Cum a devenit ESG o parte importantă a lumii investițiilor

DE Newsweek România | Actualizat: 11.01.2023 - 11:48
Cum a devenit ESG o parte importantă a lumii investițiilor - Foto: eToro
Cum a devenit ESG o parte importantă a lumii investițiilor - Foto: eToro

Povestea anului 2022 a fost sectorul energetic. Performanța sa a distrus toate celelalte sectoare. În timp ce toate celelalte sectoare nu au înregistrat nicio creștere sau pierderi mari, sectorul energetic a crescut cu aproape 60%.

SHARE

Din primele 15 acțiuni cu cele mai bune performanțe de pe S&P 500, 12 erau din industria petrolului. Primele cinci acțiuni de pe indice - Occidental (+117%), Hess Corp. (+91%), Marathon Petroleum Corp. (+82%), Exxon Mobil (+80%) și Schlumberger (+78%) - erau toate din industria petrolului. Pe scurt, dacă voiai să obții succes în 2022, trebuia să fi investit în industria petrolului.

Succesul industriei petroliere ridică întrebarea: Este aceasta o repudiere a investițiilor ESG? Susținătorii investițiilor ESG au criticat industria combustibililor fosili pentru emisiile de metan și carbon. Ca atare, multe fonduri ESG se feresc de investițiile în companiile petroliere. Este timpul să recunoaștem că poate premisa investițiilor ESG, în care poți obține rentabilitate ridicată, ținând cont totodată de cauzele sociale și problemele climatice, nu este realistă?

Ce este ESG?

ESG, acronimul pentru Environmental, Social and Governance, este o abordare relativ nouă a modului în care să ne gândim la companiile în care alegem să investim. Modul tradițional de a analiza companiile era bazat pe datele financiare și pe rezultatul final. Ideea ESG este că aceste trei categorii ne oferă o imagine bună „sub capota” unei companii și oferă perspective asupra sustenabilității acesteia. ESG ne permite să analizăm o companie prin modul în care își tratează angajații, efectul său asupra mediului, modul în care compania este condusă și nu numai.  

Abordarea ESG a investițiilor presupune că aceste valori suplimentare ne vor ajuta să investim în companii mai puternice, care nu numai că funcționează corect, dar vor aduce investitorilor și profituri mai mari. Într-un fel, investitorii își pot atinge obiectivele înalte de a-și pune banii în companii care au un impact pozitiv asupra societății fără a fi nevoiți să-și sacrifice profiturile. Cine ar fi crezut că ambele ar putea fi realizate simultan. 

Mai puține investiții în petrol

Un accent major al mișcării ESG este asupra efectelor climatice ale emisiilor de carbon. Acest lucru a determinat marile companii de investiții să-și reducă cotațiile în companiile petroliere și/sau să-și condiționeze investițiile astfel încât compania să redirecționeze o parte din veniturile sale către produse de energie regenerabilă. Totuși, problema este că petrolul este folosit într-o gamă atât de mare de produse, încât probabil rezultatele subinvestițiilor în petrol și războiul Rusia-Ucraina slăbesc  semnificativ campania privind schimbarea climatică.

De exemplu, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, țări europene precum Germania, Grecia, Ungaria și Țările de Jos au anunțat că vor extinde operațiunile centralelor pe cărbune pe care plănuiseră să le închidă și că vor redeschide centralele închise anterior.

Înțelegerea indispensabilității surselor de energie tradiționale a fost evidențiată în timpul crizei energetice actuale. Nu există niciun stat în SUA care să fi avut rezultate mai bune ale trecerii de la combustibilii fosili la energia regenerabilă precum California. Cu toate acestea, în timpul verii anului 2022, a fost forțată să folosească combustibili fosili pentru a preveni întreruperile de curent. 

CEO-ul Saudi Aramco, Amin Nasser, a rezumat ceea ce credea că este cauza crizei energetice la o conferință din Elveția din septembrie 2022. „Când îi faci de rușine pe investitorii de petrol și gaze, demontezi centralele electrice pe bază de petrol și cărbune, nu reușești să diversifici aprovizionarea cu energie (în special cu gaz), te opui terminalelor de recepție a GNL și respingi energia nucleară, planul tău de tranziție nu e ceea ce trebuie. În schimb, așa cum a arătat această criză, planul a fost doar un lanț de castele de nisip pe care valurile realității le-au spălat."

