Cum se pot întoarce 80% din sumele cheltuite de România pe armament. De ce nu se întâmplă des

DE Alexandru Pop | 30.11.2020 - 16:18
Nicolae Ciucă/FOTO: facebook.com

Ministerul Apărării Naționale cumpără pentru Operațiuni Speciale blindate Oshkosh în valoare de 55 milioane dolari americani printr-un acord guvernamental semnat cu Guvernul SUA.

SHARE

Ministrul Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a anunțat că numărul de vehicule pe care le achiziționează Armata nu este atât de mare încât să poată să ceară transferul de tehnologie în industria de apărare din România. Legislația românească, însă, face referire strict la valoarea contractelor, nu la cantitatea echipamentelor și tehnicii militare achiziționate din import.

Legea referitoare la offset prevede ca achizițiile militare făcute de România să beneficieze de acorduri de compensare semnate cu Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS), instituție aflată în subordinea Ministerului Economiei. Prin acest acord, minim 80% din valoarea contractului de achiziție trebuie să se reîntoarcă în economia românească sub forma unor investiții directe și indirecte. Dar sunt exceptate de la semnarea acordurilor de compensare contractele de tipul „Guvern la Guvern”.

Blindate fără licitație, deci fără offset

Pe 8 octombrie 2020, în timp ce ministrul Nicolae Ciucă se afla într-o vizită oficială în SUA, șefii Armatei Române au decis că trebuie să cumpere vehicule de luptă blindate pentru subunitățile de operații speciale.

După ce a semnat foaia de parcurs cu SUA și s-a reîntors în țară, ministrul Nicolae Ciucă a întocmit o Notă de Fundamentare pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se aprobe cheltuielile aferente proiectului de investiții „Achiziţie vehicule de luptă blindate pentru subunităţi de operaţii speciale” în valoare de 227,77 milioane lei cu TVA. Adică în jur de 54,62 milioane USD.

Newsweek România a dezvăluit în exclusivitate că pentru trupele speciale vor fi achiziționate blindate Oshkosh JLTV direct de la Guvernul SUA, fără licitație și fără offset. Într-un interviu acordat ulterior Televiziunii Române, ministrul Nicolae Ciucă a declarat „numărul de vehicule pe care le achiziționăm pentru forțele speciale nu este atât de mare încât să putem să cerem transferul de tehnologie în industria de apărare din România”.

Cu offset, România ar fi beneficiat de investiții din partea americanilor de 80% din valoarea contractului. Pentru offset direct se aplică un coeficient de multiplicare în funcție de investiție care poate ajunge la x5. În cazul în care se aplica coeficientul maxim, investiția americanilor în România ar fi fost de minimum 6,4 milioane USD.

Modernizarea F-16: 175,4 milioane USD

Ministerul Apărării Naționale nu a cerut transfer de tehnologie nici la celelalte contracte acordate direct Guvernului SUA. De exemplu, pentru modernizarea avionelor F-16 se vor plăti nu mai puțin de 175,4 milioane USD.

Conform unui comunicat emis de Agenția pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității (DSCA), Guvernul României a solicitat să achiziţioneze versiuni modernizate de avionică, software, echipamente de comunicaţii, asistenţă de navigaţie şi cockpituri pentru flotila sa de avioane Mid-Life Update (MLU) Block 15 F-16, împreună cu suport logistic adiţional.

În costurile de modernizare au fost incluse și opt sisteme GPS LN-260, 19 sisteme radio multifuncţionale MIDS JTRS, sisteme AN/APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (IFF - sisteme avansate de „identificare prieten-inamic”), radiouri ARC-210, aplicaţii criptografice KIV-78, alte dispozitive de comunicaţii, navigaţie şi criptare sigure, software Joint Mission Planning System (JMPS), instruire de personal, piese de schimb şi reparaţii, publicaţii şi documentaţie tehnică, servicii de suport ingineresc, tehnic şi logistic ale guvernului SUA şi ale contractorului, alte elemente de logistică şi suport.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te