Cursul valutar BNR, al zilei de 11 aprilie, pentru moneda euro, dolar, franc, lira sterlină, dar și pentru celelalte monede internaționale, a fost afișat în jurul orei 13:00.
Piaţa valutară din România s-a dovedit săptămâna aceasta sincronizată cu pieţele internaţionale, pe care dolarul american s-a prăbuşit la minimul ultimilor trei ani, faţă de moneda euro.
Este de asemenea cel mai mic nivel din ultimii 10 ani, faţă de francul elveţian, recunoscut oricum ca monedă de refugiu şi consacrat global pentru stabilitatea sa.
Curs valutar BNR pentru moneda euro (EUR), azi, 11 aprilie 2025 1 Euro = 4.9774 lei
Moneda europeană a înregistrat o ușoară scădere față de ziua precedentă. În sesiunea anterioară, euro a fost cotat la 4.9774, de la 4.9775 lei ieri, 10 aprilie, ceea ce reflectă o ușoară scădere a cotaţiei sale.
Curs valutar BNR pentru dolarul american (USD), azi, 11 aprilie 2025
1 dolar american = 4.3617 lei
Dolarul american a scăzut mult, de la 4.5061, la 4.3617, cu 0,1444 unități, comparativ cu ziua precedentă. Această scădere indică o tendință de depreciere importantă față de leu, influențată de evoluțiile internaționale, legate de greşelile de politică tarifară pe care le face Donald Trump.
Curs valutar BNR pentru lira sterlină (GBP), azi, 11 aprilie 2025
1 liră sterlină = 5.7330 lei
Lira sterlină a înregistrat o scădere minoră, de la 5.7999, la 5.7330, de -0.0669 unități, față de ziua precedentă.
Factori care influențează cursul valutar
Fluctuațiile cursului valutar sunt influențate de mai mulți factori, printre care politicile monetare ale BNR și ale altor bănci centrale.
Citeşte şi: Curs BNR marți, 8 aprilie. La cât e cotat euro și dolarul, față de leu, 26 de zile înainte de vot?
Mai sunt luaţi în calcul indicatorii economici globali și regionali, evoluțiile geopolitice și tensiunile comerciale internaționale, dar şi prognozele pentru perioada următoare.
O casieră simulează operaţiuni bancare cu lichidăţi - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Dar primul factor este evoluţia pieţei interbancare, adică câţi lei se cumpără şi se vând în relaţia cu diverse valute, adică exact care este cererea şi oferta.
Citeşte şi: Cum ia statul 37% din banii tăi, dacă eşti pe salariul minim pe economie? Ce câştigi, ce pierzi?
Pentru că banul este o marfă, care se vinde şi se cumpără.