Criză pe „Insula plăcerilor” din Mediterana: Localnicii stau în mașini și corturi, chiriile enorme

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 07.04.2024 - 09:28
Criză pe „Insula plăcerilor” din Mediterana: Localnicii stau în mașini și corturi, chiriile enorme - Foto: Profimedia Images

Este o criză fără precedent pe „Insula plăcerilor” din Mediterana. Localnicii ajung să stea în mașini și corturi, din cauza creșterii chiriilor la un nivel insuportabil financiar.

SHARE

În Ibiza, cazarea este foarte scumpă şi devine din ce în ce mai scumpă, iar chiriile au ajuns complet disproporţionate faţă de câştigurile celor care lucrează pe „Insula petrecerilor” sau „Insula plăcerilor”, cum este supranumită insula din Marea Mediterană, aşa că a folosi maşina pe post de casă sau mutatul în cort devin o alternativă, relatează News.ro, citând BBC.

Citește și: Vești proaste pentru românii care caută să-și închirieze o locuință! Chiriile au „bubuit” cu 17%

Criză pe „Insula plăcerilor” din Mediterana: Localnicii stau în mașini și corturi, chiriile enorme

César Nebrera toarnă într-o cană cafeaua pe care a preparat-o pe un aragaz din portbagajul maşinii sale. Vechea sa berlină Kia, de culoare verde, stă la umbra unui copac de lângă şoseaua principală din apropierea oraşului Ibiza.

"Mi-e dor de lucrurile de bază care fac viaţa confortabilă, cum ar fi să poţi sta în picioare în propria casă, să poţi găti cum trebuie sau chiar să deschizi un sertar şi să scoţi nişte şosete", mărturiseşte Cesar.

"Acestea sunt genul de lucruri pe care le pierzi atunci când trăieşti într-o maşină", spune el.

Maşina Kia a lui César a devenit casa lui în ultimii trei ani. Lucrează ca bucătar, dar, având în vedere că preţurile chiriilor de pe insula spaniolă Ibiza au crescut vertiginos, nu îşi permite să locuiască într-un apartament.

"În Ibiza, cazarea este foarte scumpă şi devine din ce în ce mai scumpă", spune el. "Iar costul închirierii este complet disproporţionat faţă de ceea ce câştigi. Aşa că a trăi aşa este o alternativă. Este mai puţin confortabil, dar îmi permite să continui să trăiesc pe insulă", explică Cesar.

Citește și: Cât de ieftin e să îți cumperi apartament în București, faţă de alte capitale UE? Rezultat-surpriză

Ibiza este una dintre cele patru insule mediteraneene principale care alcătuiesc Insulele Baleare din Spania. Celelalte sunt Majorca, Menorca şi Formentera. Mulţi lucrători locali din Ibiza trăiesc în condiţii la fel de precare ca Cesar din cauza costurilor ridicate ale chiriilor. Anul trecut, IGC, un organism reprezentativ al poliţiei gărzii civile, a declarat că "trei sau patru" dintre agenţii săi locuiau în vehicule pe insulă. 

Alţi localnici au recurs să locuiască în corturi sau în locuinţe comune extrem de simple. Daniel Granda, purtătorul de cuvânt al Sindicato de Inquilinas de Ibiza y Formentera, o organizaţie care îi reprezintă pe chiriaşii locali, spune că astfel de situaţii devin ceva obişnuit.

"Mulţi oameni ajung să trăiască în condiţii destul de mizere şi începem să vedem mahalale pe toată insula", spune el. "Fără posibilitatea de a găsi o locuinţă care să ne permită să trăim normal, noi, cei care locuim pe insulă, avem sentimentul că suntem împinşi în afara ei", mărturiseşte Granda.

Ratele ridicate ale dobânzilor şi o recentă criză a costului vieţii i-au descurajat pe mulţi spanioli să cumpere proprietăţi, creând o creştere a cererii de locuinţe închiriate, ceea ce a dus la creşterea costurilor de închiriere.

Preţurile chiriilor în Insulele Baleare au crescut în medie cu 18% numai în ultimul an, comparativ cu o creştere medie de 12% la nivel naţional.

În plus, statutul de centru turistic al insulei Ibiza a dus la creşteri mult mai abrupte, în unele cazuri de până la 40 sau 50% numai în ultimul an.

