În acelși timp, Consiliul Constituțional a spus că unele articole ale controversatei reforme au defecte juridice. Au fost respinse unele măsuri referitoare la stimularea angajării persoanelor cu vârste mai înaintate, așa-numitul „indice senior”, menit să îndemne companiile cu peste 1.000 de lucrători să preia angajați de peste 55 de ani.
Crește vârsta de pensionare la 64 de ani în Franța: A fost aprobată de Consiliul Constituţional
De asemenea, a fost respinsă cererea opoziţiei de organizare a unui referendum pe tema reformei pensiilor. O decizie privind o altă cerere în acest sens este aşteptată la data de 3 mai.
În contextul deciziei Consiliului, preşedintele Emmanuel Macron urmează să promulge în următoarele zile legea privind reforma pensiilor.
Citește și: Chelneriță concediată după ce s-a aflat ce punea în băuturile clienților: „Absolut inacceptabil”
În martie, guvernul a folosit o putere constituțională specială pentru a forța reformele, fără votul parlamentului. Guvernul președintelui Emmanuel Macron susține că schimbările sunt esențiale pentru a preveni prăbușirea sistemului.
Hotărârea de vineri seara a fost primită cu huiduieli și înjurături de protestatari aflați în apropierea clădirii Consiliului Constituțional din centrul Parisului. Autoritățile au interzis demonstrațiile în fața clădirii până sâmbătă dimineața. Unii manifestanți au anunțat că vor continua să protesteze până când modificările vor fi retrase.
Au fost ridicate bariere pe străzile din apropierea tribunalului, iar poliția antirevoltă a fost desfășurată în pregătirea pentru alte proteste potențial violente.
Franța, măcinată de greve și proteste
Franța este măcinată de proteste violente încă din luna ianuarie, când Guvernul francez a elaborat un proiect de lege prin care vârsta de pensionare crește de la 62 la 64 de ani.
Principala nemulțumire a oamenilor este creșterea vârstei de pensionare, dar unii spun că au și alte motive pentru care au ieșit în stradă:
- Ne așteptăm ca președintele să fie mai deschis la minte față de populație și să le vorbească francezilor, fie că sunt tineri sau chiar întreaga populație. Ne-ar plăcea să ne vadă demonstrând și ieșind din palatul lui, potrivit digi24.ro.
Citește și: Viktor Orban, despre Ucraina: „E o țară inexistentă economic. Fără ajutor, războiul se încheie”
- Încă sperăm că, la un moment dat, cineva de la nivel înalt va decide să renunțe la această lege, să se așeze la o masă și să privească altfel chestiunea fondurilor de pensii.
- Nu e vorba doar de pensii. Prețul gazului scade în timp ce noi plătim la fel de mult ca înainte. Industria alimentară își umple buzunarele.
Adevărat sau fals, în orice caz, este insuportabil. Ideea că peste tot sunt oameni care profită de pe urma de războiului este insuportabilă. Este insuportabil, asta e. Și mă gândesc la copiii mei. Am copii. Sunt tineri, dar ce speranță le dăm?