Cristian Păun: Noile măsuri fiscale nu vor duce la temperarea deficitului excesiv și a inflației

DE Newsweek România | Actualizat: 01.07.2022 - 13:14
Prețurile vor rămâne la un nivel ridicat în perioada următoare/ Foto: Profimedia Images

Economistul Cristian Păun, prof. univ. dr. la Academia de Studii Economice (ASE), a analizat pentru Newsweek România noile măsuri fiscale anunțate de Guvern.

SHARE

„Mult așteptatele măsuri fiscale au apărut în sfârșit. Deficitul excesiv, dar și potopul de măsuri populiste și pro-ciclice, aveau nevoie de o „nouă” abordare fiscală. Prima impresie generală este că sunt măsuri haotice și fără vreo logică în spate. Sunt luate la disperare și fără niciun impact estimat în spate. Putem spune clar și răspicat că guvernul Ciucă a ales să guverneze prin creștere de taxe, încălcând încă o promisiune făcută electoratului care a votat PNL.

Încă odată alegem calea cea mai ușoară și asta arată fie nepricepere, fie o teamă de reacția electoratului, fidel mai ales partidului de stânga din coaliție. Calea mai grea era cea a diminuării cheltuielilor (mai ales prin reformarea aparatului bugetar) și prin eliminarea excepțiilor de la Codul fiscal, așa cum recomandă toată lumea, de ceva timp încoace. Este foarte greu să spui dacă aceste măsuri vor duce la temperarea deficitului excesiv și la temperarea inflației.

În primul rând, guvernul a ales să crească DIRECT taxele, cum este cazul creșterii de accize la alcool (6 bani pe litru), la tutun (60 de bani pe pachetul de țigări), creșterea de TVA la 9% la serviciile HORECA, creșterea de TVA la 9% la băuturile care conțin zahăr la 19% (inclusiv la berea fără alcool), introducerea unui impozit de 1% pe tranzacțiile imobiliare cu imobile ce au fost deținute mai mult de 3 ani (până acum erau impozitate doar cele de până în 3 ani) și creșterea impozitului la 3% pentru cele care au fost deținute până în 3 ani și au fost vândute de proprietari.

Crește și impozitul pe proprietate, atât prin valoarea la care se va aplica (se va utiliza o grilă notarială), cât și prin tratamentul diferențiat între rezidențial și nerezidențial. Crește taxarea pentru veniturile extra salariale (drepturi de autor, chirii etc.), în funcție de valoarea lor. Crește taxarea pentru dividende de la 5% la 8% și crește taxarea pentru câștigurile din jocuri de noroc. Lista creșterilor de taxe este impresionantă și arată clar că despre acest lucru este vorba în actuala coaliție și în actuala guvernare.

În al doilea rând, creșterea taxării apare și INDIRECT prin reducerea diferitelor plafoane și limite aplicate până acum: în agricultură și construcții scade plafonul pentru beneficii fiscale de la 30.000 lei la 10.000 lei (nimic despre IT însă), la PFA scade plafonul la un sfert (doar 25.000 EUR/an), microîntreprinderile sunt obligate să aibă minim un angajat pe care evident trebuie să îl plătească cu salariul minim plus contribuții și se micșorează cu 500.000 EUR/an plafonul pentru ele. Deci, indirect, tot de majorări de taxe vorbim, Guvernul lovind în cei mici și foarte mici, în general cei vulnerabili în fața concurenței, aflați la început de drum și cu capitalizare foarte redusă.

Citește și: 

IMAGINI pe site-ul MApN. Soldați, echipați de război, învață copii de 10 ani să tragă cu mitraliera

 VIDEO Putin a spus că liderii vestici ar arăta groaznic la bustul gol: „Abuzează de alcool”

În al treilea rând, vorbim de noi excepții introduse în sistem: deduceri pentru cei cu venituri până în 4500 de lei, deduceri pentru cei tineri, deduceri pentru cei cu copii. Aceste excepții pun presiune pe ceilalți care nu sunt tineri, nu au copii sau au venituri mai mari. Guvernul anunță și că nu renunță la impozitarea progresivă, trebuie doar terminată digitalizarea ANAF și vom fi plimbați toți să declarăm veniturile, mulți având venituri exclusiv de natură salarială, venituri mici și foarte mici.

În concluzie, guvernul prin aceste măsuri a demonstrat încă odată că nu pune preț pe cei care contribuie cu adevărat la creșterea și dezvoltarea economiei. Cu aceeași viziune contabilă care domină Ministerul Finanțelor de decenii, se pun biruri noi pentru a menține intacte privilegiile și cheltuielile deloc mici din spatele lor.

