Comisia Europeană vrea ajutoare de stat pentru a sprijini economiile țărilor membre în continuare

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.06.2020 - 14:39
Foto: Dpa

Comisia Europeană a trimis vineri statelor membre un proiect de propunere vizând extinderea domeniului de aplicare privind ajutoarele de stat adoptat la 19 martie 2020, pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de coronavirus.

SHARE

Cadrul temporar a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020, pentru a oferi mai multe posibilităţi de a se obţine sprijin public pentru cercetarea, testarea şi producerea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de coronavirus, precum şi pentru a proteja locurile de muncă şi pentru a sprijini în continuare economia. La 8 mai 2020, Comisia a extins a doua oară domeniul de aplicare al cadrului temporar pentru a include măsuri de recapitalizare şi de datorie subordonată.

În prezent, Comisia propune extinderea din nou a domeniului de aplicare a cadrului temporar, permiţând statelor membre să sprijine anumite microîntreprinderi şi întreprinderi mici, inclusiv întreprinderile nou-înfiinţate care se aflau deja în dificultate înainte de 31 decembrie 2019, şi de asemenea să ofere stimulente pentru ca investitorii privaţi să participe la măsurile de recapitalizare în contextul crizei generate de coronavirus,  informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

"Microîntreprinderile, întreprinderile mici şi întreprinderile nou-înfiinţate se confruntă cu provocări specifice ca urmare a crizei generate de pandemia de coronavirus. Aceste întreprinderi sunt esenţiale pentru redresarea economică a Uniunii. Iată de ce propunem extinderea cadrului temporar pentru a permite statelor membre să acorde un sprijin suplimentar microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, inclusiv întreprinderilor nou-înfiinţate. În plus, propunem introducerea unor condiţii care să ofere stimulente investitorilor privaţi, astfel încât aceştia să se implice, alături de stat, în eforturile de recapitalizare. Acest lucru este binevenit întrucât reduce nevoia finanţării prin intermediul ajutoarelor de stat, precum şi riscul de denaturare a concurenţei", a declarat comisarul european în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

Scopul principal al cadrului temporar este de a oferi un sprijin specific întreprinderilor viabile care au intrat în dificultate financiară ca urmare a pandemiei de coronavirus. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.