O cameră de închiriat ajunge și 1.000 euro pe lună

Isabel María Pérez, care a căutat cazare la preţuri accesibile pe insulă, spune că o cameră single costă între 700 şi 1.000 de euro pe lună, în timp ce un apartament modest poate costa în jur de 1.500 de euro.

Isabel, care lucrează ca casieră într-un supermarket, şi partenerul ei, care are un loc de muncă într-un hotel de cinci stele, au fost nevoiţi să se mute din apartamentul lor închiriat atunci când acesta a fost vândut. De atunci, ei locuiesc cu soacra lui Isabel.

Originară din regiunea centrală spaniolă Castilla La Mancha, Isabel spune că ea şi familia ei se gândesc acum să se mute înapoi pe continent, doar din cauza situaţiei locuinţelor. "Problema în alte părţi ale Spaniei este că nu există prea multe locuri de muncă", spune ea. "Aici există toată munca pe care ţi-ai putea-o dori, dar nu ai unde să locuieşti", explică tânăra.

Şomajul în Ibiza Town, capitala insulei, este de puţin sub 5%, faţă de 8% în Madrid sau 19% în capitala regiunii Andaluzia, Sevilla.

Aproape 4 milioane de turiști, un nou record, în Ibiza, în 2023

Cu o populaţie de doar 160.000 de locuitori, Ibiza a primit anul trecut aproape patru milioane de turişti, un nou record, iar 84% din activitatea sa economică este legată de turism, potrivit guvernului local.

În timp ce hotelurile, restaurantele şi cluburile sale oferă o mulţime de locuri de muncă, o mare parte din locuinţele sale sunt disponibile doar la tarifele turistice pe termen scurt, iar lucrătorii locali sunt excluşi de pe piaţă.

Guvernul regional conservator al Insulelor Baleare, care a ajuns la putere anul trecut, a ales să nu pună în aplicare o lege a locuinţelor aprobată de guvernul spaniol de la Madrid, care urmăreşte să plafoneze chiriile în zonele din ţară unde acestea au crescut vertiginos.

În schimb, autorităţile locale atribuie problema locuinţelor în principal proprietarilor de case din zonele rezidenţiale din Ibiza care nu respectă legea, oferindu-şi proprietăţile spre închiriere pe termen scurt, în condiţiile în care legile locale prevăd că acestea trebuie închiriate pentru cel puţin şase luni la rând.

Administraţia locală afirmă că, din 2019, a aplicat amenzi în valoare de aproximativ 4 milioane de euro în legătură cu activităţile ilegale din sectorul turismului.

"Problema este că se câştigă mult mai mulţi bani dacă se închiriază pentru câteva zile sau săptămâni decât dacă se închiriază în conformitate cu legea", recunoaşte Juan Miguel Costa, şeful departamentului de turism din Ibiza.

El spune că autorităţile regionale şi municipale trebuie să colaboreze "pentru a ataca acea idee de impunitate care a existat pe insulă, că este foarte uşor să oferi un apartament (pentru turism) în mod ilegal într-o clădire rezidenţială sau să oferi o proprietate ca locuinţă de vacanţă fără o licenţă de vacanţă".

De asemenea, Costa atribuie creşterea numărului de chirii faptului că multe locuinţe rămân nefolosite pe tot parcursul anului, din cauza îngrijorării proprietarilor cu privire la posibilele ocupări ilegale, ceea ce reduce şi mai mult oferta de locuinţe pentru lucrătorii locali.

O ironie a crizei locuinţelor din Ibiza este că aceasta ameninţă acum să submineze aceeaşi industrie turistică care este atât de mult blamată pentru că a cauzat creşterea chiriilor în primul rând.

"Oricine locuieşte aici continuă să spună acelaşi lucru: ceva trebuie să cedeze, pentru că preţurile continuă să crească", spune George McBlain, director de operaţiuni la O Beach, o discotecă şi un restaurant care angajează lucrători pe insulă din Spania continentală şi din străinătate. "Evident, salariile cresc un pic, dar nu suficient", adaugă el.

"Am prieteni aici şi chiriile lor au crescut de două ori în decurs de un an. Şi dacă acest lucru continuă, ceea ce veţi vedea - şi deja se întâmplă - este că muncitorii care vin pe insulă vor alege să meargă în altă parte", avertizează McBlain.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te