Hidroelectrica, în zodia recordurilor. Ce urmează pentru piața de capital din România?

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.07.2023 - 10:29
Hidroelectrica, în zodia recordurilor - Foto: Inteligența Artificală

A fost nevoie de 9 ani de la ultima listare a unei companii controlată de stat – Electrica – pentru ca o nouă companie cu acționar statul român să deruleze un IPO pentru listarea la Bursa de Valori București.

SHARE

Articol susținut de Investimental

Pentru piața de capital din România o perioadă lungă de așteptare a luat sfârșit, iar Hidroelectrica, perla sistemului energetic românesc, se va număra printre opțiunile investitorilor români de la Bursa de Valori București.

Oferta a fost așteptată cu mare interes și de investitorii instituționali străini, în condițiile în care activitatea din segmentul de IPO-uri a decelerat puternic în ultimul an și jumătate atât în SUA, cât și în Europa, pe fondul creșterilor de dobândă, a încetinirii creșterii economice și a contextului geopolitic tensionat.

Doar în prima jumătate din acest an, valoarea ofertelor derulate în zona EMEIA a fost cu 50% mai mică decât anul anterior, investitorii fiind mult mai selectivi atunci când a venit vorba de listări noi la bursă. Acest aspect ne pune într-o lumină și mai bună, pentru că succesul deosebit al ofertei se petrece într-un context nefavorabil.

Vom mai spune că oferta Hidroelectrica este cea mai mare din Europa din acest an, iar dacă ne raportăm și la anul anterior, doar o ofertă a avut o dimensiune mai mare. Situația stă similar și dacă analizăm IPO-urile din SUA, acolo unde, deși în ultimele 6 trimestre au fost peste 260 de IPO-uri, doar patru dintre ele au depășit 1 mld USD și doar una a depășit în valoare oferta Hidroelectrica (simbol bursier H2O).

Pentru Europa Centrală și de Est este al doilea cel mai mare IPO din istorie, după compania poloneză de e-commerce Allegro, oferta H2O atrăgând sume în valoare de peste 2 mld. USD.

A fost un test major pentru România, Europa Centrală și putem spune chiar și Europa. Poate fi un semnal important în ceea ce privește dezghețarea pieței de IPO-uri iar zona centrală a Europei are o contribuție semnificativă, fiind zona cu dinamica și perspectivele cele mai bune la nivel european, în pofida riscului reprezentat de războiul de la extremitatea sa estică.

Ce implicații va avea listarea Hidroelectrica pentru pentru piața de capital romanească?

În primul rând oferta a forțat mulți jucători globali să privească spre bursa românească și să investească în oferta în perspectiva anilor care urmează va conduce la extinderea graduală a investițiilor acestora la BVB.

Practic, oferta a pus România pe harta multor fonduri de investiții internaționale de calibru mare, iar procesul este doar la început. O consecință normală a listării Hidroelectrica este creșterea semnificativă a lichidității pieței, în parte survenită pe fondul intrării la tranzacționare a acțiunilor Hidroelectrica, dar de pe alta și ca urmare a creșterii lichidității celorlalte acțiuni majore de la BVB.

Grație IPO H2O, în următoarele luni este de așteptat ca bursa locală să fie pusă pe lista de monitorizare a MSCI pentru încadrarea în categoria piețelor emergente. Vorbim de un cerc virtuos, IPO Hidroelectrica va conduce la creșterea lichidității și va contribui decisiv la includerea BVB între piețele emergente după criteriile MSCI, iar încadrarea în piețele emergente va conduce la rândul ei la creșterea lichidității și atractivității pieței locale pentru investitorii străini.

Este suficient să spunem că activele avute în administrare de ETF-urile asociate indicilor de piețe emergente ai MSCI sunt de peste 250 mld USD, ca să înțelegem anvergura fondurilor care vor începe să devină active pe bursa românească, după încadrarea ca piață emergentă de către Morgan Stanley Capital International.

Trăgând linie, impactul pozitiv al Hidroelectrica este de așteptat să fie foarte puternic pentru piața românească de capital, iar perspectiva următorilor ani este una cel puțin promițătoare. Dar, în mod necesar, va trebui să fructificăm momentul actual foarte bun pentru a atrage și alte business-uri de succes românești în ringul bursier de la BVB și a pune pe rafturile Bursei de Valori București marfă de calitate, din ce în ce mai diversificată din punct de vedere al sectoarelor de activitate acoperite.  

---------
Luna aceasta vei avea acces la tot ce înseamnă Investimental, primul broker autorizat pe bursa din România din ultimii 14 ani. Până atunci, dacă vrei sa citești astfel de materiale, te invităm să te abonezi la newsletterul Investimental. 
Nu credem în ceasuri rele, credem în oportunități de învățare și creștere așa că, în fiecare marți, îți trimitem ultimele știri și evenimente de pe piața bursieră și le punem în context.


Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081
Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!
 
Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te