Poți alege cum vrei să arate ziua de mâine prin investițiile pe care le faci

DE Newsweek România | Actualizat: 16.06.2023 - 12:32
Construind ziua de mâine - Foto: Inteligența Artificială

Oare cum ar fi arătat America noului mileniu fără un mic loc în Manhattan numit Wall Street? Imaginează-ți că ai căuta să cumperi acțiuni Apple și, în locul cotațiilor, ai primi infamul mesaj “404 Page Not Found”.

SHARE

 Articol sustinut de Investimental

Și nu-i doar America zilelor noastre. Când Dutch East India a devenit prima companie listată din istorie, la începutul secolului 17, olandezii aveau nevoie de bani pentru modernizarea flotei și creșterea accelerată a numărului rutelor de transport. Câțiva ani mai târziu, nimeni nu reușea să-i mai bată pe mare.

Succesul nostru ca civilizație s-a bazat pe avansul tot mai rapid al tehnologiei. A fost nevoie de multă pasiune și curaj, muncă iscusită, viziune și (uneori) un pic de șansă. Dar ingredientele astea, deși absolut necesare în dozele potrivite, nu ne-ar fi dus prea departe în absența banilor.

Ăsta-i motivul pentru care, de câte ori ne uităm la un blockbuster SF, suntem mereu intrigați de-un lucru: bursa lipsește cu desăvârșire din cadru. Nici măcar Jules Verne, care a lucrat cândva ca broker la Paris, n-a intuit cât de mare va fi rolul pieței de capital în a aduce la viață minunățiile tehnologice cu care ne-a încântat copilăria.

Dar realitatea are grijă să completeze ficțiunea. În primăvara anului 2020, doi astronauți americani au sunat clopoțelul de deschidere a ședinței de tranzacționare la NASDAQ de pe Stația Spațială Internațională. SpaceX i-a dus în siguranță acolo, cu prima misiune privată din istorie. Reușita asta ar fi fost imposibil de imaginat dacă Tesla n-ar fi fost deja o poveste de succes pe bursa americană.

Când e ajutată de o piață de capital vibrantă, tehnologia n-are nici rău de mare, nici frică de înălțimi. Cu un discurs care a intrat în istorie, John F. Kennedy ne-a pregătit pentru aselenizare în 1962, fix anul în care s-a listat Boeing. În 2022, NASA vrea să ajungă din nou pe Lună cu programul Artemis, al cărui principal contractor este tot Boeing. Iar dacă vom pune piciorul pe Marte cândva în următorul deceniu, sigur se va întâmpla cu ajutorul uneia sau mai multor companii listate.

Rolul bursei nu se vede doar în spațiul cosmic. Fără miliardele atrase de BioNTech în IPO-ul din 2019, tehnologia mRNA ar fi rămas probabil la stadiul de formulă rece într-o revistă de biotehnologie. Compania germană are sprijinul financiar al investitorilor pentru crearea unui vaccin personalizat împotriva cancerului. Iar primul pas istoric în tratarea bolii Alzheimer e făcut de Biogen, prezentă și ea pe bursa americană încă din 1991.

Vrei să respiri aer mai curat? Tranziția spre energie verde e încurajată la bursă mai pragmatic decât dacă-i lăsată ca simplu subiect de discuție la o cafea între guverne. La fel se întâmplă cu grija companiilor față de angajați, etica guvernanței corporative și responsabilitatea socială în toate formele în care ne poate ajuta să progresăm ca civilizație în noul mileniu. De fapt, nu doar să progresăm, ci și să supraviețuim.

Bursa poate fi un mecanism de vot incredibil de rapid și eficient. Ca investitor, votezi inclusiv pentru cum vrei să arate ziua de mâine.

Căci viitorul pe care-l construiești cu fiecare investiție la bursă nu-i unul fără chip sau suflet. E viitorul așa cum ți-l imaginezi tu, aliniat propriilor tale valori, principii și convingeri.

E și mai adevărat aici, în România, locul perfect în care viitorul trebuie grăbit să se întâmple. Și unde bursa ne poate ajuta chiar mai mult decât în acel mic loc din Manhattan numit Wall Street.

Mai e foarte puțin până vei avea acces la tot ce înseamnă Investimental, primul broker autorizat pe bursa din România din ultimii 14 ani. Până atunci, dacă vrei sa citești astfel de materiale, te invităm să te abonezi la newsletterul Investimental. 

Nu credem în ceasuri rele, credem în oportunități de învățare și creștere așa că, în fiecare marți, îți trimitem ultimele știri și evenimente de pe piața bursieră și le punem în context.

 


Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081
Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!
 
Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te