Cum se schimbă tarifele RCA, începând de astăzi. Scad sau cresc?

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.07.2024 - 10:18
Cum se schimbă tarifele RCA, începând de astăzi. Scad sau cresc? - Foto: Pexels/Stan

Cum se schimbă tarifele RCA, începând de astăzi. Scad sau cresc? Bazele noului mod de calcul al tarifelor de referință RCA se axează pe puterea motorului mașinii.

SHARE

Cum se schimbă tarifele RCA, începând de astăzi. Scad sau cresc? Bazele noului mod de calcul al tarifelor de referință RCA se axează pe puterea motorului mașinii, nu pe capacitatea cilindrică, așa cum era până acum.

Zonele geografice se împart între București, Ilfov și restul județelor țării și pe vârsta șoferului.

Cum se schimbă tarifele RCA, începând de astăzi. Scad sau cresc?

Introducerea unor subcategorii, de genul frecvenței daunelor și daunei medii, poate să scumpească polițele RCA din București și Ilfov, față de cele din restul țării.

Totuși, noul tarif aduce o reducere de 3,3%, pentru persoanele fizice, iar pentru TIR-uri cu procente între 7,5% și 11%.

Calculul departajat pe categorii de vârstă a șoferului, puterea mașinii (KW), nu capacitatea cilindrică, frecvența daunelor plătite de asigurători, calculată ca raport între numărul de daune și expunerea la risc (ani-vehiculi, din cadrul perioadei de referință) fac ca primele RCA pentru mașini înregistrate în București și Ilfov să fie mai scumpe decât cele din restul județelor țării, indiferent de puterea mașinii sau de categoria de vârstă a șoferului.

Citeşte şi: Veste bună, pentru șoferi! Guvernul plafonează a 4-a oară tarifele RCA. 3 MILIOANE de mașini nu au

În funcție de aceste noi criterii, costurile pentru prima de risc la persoane fizice sunt între 472 de lei și 1.279 de lei, în București și Ilfov, față de 292 de lei și 1.010 lei, în restul județelor țării, conform Economica.net.

La persoane juridice, pentru SUV-ri și autovehicule mixte sub 3,5 tone, ea este cuprinsă 638 de lei și 824 de lei, în București/Ilfov, și între 435 de lei și 562 de lei, în restul județelor țării.

Astfel, tariful de referință pentru persoane fizice, în București si Ilfov, vor fi cuprinse între 2.816 lei și 4.355 de lei, iar în restul județelor între 1.691 de lei și 3.137 de lei.

Citeşte şi: Guvernul a decis în legătură cu polițele RCA. Ce se întâmplă după 30 iunie?

La persoane juridice, tariful de referință este de 2.222 de lei, în București-Ilfov, și de 1.469 de lei, în restul județelor. La camioane, tariful de referință este 3.740 de lei, pentru mașinile înregistrate în București, și de 3.658 de lei, în restul județelor.

Noua metodă de calcul a primei RCA a tarifului de referință ”aduce per total, indiferent de puterea mașinii, zonă geografică și vârstă a șoferului, o reducere de 3,3% pentru persoanele fizice, iar pentru TIR-uri cu procente între 7,5% și 11%, față de tarifele de referință calculate după vechea metodă.

Acest lucru se datorează în mare parte reducerii cheltuielilor de la 26,1% la 20,5%”, a declarat Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF pe sectorul Asigurărilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te