Petrolul este indispensabil

Actuala criză energetică care se desfășoară în întreaga lume a determinat oamenii să-și regândească prioritățile față de energie. Directorul executiv al BP, Bernard Looney, a subliniat acest lucru când a spus că în urmă cu doi sau trei ani oricine din Europa ar fi evidențiat necesitatea ca industria energetică să ajungă la zero emisii nete. Totuși: „Dacă îi întreb astăzi ce vor de la energie, vă vor spune inevitabil că vor un sistem energetic care funcționează.” Looney consideră că lecția este că factorii de decizie politică ar trebui să se concentreze nu numai pe reducerea emisiilor, ci și pe securitatea energetică și accesibilitate. 

În cartea sa, The Absent Superpower, analistul global Peter Zeihan spune că ar fi grozav să trecem dincolo de combustibilii fosili, dar importanța petrolului în lume nu trebuie subestimată. „Petrolul este combustibilul modernității. Face mai mult decât să țină luminile aprinse și să-ți țină mașina în mișcare.” Este un ingredient în „aproape tot ce ai folosit sau cumpărat vreodată. Fără petrol nu există internet... telefoane mobile... ornamente de Crăciun... jucării pentru copii, haine, cuțite de bucătărie, puști de vânătoare, cine la microunde, hârtie, stingătoare, pungi de pâine, parfum, ferestre, computere, prezervative, gumă de mestecat, izolație pentru pereți, vopsea.” Zeihan explică că pânăși alimentele ecologice au nevoie de petrol în numeroasele etape de la fabricare până când ajung în magazin. 

Administrația SUA pentru Informații Energetice rezumă acest lucru : „Produsele petroliere includ combustibili pentru transport, păcură pentru încălzire și generarea de electricitate, asfalt și ulei de drum și materii prime pentru fabricarea substanțelor chimice, materiale plastice și materiale sintetice care se află în aproape tot ceea ce folosim.”

E nedrept să dai vina pe ESG

Unii resping ceea ce ei cred că este o critică nedreaptă la adresa performanței ESG în 2022. Nu doar fondurile ESG au avut un an prost, ci piața în general. Datele Morningstar arată că fondul mediu ESG a scăzut cu aproape 20% în 2022, cu doar 2,4% mai rău decât S&P 500. Unele din fondurile ESG au depășit chiar S&P 500. iShares Global Clean Energy ETF a scăzut cu doar 5% pe parcursul anului. Prin urmare, realitatea simplă este că piața a avut un an dificil, la fel și fondurile ESG.

Valori, aspirații și realitate

Actuala criză energetică ar trebui să fie un moment de reflecție pentru mișcarea ESG. Preocuparea pentru viitorul lumii, asigurarea faptului că firmele tratează angajații în mod corespunzător și multe altele sunt toate obiective demne care ar trebui sărbătorite și la care ar trebui să se aspire. Acesta este, fără îndoială, viitorul investițiilor. Acestea fiind spuse, dacă ignorăm realitatea, o facem pe propriul nostru risc și riscăm să pierdem impulsul pentru atingerea obiectivelor propuse de mișcarea ESG.

Energia este în centrul vieții noastre de zi cu zi și, prin urmare, țările trebuie să se asigure mai întâi că pot oferi cetățenilor lor securitate energetică fără a fi nevoite să se bazeze pe “actori” răi. Evitarea petrolului pentru că suntem nerăbdători cu privire la obiectivele noastre climatice va avea efecte dăunătoare. 

Mergând mai departe, ar fi prudent să avansăm componentele investițiilor ESG oriunde este posibil, dar în locurile în care realitatea nu pune obstacole, să avem răbdare în a ne îndeplini obiectivele. Această idee a fost surprinsă într-un articol Forbes în care se comentează despre  amenințarea cu pene de curent cu care s-a confruntat California din cauza posibilității de a avea rețeaua electrică depășită. Aceasta a fost consecința „trecerii prea rapide și dependenței puternice de surse alternative de energie care pur și simplu nu sunt încă la fel de fiabile ca instalațiile tradiționale bazate pe carbon și energie nucleară. Pentru a fi clar, în principiu nu este nimic în neregulă cu trecerea către sursele de energie alternative și nici în practică, dar goana .. de a face acest lucru, fără a lua în considerare și a proteja în mod adecvat metodele și infrastructura de generare a energiei vechi existente, a dus la consecințe foarte reale care sunt incomode și de-a dreptul periculoase pentru locuitori.”

Notificare pentru UE:

eToro este o platformă de investiții cu mai multe active. Valoarea investițiilor tale poate crește sau scădea. Capitalul tău este supus riscului.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te