LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
3.016.442 Votanți în România
16,75 %
304.945 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Veste bună, pentru șoferi! Guvernul plafonează a 4-a oară tarifele RCA. 3 MILIOANE de mașini nu au

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.06.2024 - 17:02
Veste bună, pentru șoferi! Guvernul plafonează a 4-a oară tarifele RCA. 3 MILIOANE de mașini nu au - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ
Veste bună, pentru șoferi! Guvernul plafonează a 4-a oară tarifele RCA. 3 MILIOANE de mașini nu au - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Veste bună, pentru șoferi! Actuala plafonare a tarifelor RCA expiră la 30 iunie. Dar, ASF a propus prelungirea măsurii până la 30 septembrie. Iar premierul a declarat că „este o măsură necesară”, ceea ce înseamnă că Guvernul va plafona a 4-a oară prețul polițelor.

SHARE

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus zilele trecute prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024, motivând că o astfel de măsură combate creşterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc, pe fondul dezechilibrelor din piaţă, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor.

Potrivit ASF, tarifele RCA pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% de la 1 iulie 2024.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, 21 iunie 2024, că ”Mă bucur că Autoritatea de Supraveghere Financiară propune oficial prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024. Este o măsură necesară pentru a împiedica apariţia unor dezechilibre în piaţă”.

Citește și: „Cadou” de 1 ianuarie 2024, pentru șoferi: RCA mai scump și cu 20% într-un an. Vezi noile tarife

Veste bună, pentru șoferi! Guvernul plafonează a 4-a oară tarifele RCA. 3 MILIOANE de mașini nu au

Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ al ASF, "în prezent, în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă.

În acelaşi timp, se constată menţinerea unui număr ridicat de încadrări în categoria asiguraţilor cu risc ridicat a unor întregi categorii de risc, ceea ce conduce la un risc sistemic în ceea ce priveşte acoperirea gradului de cuprindere în asigurare a parcului auto din România şi la neîndeplinirea obligaţiilor României ce rezultă din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană".

Potrivit documentului, din numărul total de vehicule din parcul naţional auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule. Prin urmare, aproape 3 milioane de autovehicule înmatriculate în România nu au RCA valabil. 

Citește și: Cine sunt șoferii care vor plăti RCA de 8.500 de lei pe an? De câți ani au carnet?

Cazurile prelucrate încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, în perioada 1 ianuarie - 2 iunie 2024, sunt în număr de aproximativ 41.500 din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători.

"O astfel de situaţie denotă existenţa unui dezechilibru între cerere şi ofertă şi are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 30 iunie 2024, data la care încetează efectele Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023, situaţie cu impact social şi economic, printre acestea enumerându-se: imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuşi ceilalţi participanţi la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic; creşterea riscului la care sunt supuşi participanţii la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când rezultă vătămări corporale grave sau deces; creşterea nevoii de finanţare a Fondului naţional de protecţie ca urmare a obligaţiei acestuia de a acoperi prejudiciile produse terţelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate; obligaţia persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului naţional de protecţie", se mai arată în document.

În aceste condiţii, iniţiatorii proiectului au explicat că, prin prelungirea până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a hotărârii privind stabilirea tarifelor de primă maxime, se combate creşterea excesivă a preţurilor şi se urmăreşte stabilizarea graduală a pieţei de asigurări RCA.

Citește și: Bicicletele electrice și trotinetele electrice vor trebui să aibă asigurare RCA. Anunțul Guvernului

"Având în vedere cele prezentate, o soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui prelungirea până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a HG nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Prin aplicarea acestei măsuri se combate creşterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise şi se urmăreşte stabilizarea graduală a pieţei de asigurări RCA pentru a evita propagarea efectelor negative în alte sectoare ale economiei naţionale.

Situaţia actuală poate fi încadrată ca şi situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei aşa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioadă de timp limitată prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de către asigurătorii RCA astfel încât împrejurările care determină situaţia de criză să fie depăşită", se menţionează în nota de fundamentare.

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Finanţelor, tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% şi sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ. Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire.

Citește și: Ai mașină electrică de 45 de cai sau 500 de cai, plătești același RCA. O aberație „Made in Romania”!

