Cum să investești pe termen lung în perioade de incertitudine

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.03.2022 - 16:19
Cum să investești pe termen lung în perioade de incertitudine

Pe măsură ce efectele pandemiei continuă să facă ravagii în economie, iar conflictele armate provoacă neliniște pe piețe, poate fi dificil pentru unii investitori să ia în considerare posibilitatea de a investi în anumite companii și sectoare care sunt afectate de volatilitate.

SHARE

Cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat arată că doar 46% dintre investitori au o părere pozitiva cu privire la perspectivele economiei globale, inflația rămânând cea mai mare îngrijorare atât la nivel global, cât și în rândul investitorilor români, în timp ce conflictul internațional a devenit un risc extern major.

Nu este de mirare că atunci când oamenii citesc știri despre piețele bursiere, mulți consideră că este prea riscant să înceapă să investească acum. Cu toate acestea, cu o strategie investițională pe termen lung, există, de fapt, un argument puternic pentru a face acest lucru.

Amenințările geopolitice au adesea un impact mai mare decât conflictul în sine. Evenimentele majore sunt rare, precum războiul din Golf din 1990 sau 11 septembrie 2001. În fiecare din aceste cazuri, activele de risc, cum ar fi acțiunile, au avut de suferit, iar activele de refugiu, cum ar fi aurul și titlurile de stat americane, au înregistrat performanțe superioare. Dar activele de risc și-au revenit rapid. În timpul invaziei din 2014 din Crimeea, acestea au depășit chiar și performanțele paradisurilor mai sigure. Iar piețele au depășit scăderile din timpul pandemiei, și-au revenit și chiar au depășit cu mult nivelul de dinaintea pandemiei.

Așadar, cum poți investi pe termen lung? Este adoptarea unei strategii de investiții pe termen lung o soluție?

Noțiuni de bază

O strategie de investiții pe termen lung presupune cumpărarea anumitor active și păstrarea lor pentru o perioadă îndelungată. Adesea, investitorii vor păstra activele timp de ani sau chiar decenii, cu scopul de a genera profituri substanțiale din creșterea prețurilor activelor și din orice venit generat de acestea de-a lungul timpului.

Este vorba despre investiții în companii despre care un investitor consideră că au un potențial de creștere susținută, companii care indică faptul că este posibil să se dezvolte și să prospere.

Spre deosebire de investițiile pe termen scurt, când activele sunt cumpărate și vândute rapid pentru a obține randamente mai rapide, dar care vin adesea cu un risc mai mare sau un randament potențial mai mic, o strategie de investiții pe termen lung necesită mai multă răbdare, ceea ce reprezintă un compromis la care investitorii sunt dispuși pentru un risc potențial mai mic și un randament posibil mai mare.

De asemenea, disciplina este esențială. Iar a avea un fel de strategie sau principii de bază pe care să vă bazați deciziile este vital pentru a menține disciplinați pe termen lung.

Câteva exemple de strategii populare de investiții pe termen lung includ investiția în acțiuni de creștere precum Amazon, Netflix, UiPath sau Tesla, fonduri de acțiuni, fonduri de obligațiuni, acțiuni cu dividende precum Pfizer, Visa sau Mastercard, acțiuni imobiliare sau acțiuni cu capitalizare mică, și păstrarea acestora ca parte a unui portofoliu diversificat pentru o perioadă substanțială de timp.

O altă strategie poate fi păstrarea activelor defensive, cum ar fi mărfurile fungibile, care își păstrează valoarea. Acesta este unul dintre motivele pentru care aurul și-a regăsit drumul înapoi în atât de multe portofolii în 2020. De asemenea, este folosit ca un refugiu sigur în perioade de incertitudine și conflict. Cu toate acestea, metalul galben nu este singura opțiune valoroasă pentru investitori...

Este întotdeauna important să vă diversificați portofoliul. Distribuirea banilor în diferite clase de active de pe glob, poate contribui la reducerea impactului volatilității asupra performanței generale a investițiilor. Acest lucru se datorează faptului că diferite active tind să fie corelate negativ, ceea ce înseamnă că, de obicei, nu vor reacționa în același mod la șocurile economice neașteptate.

Dar cum să investești pe termen lung? Una dintre cele mai populare strategii este DCA - Dollar cost averaging (medierea costurilor în dolari). Aceasta este o strategie de investiții în care un investitor împarte suma totală care urmează să fie investită între achizițiile periodice ale unui activ țintă, în încercarea de a reduce impactul volatilității asupra achiziției totale. Achizițiile au loc indiferent de prețul activului și la intervale regulate. Acest lucru înlătură necesitatea de a te sincroniza cu piața. Mai multe active populare pentru DCA sunt ETF-urile - Exchange Traded Funds (fonduri tranzacționate la bursă), pe care le puteți găsi pe platforma eToro - reprezentand coșuri de acțiuni care permit unui investitor, prin achiziționarea ETF-ului, să investească într-un portofoliu diversificat care poate acoperi un indice sau o regiune. Dar acesta poate fi folosit și la cumpărarea de acțiuni, mărfuri fungibile sau alte active în concordanță cu strategia investitorului.

Și nu uitați, înainte de a investi pe termen lung, trebuie să știți câți bani aveți de investit, să stabiliți un orizont de timp și să vă asigurați că înțelegeți riscurile. Investiți în ceea ce știți și niciodată mai mult decât vă puteți permite.


