ANALIZĂ Războiul din Ucraina a scumpit casele. Vor fi livrate mai puține imobile în 2023

DE Mihai Duță | Actualizat: 21.04.2023 - 12:45

Andreea Comșa, expert imobiliar, a explicat la Summit-ul de Construcții 2023 organizat de Newsweek România ce se întâmplă în acest moment cu piața imobiliară și care sunt tendințele pentru anul acesta.

SHARE

Cu toții am trecut prin mai multe crize succesive: a fost mai întâi COVID-19, apoi criza energetică, războiul din Ucraina și, mai nou, cutremurul din Turcia. Toate au avut impact direct asupra vieții noastre și, implicit, asupra domeniului imobiliar.  

Războiul din Ucraina a avut un impact psihologic care a afectat piața imobiliară în alt sens față de criza
COVID-19.

„În anii de pandemie, majoritatea românilor care voiau să mai facă o investiție cumpărau la noi în țară, la mare sau la munte.

Erau atât de temători de efectele virusului, care părea că nu se mai termină niciodată, încât voiau ca achizițiile lor pentru o locuință de vacanță să fie în țară, să nu mai fie dependenți de a sta în casă. Asta și în condițiile în care multă vreme nu s-a putut călători deloc.

A venit războiul și s-a produs efectul invers, și anume românii au început să se gândească să investească în afara țării, în Spania, în Grecia sau chiar mai departe, ca să existe un plan B“, a explicat Andreea Comșa, fondator al companiei Premier Estate Management.

Creșterea prețurilor materialelor de construcții

Primul impact a fost cel psihologic, însă a fost urmat de creșterea costurilor materialelor de construcții, pentru că o mare parte din materialele de bază proveneau din Ucraina.

Da, e adevărat, costurile materialelor de construcție oricum erau deja pe un trend ascendent, din simplul fapt că era o cerere foarte mare. La un moment dat nu se mai găsea fier înainte să înceapă războiul.

„Era o bătaie să cumperi fier și trebuia rezervat cu mult timp înainte. Dar odată ce a apărut și acest factor legat de război, a crescut și mai mult teama că nu exista acces la materialele de construcții care veneau din Ucraina. Cu toate acestea, nu au crescut mult mai mult prețurile de când a început războiul“, a spus Andreea Comșa.

Cutremurul din Turcia

Un alt efect, chiar mai direct, a avut și cutremurul devastator din Turcia din luna februarie. 

„Cutremurul din Turcia a redeschis subiectul clădirilor prost construite. Până acum am văzut foarte puțini oameni care locuiau la etaje superioare care să vrea să se mute la etaje inferioare. În schimb am văzut atenție sporită pentru legislație, multe întrebări către constructori, către ingineri. Noi avem o legislație foarte bună astfel încât dacă cineva construiește astăzi conform normelor în vigoare nu ar trebui să ne expunem la riscuri.

Dar avem acest fond de locuințe vechi. Și studiile arată că undeva la 4,5 milioane de locuințe dintr-un total de aproximativ 9 milioane, au expirată garanția pentru structura de rezistență.

Asta nu înseamnă neapărat că au un risc foarte mare, dar trebuie expertizate din acest punct de vedere“, a explicat Andreea Comșa.

Ce urmează

Perioada următoare pare a fi influențată, în principal, de dobânzile percepute de bănci. Din acest motiv, nici dezvoltatorii nu sunt foarte deciși să se apuce să construiască.

„Eu cred că anul viitor, în 2024, dacă ne uităm la 2023, o să vedem mai puține locuințe începute, nu neapărat livrate, pentru că întotdeauna cele livrate sunt din urmă cam cu doi, trei ani.

De exemplu, anul trecut au fost livrate 22.000 de locuințe. Anul acesta se estimează undeva la 19.000 de locuințe noi în București-Ilfov.

Andreea Comșa, fondator al companiei Premier Estate Management

Dar s-ar putea să vedem mai puține proiecte începute, deși sunt anumite zone foarte fierbinți care doar așteaptă autorizațiile, cum e zona Fabrica de Glucoză, între lac și Fabrica de Glucoză.

O să vedem un nou pol de dezvoltare care ar trebui ca în următorii cinci ani să însumeze circa 5.000 de apartamente doar în zona respectivă. Sunt anumiți poli care urmează să explodeze de-a dreptul. Dar nu se poate ști exact când. Adică poate în anul acesta, poate peste un an, depinde de dezvoltatori“, susține Andreea Comșa.

Cursuri pentru dezvoltatori și agenți imobiliari

În România oricine poate deveni agent imobiliar în lipsa unor reglementări specifice, însă există inițiativa organizării unor cursuri în acest domeniu.

„Da, o să lansăm un master-class de proiecte rezidențiale, pentru că noi, ca agenție, ne-am ocupat de aproape
14 ani de proiecte rezidențiale. În tot acest timp am dezvoltat o rețetă bazată pe experiența noastră.

Am configurat un master class ca să le arătăm tuturor care este rețeta unui proiect de succes și să-i putem ajuta chiar de a doua zi.   

În domeniul nostru este clar că avem nevoie de educație. Sunt foarte mulți agenți atât de serioși, de implicați, dar, din păcate, există și mulți neserioși și care au lăsat o impresie foarte proastă clienților“, a arătat Andreea Comșa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te