are o capacitate instalată 6300 - 6400 MW. Are avantajul că poate furniza energie în bandă, din care de exemplu sunt 250 MW numai la Porţile de Fier II.

Are în total aproape 2.000 MW, pe care-i poate furniza în bandă, dar compania este dependentă de debitul Dunării, adică dacă e secetă debitul fluviului scade şi astfel scade şi producţia.

Hidrocentralele, precum cele administrate de Hidroelectrica, sunt importante "pentru a asigura stabilitate sistemului, prin asigurarea rezervei de capacitate, pentru că pornesc foarte repede, asigurând back-up pentru energia solară şi eoliană", a spus expertul.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te