Cât timp ar trebui să îți păstrezi investițiile?

Nu există un răspuns anume la această întrebare. Orizontul de timp al unui investitor va depinde de obiectivele sale financiare. De exemplu, o persoană care investește în vederea pensionării poate avea un orizont de timp de 20 de ani sau mai mult. Pe de altă parte, o persoană care investește pentru a-și construi un depozit pentru casă poate avea un orizont de timp de cinci ani.

Deși poate fi considerată o strategie de investiții conservatoare, cei care optează să investească pe termen lung sunt adesea recompensați atunci când o companie ajunge să aibă rezultate impresionante. De exemplu, unul dintre cei mai de succes investitori din lume, Warren Buffet, a investit în mărcile sale preferate, cum ar fi Coca Cola și McDonalds, încă din anii 1990, și le-a păstrat de atunci.

Stilul și strategia de tranzacționare a lui Warren Buffet se bazează pe un principiu simplu, el consideră este nevoie de răbdare și de o bună înțelegere a piaței pentru a fi răsplătit pe termen lung.

Apoi, trebuie să înțelegeți că doar pentru că prețul unei acțiuni scade nu înseamnă că valoarea intrinsecă a companiei respective a suferit în aceeași măsură. Principalul motiv pentru care piețele bursiere sunt în scădere este că oamenii intră în panică, astfel că investitorii mută banii în diferite clase de active sau segmente ale pieței pentru a încerca să se protejeze. Posibilitatea de a cumpăra acțiunile unor companii performante la un preț mai mic înseamnă că investitorii care gândesc în perspectivă ar putea avea acces la această creștere viitoare de pe o poziție mai avantajoasă.

Piețele se mișcă întotdeauna în cicluri, urcând și coborând, iar investitorii petrec mult timp pentru a decide când este cel mai bine să se implice. Este imposibil de știut ce ce urmează să se întâmple, dar cumpărarea pe scădere ar putea fi la fel de bună ca oricare altă metodă pentru ca investitorii să se poziționeze pentru a profita de tendințele ascendente pe termen lung.


Poate o strategie de investiții pe termen lung să vă protejeze portofoliul în viitor?

Strategiile de investiții pe termen lung nu numai că îi pot proteja pe investitori de inflație, dar pot, de asemenea, să ajute portofoliile investitorilor să crească în ciuda fluctuațiilor pieței, să recupereze mai repede pierderile și, în unele cazuri, să acumuleze randamente din dividende.

Pentru investitorii de pe platforma socială de investiții online eToro există o mulțime de instrumente care îi vor ajuta să investească pe termen lung. De exemplu, portofoliile inteligente de la eToro oferă investitorilor expuneri gata pregătite, complet alocate, grupate pe teme de investiții. Prin reunirea mai multor active pe baza unei metodologii definite și prin utilizarea unei abordări pasive a investițiilor, portofoliile inteligente eToro sunt soluții de investiții pe termen lung care oferă o expunere diversificată fără comisioane de administrare. Investiția inițială pornește de la 500 de dolari, iar investitorii pot accesa instrumente și grafice pentru a urmări performanța portofoliului, în timp ce feed-ul social al eToro îi va ține la curent cu evoluția temelor de investiții acoperite de portofolii.

Există peste șaizeci de portofolii disponibile pe eToro, de la portofolii inovatoare, cum ar fi cele legate de Metaverse, criptoactive și finanțele descentralizate, până la tehnologie și mașini electrice. Există, de asemenea, portofolii clasice care reunesc acțiuni dintr-o anumită zonă, cum ar fi Europa sau, mai recent, America Latină, acoperind anumite industrii, cum ar fi sănătate, modă, sectorul bancar și altele.

În ciuda faptului că este adesea tentant să vinzi acțiunile care se depreciază (sau care se mișcă "lateral"), este important ca investitorii să se documenteze, să se abțină de la investiții emoționale și să ia decizii logice cu privire la valoarea percepută vs. valoarea reală a unei companii.

Dacă sunteți pregătiți să acceptați riscul pe care îl implică investițiile și dacă aveți timpul de partea dumneavoastră, veți oferi banilor dumneavoastră cele mai mari șanse de a crește și de a învinge inflația pe termen lung.

Cine știe, s-ar putea chiar să prindeți propria acțiune "unicorn", care va exploda în următorii cinci până la zece ani.

Dacă nu știți cum să investiți, eToro are o bibliotecă extinsă menită să vă instruiască din punct de vedere financiar. Și mai există și Investitorii Populari, ale căror portofolii pot fi copiate de orice utilizator eToro. Deși banii nu vor părăsi niciodată contul de investiții al fiecăruia, software-ul de alocare inteligentă de pe eToro va aloca banii proporțional cu suma investită de Investitorii Populari. Puteți vedea ce active au în portofoliu, care a fost performanța trecută și ce tip de riscuri își asumă în strategiile lor.

În cele din urmă, nu există nicio modalitate de a ști ce ne așteaptă în aceste vremuri în continuă schimbare, iar investitorii ar trebui să se documenteze cu privire la toate companiile înainte de a investi. Dar, prin evaluarea periodică a situației, investitorii chiar își pot face o idee mai bună cu privire la companiile care vor prospera.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te