Cum e mai bine să faci credit: în lei sau în euro. Ce rol joacă angajatorul în decizie. Dobânzile la creditele pentru locuințe în lei, la sold, au cunoscut o scădere de facto.
Anume, de la o dobândă de 8,28%, în anul 2023, s-a ajuns la o dobândă de 7,56% în luna aprilie a acestui an.
Cum e mai bine să faci credit: în lei sau în euro. Ce rol joacă angajatorul în decizie
Cel puţin de la Criza Subprimelor, din 2007 - 2009, s-a ridicat problema: atunci când faci un credit, cum este mai bine să-l faci, în lei sau în valute? Iar răspunsul corect este: în moneda în care îţi este plătit salariul.
Motivul: simplu - în cursul Crizei Subprimelor, unul dintre efectele perverse colaterale a fost că părimii afectaţi au fost împrumutaţii în valute străine şi în primul rând cei în franci elveţieni.
Citeşte şi: Ce credit ipotecar îți poți lua cu 5.000 lei salariu? Abia îți ajunge de o garsonieră
Cazul francilor elveţieni era datorat faptului că inspectorii de risc bancari le-au spus potenţialilor creditaţi că francul elveţian este foarte stabil, deci e de încredere. Da, dar această stabilitate s-a întors contra lor, atunci când, sub impactul de criză, leul s-a devalorizat (sau depreciat) şi creditele în valute au devenit mai scumpe.
Dacă salariaţii care luau banii în lei ar fi făcut creditul în lei, impactul ar fi fost mai mic. Există şi reversul medaliei: teoretic, dacă eşti plătit de exemplu în euro, un credit în lei ar putea să fie şi mai avantajos pentru tine, dar, dacă sunt vremuri de prosperitate, s-ar putea să pierzi, pentru că, dacă leul se apreciază, forţa ta de cumpărare, dacă eşti plătit în valute, scade.
Citeşte şi: Ți-au fost modificate termenii și condițiile unui credit? Băncile pot fi amendate cu 80.000 lei
Dar ce s-a întâmplat în ultimul an? Este un foarte bun exemplu aplicat al celor pe care le-am scris până mai sus. În cazul acelorași tipuri de împrumuturi, dar în euro, dobânzile au crescut de la 6,87%, în aprilie 2023, la 7,83%, în aprilie 2024, conform Economica.net.
Foto: freerangestock.com/Jack Moreh
În cazul creditelor nou-acordate de băncile comerciale, în aceeași perioadă de timp, în cazul creditelor în lei, o scădere a costurilor, de la 7,93%, în aprilie 2023, la 6,62%, în aprilie 2024.
Citeşte şi: Ai un credit rapid online? Află cum să Îl gestionezi responsabil
Ieftinirea costurilor este vizibilă și la nivelul DAE, dobânda care include toate costurile unui credit: de la 8,42%, la 7,89%.
La împrumuturile noi, în euro, pentru locuințe, se constată din nou o scumpire a împrumuturilor: de la 6,07%, în 2023, la 7,61%, în 2024. Și la nivel de DAE (dobânda anuală efectivă), tendința a fost aceeași: de la 6,45%, la 7,85%.