Criză de grâu, în China. Beijingul a cumpărat tot din Australia și acum caută în întreaga lume

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 12.10.2023 - 15:54
Criză de grâu, în China. Beijingul a cumpărat tot din Australia și acum caută în întreaga lume - Foto: ProfiMedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

China caută să cumpere grâu din întreaga lume, iar importurile sale anuale ar urma să atingă un nivel record, după ce ploile abundente i-au afectat propria recoltă. Beijingul a achiziționat deja tot grâul disponibil pentru export din Australia.

SHARE

După ce la începutul anului au cheltuit sume mari pentru a cumpăra grâu din Australia, luna aceasta cumpărătorii chinezi au rezervat cantităţi mari de grâu de la unii dintre principalii exportatori mondiali, inclusiv SUA, Canada şi Franţa, potrivit traderilor care au dorit să îi păstreze anonimatul, relatează Agerpres, citând Bloomberg.

Citește și: Weltmeister, primul mare constructor chinez de mașini electrice care dă faliment

Acest val de achiziţii vine după ce preţurile internaţionale la grâu au coborât în septembrie la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Chiar dacă scăderea cotaţiilor sugerează să există livrări suficiente pentru moment, apetitul în creştere al Chinei adaugă un nou element de incertitudine la adresa lanţurilor de aprovizionare care au devenit vulnerabile la război şi politicile comerciale protecţioniste.

Criză de grâu, în China. Beijingul a cumpărat tot din Australia și acum caută în întreaga lume

"Importurile de grâu ale Chinei vor fi mari în viitor, cu siguranţă că vor depăşi cotele anuale. Se pare că China a cumpărat toate cantităţile disponibile la export din Australia şi acum trebuie să meargă mai departe", spune Darin Friedrichs, co-fondatorul Sitonia Consulting Co.

Autorităţile de la Beijing folosesc un sistem de cote pentru a gestiona importurile de produse alimentare precum grâul. În prezent, Beijingul permite importul a 9,636 milioane de tone de grâu pe an, la un tarif vamal de 1%, şi 90% din această cotă merge spre firmele guvernamentale. Pentru importurile care depăşesc cota, tariful vamal creşte la 65%, un nivel care în mod obişnuit nu este accesibil cumpărătorilor privaţi.

Citește și: Ponta, consultanță de 350.000 lei pentru chinezii care cresc porci în România. Serviciile, la secret

Timp de mai mulţi ani, această cotă nu a fost depăşită. Însă situaţia s-a schimbat în 2020 după ce acordul comercial încheiat de Beijing cu administraţia Trump a stimulat achiziţiile de grâu din SUA. Anul trecut, importurile totale de grâu ale Chinei s-au situat la un nivel record de 9,96 milioane de tone pe măsură ce cumpărătorii chinezi au folosit grâul ca un înlocuitor pentru alte ingrediente utilizate ca nutreţ pentru animale iar cetăţenii chinezi au mâncat mai multă pâine. În prezent, China concurează cu Egiptul pentru titlul de cel mai mare importator mondial de grâu.

În primele opt luni ale acestui an, achiziţiile de grâu de peste hotare ale Chinei au ajuns deja la 9,56 milioane de tone şi peste 60% din această cantitate a fost importată din Australia. Traderii consultaţi de Bloomberg susţin că acum cumpărătorii chinezi urmăresc cu atenţie recoltele din emisfera sudică pentru noi achiziţii, precum şi condiţiile culturilor din alte ţări, cum este Kazahstan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te