O mare companie de energie se metamorfozează, cu un nou proprietar. Statul rămâne şi el acţionar

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.05.2023 - 12:33
Uzina PPC de energie electrică de la Ptolemaida - Foto: Wikimedia/Michael Paraskevas/CC BY-SA 3.0

O mare companie de energie electrică, furnizor de ultimă instanţă, se metamorfozează acum, având un nou proprietar. Statul rămâne şi el acţionar. Tranzacţia prin care Grupul PPC preia activele Enel din România rămâne în grafic, pentru a se finaliza în T3 2023.

SHARE

Achiziţia se aliniază strategiei grupului PPC privind tranziţia energetică, dar şi planului acestuia de expansiune în Europa de Sud-Est.

O mare companie de energie se metamorfozează

România este o piaţă importantă din punct de vedere strategic pentru PPC, în privinţa accesului la finanţare UE, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi Fondul pentru Modernizare, ceea ce vine în completarea planurilor de dezvoltare ale grupului.

PPC îşi propune să continue şi să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani, în România, în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienţi şi servicii cu valoare adăugată şi intenţionează să investească în dezvoltarea operaţiunilor locale.

Odată cu finalizarea achiziţiei, Grupul PPC îşi va consolida poziţia în regiune şi va deveni cel mai mare jucător de pe piaţa de energie din Europa de Sud-Est.

Citeşte şi: Grecii de la PPC cumpără de la Fondul Proprietatea toate activele Enel din România: 130 mil. €

Mai exact, va depăşi capacitatea instalată de 11 GW şi va deservi 8,9 milioane de clienţi, pe mai multe pieţe, cu aproximativ 41 TWh de energie electrică furnizată, 78 TWh distribuiţi şi peste 27 TWh generaţi, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde de euro.

Grupul e una dintre cele mai importante companii de energie din regiune, prezentă în cinci ţări din sud-estul Europei şi cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro.

A înregistrat, în T1 2023, o creştere a profitabilităţii operaţionale, pe fondul diminuării cheltuielilor operaţionale şi în principal a achiziţiilor de energie, gaze naturale şi a cheltuielilor cu emisiile de CO2.

Citeşte şi: Milioane de români îşi schimbă furnizorul de energie electrică. Ce se întâmplă cu facturile lor

EBITDA (profitul înainte de plata taxelor şi impozitelor) recurentă s-a ridicat la 280,5 milioane de euro, în creştere cu 110,5 milioane de euro (65%), faţă de T1 2022.

Totodată, profitul înainte de taxe a revenit pe plus şi s-a ridicat în primele trei luni la 73,3 milioane de euro, comparativ cu un rezultat de -30,3 milioane de euro, în T1 2022.

Grupul PPC a înregistrat astfel profit net de 51,1 milioane de euro, în T1 2023, faţă de o pierdere netă de 185,7 milioane de euro, în T1 2022.

Va distribui dividende

"Rezultatele financiare înregistrate în primele luni ale anului reiterează traiectoria ascendentă a Grupului PPC şi pavează drumul spre distribuirea de dividende, începând cu 2024, în baza profitabilităţii anului în curs.

Implementând planul nostru strategic de business, am continuat să creştem, pentru al doilea trimestru consecutiv, investiţiile în proiecte care ne transformă mixul energetic într-unul mai verde, în consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie şi în digitalizarea activităţilor.

În ceea ce priveşte planul nostru privind RES, în urma atingerii obiectivului de 600 MW în proiectele din Grecia, am început construcţia marelui parc fotovoltaic de 550 MW din Ptolemaida, cu proiecte de 1 GW în total în faţă de construcţie.

Noua platformă de plăţi, myDEI

Aceasta reprezintă o capacitate totală de aproximativ 1,6 GW, aproximativ 30% din obiectivul de 5 GW, pe care l-am stabilit pentru 2026.

În paralel, continuăm să îmbunătăţim experienţa clienţilor noştri oferind un mix de soluţii, atât în mediul offline, cât şi digital", a declarat Georgios Stassis, preşedinte şi CEO al Grupului PPC, conform Agerpres. 

Potrivit acestuia, compania continuă să-şi dezvolte reţeaua de magazine în Grecia şi să introducă tot mai multe instrumente pentru a ajuta clienţii să-şi achite facturile, dezvoltându-şi totodată serviciile digitale sub noua platformă myDEI, contractul digital şi funcţionalităţile de autocontorizare (citire a indexului), care devin din ce în ce mai populare.

Statul române acţionar Enel

Statul român a decis să nu-și exercite dreptul de a-și vinde participațiile minoritare la două dintre companiile deținute de grupul Enel în România, Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia, conform Profit.ro.

Italienii, interesaţi de exemplu de investiţii în parcuri solare imense, în Deşertul Atacama, din Chile, şi-au vândut deținerile majoritare către grecii de la Public Power Corporation (PPC).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te