Creditorii Silicon Valley Bank formează un grup, pentru creanţe, în vederea unui posibil faliment

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.03.2023 - 15:52
Creditorii Silicon Valley Bank formează un grup, pentru creanţe, în vederea unui posibil faliment - Foto: Profimedia Images
Creditorii Silicon Valley Bank formează un grup, pentru creanţe, în vederea unui posibil faliment - Foto: Profimedia Images

Creditorii Silicon Valley Bank formează un grup, pentru recuperarea creanţelor, în vederea unui posibil faliment. Centerbridge Partners, Davidson Kempner și Pimco sunt printre investitorii ce au angajat PJT Partners, în așteptarea unui posibil faliment SVB.

SHARE

Creditorii companiei-mamă a Băncii Silicon Valley au format un grup, în așteptarea unui potențial faliment, prin care speră să profite de pe urma vânzării averii private și a altor unități ale companiei prăbușite, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea.

Creditorii Silicon Valley Bank se pregătesc pentru un eventual faliment

Grupul de investitori, care este consiliat de PJT Partners Inc., include Centerbridge Partners LP, Davidson Kempner Capital Management LP și Pacific Investment Management Co., ori Pimco, au spus surse citate de The Wall Street Journal.

Majoritatea membrilor au cumpărat obligațiunile SIVB cu o valoare scăzută cu 60,41%, de la SVB Financial Group, deoarece acestea s-au tranzacționat la aproximativ 30 de cenți/dolar, au spus sursele citate.

Grupul deține acum o parte considerabilă din valoarea nominală a obligațiunilor de 3,4 miliarde de dolari, a SVB Financial.

Citeşte şi: Joseph Stiglitz: Prăbuşirea Silicon Valley Bank, eșec al politicii Rezervei Federale Americane

Alianţa dorește ca compania-mamă să depună declarația de faliment, apoi să-și scoată la licitație afacerile nebancare, printr-un proces de vânzare supravegheat de instanță.

SVB Financial Group a declarat că consiliul său de administrație a numit un comitet de restructurare, pentru a explora alternative strategice. Nu a spus însă dacă intenționează să declare falimentul.

Dacă activele SVB Financial obțin o evaluare suficient de mare, în orice astfel de licitație, grupul deținătorilor de obligațiuni ar putea profita. Atunci când activele unei companii sunt vândute prin faliment, veniturile ajung adesea către creditorii săi.

Citeşte şi: Signature Bank devine următoarea victimă a tulburărilor bancare, după Silicon Valley Bank

Biroul de tranzacționare al Goldman Sachs Group Inc. GS 2,10% a ajutat la facilitarea tranzacțiilor cu obligațiuni de aproximativ 700 de milioane de dolari, în conturile investitorilor cu datorii aflaţi în dificultate, în weekend, potrivit unor persoane familiare cu problema.

Peste 1,5 miliarde de dolari din datoria companiei-mamă au fost tranzacționate vineri, când Silicon Valley Bank a fost pusă în în dificultate.

Alte active

Silicon Valley Bank, creditorul axat pe tehnologie care a fost afacerea de bază a SVB Financial, a fost preluată de autoritățile federale de reglementare, după ce a fost paralizată de fuga deponenților. 

În weekend, autoritățile de reglementare au încercat fără succes să vândă afacerea și plănuiau să facă o nouă licitație săptămâna aceasta.

Chiar dacă oficialii guvernamentali au avertizat că acțiunile SVB Financial Group, care nu s-au mai tranzacţionat de joi, sunt lipsite de valoare, compania-mamă deține alte active care ar putea avea o valoare semnificativă.

Capitalizarea de piaţă, înainte de criză: 17 miliarde de dolari

Printre acestea se numără SVB Capital, un manager de investiții care supraveghează fonduri de 9,5 miliarde de dolari, în numele unor terți investitori, precum și o bancă de investiții, SVB Securities, și o companie de administrare a patrimoniului, SVB Private, conform dosarelor de valori mobiliare.

Într-o notă de cercetare, Stifel Financial Corp. a estimat că, dacă creditorii ar fi capabili să recupereze toate activele nebancare ale companiei-mamă, inclusiv numerarul și titlurile sale, ar putea ajunge la aproape 4,75 miliarde de dolari, în cazul unei lichidări, cu o mare parte din aceasta venind de la SVB Private. 

Capitalizarea de piață a SVB Financial era de aproximativ 17 miliarde de dolari, la 31 ianuarie. Avea numerar și titluri de valoare în valoare de 2,6 miliarde de dolari, la sfârșitul anului trecut, separat de activele de 200 de miliarde de dolari deținute de divizia de creditare, potrivit Stifel.

Perspective

În funcție de amploarea pierderilor de la Silicon Valley Bank, pe care autoritățile de reglementare nu au dezvăluit încă, compania sa-mamă ar putea avea nevoie să ajute să le acopere, iar asta ar putea reduce orice recuperare pentru deținătorii de obligațiuni.

Legile privind falimentul prevăd că companiile aflate sub protecția instanței sunt obligate să-și onoreze angajamentele față de autoritățile de reglementare bancare, „de a menține capitalul unei instituții de depozitare asigurate”.

Aceasta înseamnă că Federal Deposit Insurance Corp., în calitate de administrator al Băncii Silicon Valley, ar putea argumenta că fondurile sau activele de la nivelul firmei-mamă ar trebui folosite pentru a umple orice gol din bilanţul băncii, înainte ca deţinătorii de obligaţiuni să poată fi plătiţi efectiv.

Precedente

Alte companii financiare falimentare și-au scos la licitație cu succes cele mai valoroase active, prin faliment, inclusiv Lehman Brothers, în anul 2008, în timpul crizei subprimelor.

Firma de investiții bancare a Lehman Brothers a fost vândută către Barclays PLC, în timp ce Nomura Holdings Inc. NMR -1,31% a achiziționat francizele defunctei firme din Asia-Pacific și Europa.

Barclays a plătit aproximativ 2 miliarde de dolari și a anunţat un câștig teoretic, din tranzacția de peste 4 miliarde de dolari, doi ani mai târziu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te