Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,01 %
Marcel Ciolacu 21,77 %
85,78 %
Elena Lasconi 15,66 %
George Simion 14,74 %
Click aici pentru rezultate complete

Control inopinat la Enel. Consiliul Concurenţei suspectează un abuz de putere dominantă

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.09.2023 - 14:48
Control inopinat la Enel - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Control inopinat la Enel - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Consiliul Concurenţei a făcut mai multe inspecţii inopinate, la mai multe companii din Grupul Enel. Concurenţa suspectează posibile abuzuri de poziţie dominantă făcute de către aceste firme din sectorul energetic românesc.

SHARE

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la Enel România SA, la operatorii de distribuţie a energiei electrice din cadrul grupului (E-Distribuţie Muntenia SA, E-Distribuţie Banat SA, E-Distribuţie Dobrogea SA), precum şi la societăţile de furnizare a energiei electrice membre ale grupului Enel (Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia SA).

Inspecţiile s-au derulat în cadrul a trei investigaţii privind posibile abuzuri de poziţie dominantă al operatorilor de distribuţie a energiei electrice din cadrul grupului Enel, în zonele în care aceştia deţin licenţă.

Control inopinat la Enel

”Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la Enel România SA, la operatorii de distribuţie a energiei electrice din cadrul grupului (E-Distribuţie Muntenia SA, E-Distribuţie Banat SA, E-Distribuţie Dobrogea SA), precum şi la societăţile de furnizare a energiei electrice membre ale grupului Enel (Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia SA).

Inspecţiile s-au derulat în cadrul a trei investigaţii privind posibile abuzuri de poziţie dominantă al operatorilor de distribuţie a energiei electrice din cadrul grupului Enel, în zonele în care aceştia deţin licenţă”, precizează autoritatea de concurenţă, conform News.ro.

Citeşte şi: Consiliul Concurenţei susține că alimentele s-au ieftinit cu până la 43% în primele zile din august

Practic, autoritatea de concurenţă are indicii că E-Distribuţie Muntenia SA, E-Distribuţie Banat SA şi E-Distribuţie Dobrogea SA, printr-o serie de acţiuni, limitează concurenţa pe piaţă, prin favorizarea propriilor furnizori de energie electrică, Enel Energie SA şi Enel Energie Muntenia SA, în detrimentul celorlalţi furnizori cu amănuntul şi al consumatorilor.

„Monitorizăm în mod constant activitatea companiilor aflate în poziţie dominantă, acestea având o responsabilitate specială cu privire la comportamentul adoptat în relaţia cu partenerii, tocmai pentru că se bucură de o poziţie deosebită pe piaţă.

Suntem interesaţi de comportamentul companiilor din sectorul energetic, mai ales în contextul în care, în ultimii ani, statul român a adoptat măsuri de deschidere către concurenţă a pieţelor din acest sector.

Citeşte şi: Concurenţa, în control la companii. Verifică felul cum se reduc preţurile la alimentele de bază

Vom interveni şi vom sancţiona orice încercare de denaturare a procesului de liberalizare, în interesul firmei dominante sau a unor companii din cadrul grupului, deoarece afectează interesele consumatorilor” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Inspecţiile s-au desfăşurat la sediile şi unele puncte de lucru ale companiilor din Bucureşti, Constanţa şi Timişoara, iar documentele se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te