Potrivit sursei citate, comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăşi costul mediu practicat de reprezentanţele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto şi se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

"Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile prevăzute mai sus este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către unităţile Poliţiei Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparaţie eliberat de către asigurătorul RCA.

Termenul poate fi prelungit numai cu aprobarea asigurătorului RCA în situaţii justificate, probate cu documente.

În cazul vehiculelor care nu se mai repară şi se încadrează în situaţia de daună totală economică, despăgubirile de mai sus acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire, cu respectarea termenelor prevăzute de Legea nr.132/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

În acest caz, valoarea despăgubirii reprezentând acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a vehiculului avariat", se precizează în comunicatul ASF.

Ciolacu: „Este o măsură necesară pentru a împiedica apariţia unor dezechilibre în piaţă”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, 21 iunie 2024, că se bucură că Autoritatea de Supraveghere Financiară propune oficial prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024, el arătând că este o măsură necesară pentru a împiedica apariţia unor dezechilibre în piaţă.

”Mă bucur că Autoritatea de Supraveghere Financiară propune oficial prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024. Este o măsură necesară pentru a împiedica apariţia unor dezechilibre în piaţă”, a spus premierul.

Tarifele RCA, plafonate la nivelul celor din februarie 2023. Ce spune legea? Se poate din 3 în 3 luni

În primăvara anului 2023, Guvernul a plafonat prima dată tarifele RCA (HG 298/2023), după ce tarifele au bubuit pe fondul falimentului Euroins, la nivelul celor din februarie 2023.

Apoi, a prelungit măsura de 3 ori, urmând ca acum s-o facă a 4-a dată, până la 30 septembrie 2024. După care, având în vedere că suntem în an electoral, probabil, se va prelungi până la sfârșitul anului. 

Ce spune legea în ceea ce privește plafonarea? Legea concurenței permite prelungirea termenului într-o situație excepțională cu 6 luni de zile, dar după aceea se poate pe prelungi această excepție numai pe module de câte 3 luni. 

În același timp, pentru ca prețurile plătite de șoferi să fie cât mai mici, comisioanele de distribuție a polițelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

Pentru nerespectarea regulilor cuprinse în hotărâre, respectiv depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite și practicarea unui comision de distribuție mai mare decât cel amintit mai sus, asigurătorii pot primi amenzi de până la 50.000 de lei.

Cum au evoluat tarifele RCA: August 2022 - Februarie 2023 - Decembrie 2023

Primă RCA medie pentru mașină cu motor până la 1.200 cmc

- August 2022: 1.027 lei
- Februarie 2023: 1.210 lei
- Decembrie 2023: 1.280 lei

Se observă că, în decembrie 2023, prima RCA medie pentru o mașină cu motor de până la 1.200 cmc a crescut cu circa 20%, față de valoarea din 2022.

Primă RCA medie pentru mașină cu motor între 1.201 cmc și 1.400 cmc

- August 2022: 1.069 lei
- Februarie 2023: 1.262 lei
- Decembrie 2023: 1.323 lei

Se observă că, în decembrie 2023, prima RCA medie pentru o mașină cu motor între 1.201 cmc și 1.400 cmc a crescut cu circa 19%, față de valoarea din 2022.

Primă RCA medie pentru mașină cu motor între 1.401 cmc și 1.600 cmc

- August 2022: 1.221 lei
- Februarie 2023: 1.417 lei
- Decembrie 2023: 1.482 lei

Se observă că, în decembrie 2023, prima RCA medie pentru o mașină cu motor între 1.401 cmc și 1.600 cmc a crescut cu circa 17,5%, față de valoarea din 2022.

Primă RCA medie pentru mașină cu motor între 1.601 cmc și 1.800 cmc

- August 2022: 1.330 lei
- Februarie 2023: 1.541 lei
- Decembrie 2023: 1.586 lei

Se observă că, în decembrie 2023, prima RCA medie pentru o mașină cu motor între 1.601 cmc și 1.800 cmc a crescut cu circa 17%, față de valoarea din 2022.

Primă RCA medie pentru mașină cu motor între 1.801 cmc și 2.000 cmc

- August 2022: 1.446 lei
- Februarie 2023: 1.646 lei
- Decembrie 2023: 1.694 lei

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te