Creșterea de taxe pe care o vedem prin acest pachet fiscal oferit cu ”generozitate” în aceste zile este complet inadecvată contextului. România este scuturată puternic de o inflație de două cifre care va pune pe butuci multe afaceri mici și foarte mici. Exact cele vizate de aceste biruri noi și deloc mici. În loc să rezolvăm inflația, punem și mai multe paie pe foc aruncând în aer sectorul de producție, mai ales cel autohton.

Această țopăială fiscală este fix la fel cu celelalte țopăieli fiscale pe care le-am tot avut, grație geniilor din jurul socialiștilor care nu au avut niciodată vreo afacere sau nu au fost niciodată în apropierea uneia, și măcar din postura de consultant. Degeaba momim firmele cu programe guvernamentale și europene dacă le îngropăm fiscal. Succesul PNRR și al implementării fondurilor europene depinde extrem de mult de mediul de afaceri, mai ales cel al IMM-urilor și microîntreprinderilor. După ce au fost lovite de pandemie, acum sunt lovite de nepriceperea și de rezistența unor guvernanți în fața reformelor și schimbării. Nu vor supraviețui multe dintre ele. Mulți dintre ai noștri, de fapt.

Atât s-a putut. Nu mai scăpăm, din păcate, de modelul acesta păgubos de a guverna. Mărim statul și apoi mărim birurile pentru a-l îndestula și a-i întreține obezitatea scăpată de sub control. Este clar pentru mine că această țopăială fiscală este făcută fix cu mentalitatea nătângă și complet în afara economiei, trădată de ministrul finanțelor în discursurile sale din ultima vreme: sectorul privat nu ține în brațe sectorul public, este taman pe dos! Să creștem și mai mult statul zic!

Mai lipsește, în acest context, un singur lucru: creșterea salariului minim și spirala inflație-salarii poate să pornească turată la maxim!”

Modificări de taxe și impozite

Surse guvernamentale au precizat că PSD și PNL ar fi căzut de acord pentru modificarea Codului Fiscal. Modificările sunt de amploare și vizează multe domenii ale economiei.

Accizele la alcool fi 6 bani/litru de la 1 ianuarie.

La țigări aciza crește cu 31 de lei (60 de bani/pachet) de la 1 august.

TVA-ul la restaurante, catering, hoteluri crește de la 5 la 9%.

Locuințe- TVA de 5% doar pentru o locuință până la plafonul de 600.00 de lei și până în 80 mp2 utili.

Băuturi cu zahăr-  TVA crește de la 9 la 19%.

Impozitul pe tranzacții imobiliare, persoane fizice. Se renunță la deducerea de 90.000 de euro/imobil vîndut.
Se trece la impozitare de 1% pentru o locuință mai veche de 3 ani și impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani. Se elimină cota forfetară pentru impozit pe venit din chirii.

Impozitul pe proprietate- nu se mai face diferență între persoană fizică și juridică. Clasificare pe locuințe rezidențiale (impozit de 0,1-02%)și nonrezindețiuale 1 - 1,3%

La microintreprinderi se reduce plafonul la 500.000 euro. Se pot deține maxim 3 microinterprinderi și cel puțin un angajat. Impozitul pe dividende crește de la 5 la 8%. 

La PFA scade plafonul de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual.

Impozitarea jocurilor de noroc cu 40% din câștig.

Scăderea plafonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilități fiscale în agricultură și construcții.

Tinerii până în 26 de ani beneficiază de deduceri de 15% din impozitul pe venit cu valoare maximă de 383 de lei. Deduceri pentru familiile care au copii 100 de lei/copil dacă copiii sunt la o formă de învățământ.

Contractele part time cu contribuții ca salariu minim pe economie, daca ai doar un singur contract.

Excepții: elevi/studenți până la 26 de ani, persoana care urmează o forma de ucenicie, pensionar care benefiază de pensie din sistemul public, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată din salarii depășește salariul minim pe econmie, persoanele cu dizabilități.

La veniturile extrasalariale:

- sub 6 salarii minime brute - fără contribuții

- între 6 și 12 salarii minime brute - contribuții pentru 6 salarii minime

- între 12 și 24 salarii minime brute - contribuții ca pentru 12 salarii minime

- peste 24 salarii minime brute - contribuții ca pentru 24 de salarii minime.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te